Νίκος
Καραγιάννης

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018 έχει «κλειδώσει» να μετατεθεί η διορία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που παρακολουθούν από κοντά τον διαγωνισμό. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αιτία για την αναβολή ήταν το αίτημα των δύο διεκδικητών για χρονική παράταση ώστε να διαμορφώσουν τις προσφορές τους. Κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι σύνηθες σε ανάλογες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι δύο υποψήφιοι αγοραστές θα έπρεπε να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Ένας υποψήφιος αγοραστής είναι η κοινοπραξία των Snam, Enagas, Fluxys και Gasunie, διαχειριστών του ιταλικού, του ισπανικού, του βελγικού και του ολλανδικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Η δεύτερη εταιρεία που προκρίθηκε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι η ισπανική Regasificadora del Noroeste.

Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια χρονική συγκυρία που τα οικονομικά μεγέθη του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται σε εντυπωσιακά ανοδική πορεία. Ενδεικτικό είναι πως στο κλείσιμο του 2017 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αναμένεται να διαμορφωθούν στα 94 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές μεγαλύτερα από το 2016.

Παράλληλα, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το ελληνικό σύστημα μεταφοράς να γίνει «πύλη» εισόδου φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, ενώ επίσης ο ΔΕΣΦΑ αναμένεται να αποκτήσει σύντομα μια νέα πηγή εσόδων, από υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης εγκαταστάσεων, εντός και εκτός συνόρων. Μάλιστα, μέχρι το τέλος του 2017 η εταιρεία θα υπογράψει σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του ελληνικού τμήματος του ΤΑΡ.

Οι παραπάνω προοπτικές, σε συνδυασμό με την υψηλή κερδοφορία, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε το ποσό πώλησης που θα διαμορφωθεί από τον διαγωνισμό να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ – στο ύψος δηλαδή του προηγούμενου διαγωνισμού, στο οποίο έχουν άτυπα θέσει τον «πήχη» του εύλογου τιμήματος το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, δηλαδή οι δύο μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ. Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Σωτήρης Νίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αν και μίλησε για «αντικειμενικές προϋποθέσεις» για ένα υψηλό τίμημα, επισήμανε πως στον αντίποδα αρνητικός παράγοντας είναι ο μικρός ανταγωνισμός, αφού οι διεκδικητές είναι μόλις δύο.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV