Η υπό κατασκευή γραμμή 4 του Μετρό είναι σήμερα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας και η λειτουργία του αναμένεται να αλλάξει το κυκλοφοριακό της Αθήνας. Αποτελεί την μεγαλύτερη συγκοινωνιακή παρέμβαση στην πρωτεύουσα και έχει ως στόχο να δώσει πρόσβαση στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς σε περίπου 340.000 επιβάτες.
Η απόσταση Άλσος Βεϊκου-Γουδή έχει υπολογιστεί πως θα διανύεται σε περίπου 17 λεπτά, χρόνος ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα μια τέτοια μετακίνηση μπορεί να απαιτήσει ακόμα και τον διπλάσιο χρόνο. Ακόμα μεγαλύτερη αξία αποτελεί το γεγονός πως σύμφωνα με τις μελέτες η Γραμμή 4 θα συμβάλει στην μείωση κατά 53.000 οχημάτων από τους δρόμους της πόλης.
Τα βήματα μέχρι σήμερα
Σήμερα στα δύο χρόνια του έργου οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται περίπου ενώ έχουν αποδοθεί για το κυρίως έργο συνολικά οι σταθμοί ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, τμήμα του σταθμού ΑΚΑΔΗΜΙΑ ενώ έπεται ο σταθμός ΓΑΛΑΤΣΙ. Ο πρώτος μετροπόντικας βρίσκεται ήδη στη θέση του έχοντας διανοίξει τα πρώτα 30 μέτρα και αναμένεται να ξεκινήσει την ημερήσια διάνοιξη το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο πρώτος σταθμός που θα συναντήσει είναι στο ΓΟΥΔΗ και αυτό εκτιμάται μέσα στο έτος.
Ο δεύτερος μετροπόντικας είναι τμηματικά στην Αθήνα και αναμένεται να συναρμολογηθεί το Φθινόπωρο με στόχο να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2024. Ο πρώτος σταθμός που θα συναντήσει είναι στο ΓΑΛΑΤΣΙ. Οι δύο μετροπόντικες έχουν ονομαστεί Αθηνά και Νίκη. Συνολικά θα σκάψουν 12,8 χλμ υπόγειας διπλής γραμμής.
Με τη γραμμή 4 ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αθήνας θα αλλάξει και θα ενισχυθεί η διασυνδεσιμότητα με την ένταξη νέων περιοχών στό δίκτυο Μετρό. Γαλάτσι, Κυψέλη, Γκύζη, Εξάρχεια, Ιλίσια, Καισαριανή, Ζωγράφου και Γουδή θα είναι περιοχές που θα μπορεί κάποιος να φτάσει με τη χρήση της γραμμής 4 ή με συνδυασμό γραμμών.
Παράλληλα θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των υφιστάμενων γραμμών και ειδικά των κεντρικών όπως το Σύνταγμα, ο Ευαγγελισμός. Η νέα “πορτοκαλί” γραμμή θα δώσει πρόσβαση και σε σημαντικά σημεία της πόλης. Νοσοκομεία, Μουσεία, Σχολές, σημαντικά κτίρια. Πιο χαρακτηριστικά είναι τα Δικαστήρια στου Γκύζη, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Νομική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., το Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Κουμπάρη), το Βρετανικό Συμβούλιο, την Πανεπιστημιούπολη.
Μείωση αποστάσεων
Η γραμμή 4 του Μετρό θα αλλάξει το κυκλοφοριακό της Αθήνας και το σημαντικότερο στοιχείο είναι η μείωση των αποστάσεων. Για παράδειγμα η διαδρομή Γουδή-Κολωνάκι θα διαρκεί 8 λεπτά, Γαλάτσι-Πανεπιστημιούπολη 13 λεπτά, Κυψέλη- Ευαγγελισμός σε μόλις 8 λεπτά. Η γραμμή 4 θα συνδέεται με την γραμμή 3 στον Ευαγγελισμό και με την γραμμή 2 στον σταθμό Πανεπιστήμιο (μέσω του σταθμού Ακαδημία).
Παράλληλα με την χρήση δύο γραμμών θα καλύπτοναι σε πολύ μικρό χρόνο διαδρομές που σήμερα απαιτούν πολλή ώρα. Για παράδειγμα από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Πανεπιστημιούπολη θα απαιτούνται περίπου 25 λεπτά, από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αθήνας μέχρι τα Δικαστήρια 10 λεπτά, από το Ελληνικό μέχρι την Κυψέλη περίπου 23 λεπτά.
Συνεπώς αναμένεται και μείωση των ρύπων με την ποσότητα CO2 που δεν θα εκλύεται στην ατμόσφαιρα της πόλης από επιβάτες που θα χρησιμοποιούν το Μετρό αντί το ΙΧ τους, η οποία και εκτιμάται σε 318 tons/ημέρα.
Στα πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα της λειτουργίας της νέας γραμμής Μετρό είναι και η αύξηση της αξίας στο real estate των περιοχών που θα διέρχεται. Ήδη παρατηρείται αύξηση της αξίας των ακινήτων – καταστημάτων και αυτή η τάση όπως έχουμε δει και σε άλλες γραμμές όταν λειτούργησαν, αναμένεται να συνεχιστεί.
Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι και η αναβάθμιση των περιοχών που θα διέρχεται η Γραμμή 4. Συνολικά θα διενεργηθεί αρχαιολογική έρευνα συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ., ενώ οι αστικές αναπλάσεις στους 15 σταθμούς της Γραμμής 4 θα είναι 85.000τμ και 3.000 δενδροφυτεύσεις. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Πως θα είναι η νέα γραμμή 4
Μια από τις σπουδαίες και καινοτομίες θα είναι η εγκατάσταση και λειτουργία αυτοματοποιημένων θυρών σε συρμούς και αποβάθρες για την ασφάλεια των επιβατών, όπως και στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει πως οι συρμοί θα εισέρχονται στο σταθμό, θα σταματούν και οι θύρες ασφαλείας θα ανοίγουν μαζί με τις θύρες του συρμού. Επίσης θα υπάρχει ένα τεχνολογικά εξελιγμένο σύστημα σηματοδότησης και ελέγχου συρμών. Οι συρμοί θα λειτουργούν χωρίς οδηγό, γιατί και η λειτουργία τους θα ελέγχεται μέσω του Κέντρου Έλεγχου της Γραμμής 4. Οι περίπου 20 συρμοί θα κατασκευαστούν από την Alstom.
H κατασκευή του τμήματος Άλσος Βεϊκου-Γουδή, αποτελεί το πρώτο από τα πολλά τμήματα που περιλαμβάνει η νέα γραμμή 4 σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ελληνικό Μετρό. Επόμενη σχεδιαζόμενη επέκταση είναι προς τα βόρεια (Μαρούσι, Εθνική Οδός) μέσω Κηφισίας. Επίσης περιλαμβάνονται και άλλες επεκτάσεις. Συνολικά ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
Τμήμα Β: Γουδή-Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ και 8 σταθμούς)
Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός-Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ και 3 σταθμούς)
Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου-Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ και 6 σταθμούς)
Τμήμα Ε: Μαρούσι-Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ και 3 σταθμούς)
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας