Νίκος
Καραγιάννης

Την κεντρική παρέμβαση στο στρογγυλό τραπέζι για την Εσωτερική και Εξωτερική Ασφάλεια, παρουσία εκπροσώπων της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της Χώρας και πολιτικών, πραγματοποίησε φέτος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργεια ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Λαδακάκος στα πλαίσια του 2oυ Risk and Security Forum.

Η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ επικεντρώθηκε σε δύο άξονες:

– Την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου, νησιωτικού και θαλάσσιου, και τη μαζική ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο χώρο αυτό,

– Την ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου και την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της Χώρας.

Η προώθηση των δύο αυτών αξόνων πολιτικής επιτυγχάνει κρίσιμους στόχους:

1. Ενεργειακή θωράκιση του ευαίσθητου γεωγραφικού χώρου του Αιγαίου γεγονός που ενισχύσει την πολιτική ασφάλειας. Η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει πολλούς εναλλακτικούς τρόπους ηλεκτρενεργειακής τροφοδοσίας των νησιών του Αρχιπελάγους και των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σε αυτά. Τα αιολικά πάρκα, λόγω του διασπαρμένου χαρακτήρα τους, σε συνδυασμό με υποδομές αποθήκευσης και ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αποτελούν την ιδανική λύση.

2. Ενίσχυση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και ειδικά του χώρου του Αιγαίου πελάγους. Κατ’ αρχάς, το Αιγαίο πέλαγος, με το αιολικό του δυναμικού, μπορεί να καταστήσει την Χώρα εξαγωγέα πράσινης ενέργειας και έτσι να αποτελέσει πολύτιμο παράγοντα για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Αυτό, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πολύ μεγάλων, ξένων και Ελληνικών, επενδύσεων σε αιολικά πάρκα και διασυνδέσεις στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου, ενισχύει τη διεθνή σημασία της περιοχής.

«Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μην αξιοποιήσει τον απολύτως βεβαιωμένο εθνικό ενεργειακό πόρο της: το αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο πέλαγος», σημείωσε ο κος Λαδακάκος δίνοντας το στίγμα για την σημασία του αιολικών στον ενεργεικό σχεδιασμό της χώρας.

Τα κρισιμότερα ενεργειακά έργα στο Αιγαίο σήμερα

Β΄Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

Μετά την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της ηλεκτροδότησης, από το ηπειρωτικό σύστημα, στην πρώτη ομάδα νησιών των Κυκλάδων, η επερχόμενη Β’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης περιλαμβάνει αφενός την ένταξη της Νάξου στο σύμπλεγμα των νησιών που θα ηλεκτροδοτούνται μέσω του ΕΣΜΗΕ αλλά και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων Ανδρου-Τήνου και Ανδρου-Λιβαδιού (Εύβοια), έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 71 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το έργο να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2019.

«Μικρή» και «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτης

Στο μέτωπο της Κρήτης, οι απαραίτητες διεργασίες για την υλοποίηση της αντίστοιχης, Α’ Φάσης ή «μικρής» διασύνδεσης (Πελοπόννησος-Κρήτη) βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκτιμάται ότι η Α’ Φάση θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2020, βάσει και της εμπειρίας από την εξέλιξη παρόμοιων έργων.

Η «μικρή» διασύνδεση, με εκτιμώμενο κόστος τα 330 εκατ. ευρώ, είχε αναγνωριστεί ως επιτακτική ήδη από τη δεκαετία του 1980 αλλά λόγω οικονομικών και τεχνικών δυσκολιών, τα σχέδια αναβλήθηκαν για να επανέλθουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο μετά το 2000.

Στην περίπτωση της «μεγάλης» διασύνδεσης με την Αττική, θα απαιτηθούν καλώδια συνεχούς ρεύματος, μεγάλου μήκους τα οποία θα κατασκευαστούν κατά παραγγελία και με πολύ αυστηρές προδιαγραφές, που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του βυθού αναμένεται να ανεβάσουν αισθητά τον βαθμό δυσκολίας αλλά και το κόστος της λεγόμενης Β’ Φάσης, το οποίο θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

12 Αιολικά Πάρκα

Έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την ανακατασκευή (repowering) αλλά και τη δημιουργία 12 αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 31,8 MW σε Αιγαίο, Εύβοια και Κρήτη.

Υπενθυμίζεται πως τα 12 αιολικά πρόκειται να εγκατασταθούν σε: Μαρμάρι Ευβοίας, Περδίκι Ικαρίας, Άγιο Ιωάννη Καρπάθου, Σιγρί Λέσβου, Βίγλα Λήμνου, Λακάκια Πυθαγορείου Σάμου, Μελανιό και Ποταμιά Χίου, Προφήτη Ηλία Ψαρών, Τηγάνι Μυκόνου (νέο), Μαμάδο Τήνου (νέο) και Μονή Τοπλού Κρήτης

Αιολικό Πάρκο Καφηρέα

Μετά και από το «πράσινο» φως που πήρε από το ΣτΕ, βγαίνοντας από τον πάγο (λόγω προσφυγής κατοίκων της περιοχής για περιβαλλοντικούς λόγους), το έργο κατασκευής του Αιολικού Πάρκου στον Καφηρέα αναμένεται να εκκινήσει δυναμικά. Το ΑΠ του «Καφηρέα» στον Δήμο Καρύστου, που υλοποιείται από την Enel, με την ολοκλήρωσή του, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων της χώρας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 154 MW.

Η επένδυση της Enel αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ ενώ το έργο θα παράγει 483 GWh ρεύματος το χρόνο, που ισοδυναμούν στις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες περίπου 129.000 ελληνικών νοικοκυριών, συμβάλλοντας στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά 433.000 τόνους CO2 το χρόνο.

 

Ypodomes.com

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV