Χρηματοδοτούμε τα έργα, ποια όμως;
Πλέον όπως όλα δείχνουν περνάμε σε μία πιο δυναμική εποχή στην χρηματοδότηση των έργων και ξεφεύγουμε από τα στενά πλαίσια των Δημόσιων Έργων και πιο σύνθετα που μπορεί να είναι ΣΔΙΤ ή Παραχωρήσεις ή ακόμα και έργα με χρηματοδότηση από τα περίφημα Ομόλογα Έργου. Με αυτό τον τρόπο είνια πιο πιθανό να απελευθερωθούν νέες δυνάμεις που έχουν μία νέα προοπτική.
Λιγότερο Κράτος, περισσότερη αγορά. Αυτό είναι κάτι που με συναρπάζει. Η χώρα μας παραμένει αλυσοδεμένη στη σχέση της με τα δημόσια έργα. Το Κράτος πληρώνει, ο ανάδοχος κατασκευάζει, το Κράτος χρησιμοποιεί αλλά προσέξτε, ΔΕΝ ΣΥΝΤΗΡΕΙ. Αυτό δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα και κορυφαίο παράδειγμα είναι τα Ολυμπιακά Έργα. Κατασκευάστηκαν ως δημόσια έργα και όσα τελικά δεν παραχωρήθηκαν απλά σαπίζουν….
Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το Κράτος μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα ως ιδιοκτήτης-διαχειριστής παρά ως ιδιοκτήτης-εκμεταλλευτής. Δίδοντας το προϊόν σε ιδιώτες δίνει κίνητρα για βιώσιμη διαχείριση, λιγότερη κομματική σκοπιά και λιγότερο δημόσιο. Φυσικά αυτό θα μπορούσε να γίνει με μεικτή συμμετοχή και το Κράτος ή οι Περιφέρειες να έχουν συμμετοχή σε μεγάλα projects όπως γίνεται σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία.
Στρατηγικά ποια έργα θέλουμε να προωθηθούν; Πόσο τα έχουμε εντάξει σε διαβούλευση με την κοινωνία; Η κοινωνία θα τα χρησιμοποιήσει, άρα πρέπει να έχει λόγο και άποψη. Το συνηθέστερο στη χώρα είναι πως απλά θα ανακοινωθούν μια μέρα. Και αυτό από τη μία πλευρά είναι απογοητευτικό. Για αυτό βλέπουμε τις αντιδράσεις κατόπιν εορτής. Δε θα αναφερθώ συγκεκριμένα αλλά μπορείτε στην καθημερινή ειδησεογραφία να διαβάσετε για αντιδράσεις στο τάδε έργο και ενστάσεις, προσφυγές κ.λ.π
Μία στρατηγική πολιτική έργων στις μεταφορές, τις συγκοινωνίες, τα δίκτυα με ανοιχτή διαβούλευση και πνεύμα μακροπρόθεσμης πολιτικής η οποία θα λειτουργούσε ως φυσική συνέχεια του κράτους από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση (όπως άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης) θα λειτουργούσε πολύ πιο θετικά στη σχέση της εκάστοτε Κυβέρνησης με τον πολίτη.
Η πόρτα της χρηματοδότησης από εναλλακτικές πηγές έχει ανοίξει και ήρθε η ώρα να ανοίξει και η πόρτα της συμμετοχής από πολλούς περισσότερους παίκτες από όσους έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 20 χρόνια. Υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε τις υποδομές μας με ρυθμούς που δεν έχουμε συνηθίσει. Αρκεί να το αντιληφθούμε και να μην έχουμε ακόμα μία χαμένη ευκαιρία.
Καλή Εβδομάδα σε όλους
06.11.2017
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
n.karagiannis@ypodomes.com
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας