Newsroom

Σε παράταση οδηγούνται οι διαγωνισμοί για τις μονάδες απορριμμάτων στις δύο μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες έχουν βγει στη διαγωνιστική διαδικασία από το Α’ Εξάμηνο του 2021, αλλά έχουν έρθει αντιμέτωπες με ενστάσεις των ενδιαφερομένων στην ΑΕΠΠ και αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Πρόκειται για δύο έργα που θα γίνουν με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ), οι οποίες συνολικά ανέρχονται στα 256,8 εκατομμύρια ευρώ και θα επεξεργάζονται συνολικά 415.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος, δίνοντας έτσι μία σημαντική ανάσα στις δύο μεγαλουπόλεις τόσο ως προς της διαχείριση απορριμμάτων, όσο και από τη μείωση των προστίμων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα λόγω της λειτουργίας των παράνομων ΧΑΔΑ.

Η παράταση για το Γραμματικό

Το έργο στο Γραμματικό έχει ήδη πρότερη εμπειρία στις παρατάσεις καθώς ήδη έχει λάβει μία παράταση. Συγκεκριμένα, η αρχική ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών ήταν η 14η Ιουνίου, αλλά ύστερα από την προσφυγή των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Archirodon στη ΑΕΠΠ, η προθεσμία μετατέθηκε στις 28 Ιουλίου και η αποσφράγιση στις 30 του ίδιου μήνα.

Λίγες ημέρες πριν παρέλθει η ημερομηνία αυτή, η αναθέτουσα αρχή του έργου, η οποία είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) αποφάσισε στις 23 Ιουλίου την εκ νέου παράταση του διαγωνισμού έως τις 20 Οκτωβρίου του 2021, ενώ η αποσφράγιση των προσφορών εκτιμάται πως θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου, όπου, εάν δε δοθεί και άλλη παράταση, θα αναδειχθεί ο μειοδότης του έργου.

Εάν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα τηρηθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει οδηγηθεί ακόμα μία ΜΕΑ -και ίσως η μεγαλύτερη στην Ελλάδα- σε συμβασιοποίηση έως τα τέλη του 2021, ακολουθώντας έτσι του στόχους του ΥΠΕΝ για τη δημοπράτηση 17 ΜΕΑ εντός του έτους.

Η νέα αυτή παράταση προκύπτει από το γεγονός ότι ο ΕΣΔΝΑ έχει προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση των ενστάσεων στην ΑΕΠΠ. Σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τις προσφυγές των δύο εταιριών, αλλά ο ΕΣΔΝΑ βρίσκεται εν αναμονή της κοινοποίησης του σχετικού σκεπτικού έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού.

Το έργο

Το έργο αφορά στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό. Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται στα 86,78 εκατ. ευρώ σε ποσό με ΦΠΑ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 69,5 εκατ. ευρώ), ενώ μπορεί να αγγίζει και τα 138 εκατομμύρια ευρώ.

Η διάρκεια του έργου 96 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Επιπλέον, ο ΕΣΔΝΑ διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς επέκτασης της ισχύος της σύμβασης κατά 6 επιπλέον χρόνια με το κόστος αυτής να καλύπτεται πλήρως από ίδια κεφάλαια.

Η ΜΕΑ χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Συνολικά θα επεξργάζονται κατ’έτος 60000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ θα κατασκευαστεί και μονάδα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, δυναμικότητας 20.000 τόννων ετησίως.

Η παράταση για τη ΜΕΑ Θεσσαλονίκης

Σε παράταση οδηγείται και το έτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη Δ. Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει προσφυγή στην ΑΕΠΠ εκ μέρους των ενδιαφερομένων. Σε αυτή την περίπτωση τα σχήματα που πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, ζήτησαν παράταση για να προετοιμάσουν καλύτερα τις προσφορές τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαχειριστική αρχή του έργου, η οποία είναι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να αποφασίσει την παράταση της διαγωνιστικής διαδικασίας έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2021 (αντί για τις 19 Ιουλίου) με την αποσφράγιση των προσφορών να τοποθετείται στις 28 του ίδιου μήνα.

Ο διαγωνισμός πρόκειται να γίνει μέσω ΣΔΙΤ και σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η συμβασιοποίησή του έως τα τέλη του έτους. Βέβαια, να υπενθυμίσουμε πως υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία καθώς ο Δήμος Λαγκαδά και φορείς της περιοχή έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αίτημα για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Προς το παρόν η διαγωνιστική διαδικασία προχωράει κανονικά και θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο διαγωνισμό, εφόσον το ΣτΕ εγκρίνει το αίτημα των εναγόντων.

Το έργο

Το συνολικό ποσό του έργου ανέρχεται στα στα 118 εκατομμύρια και αφορά στην στην κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) συνολικής δυναμικότητας 335.000 τόνων απορριμμάτων κατ’ έτος.

Να υπενθυμίσουμε πως η ΜΕΑ θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ) με το ποσό της δημόσιας δαπάνγης να ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΜΕΑ θα εξυπηρετεί 10 δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας το 64% των παραγόμενων απορριμμάτων, ενώ η ΜΕΒΑ θα καλύπτει τους Δήμους Βόλβης, Λαγκαδά, Νεάπολης – Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά καθώς και τουλάχιστον το ⅓ (35%) του Δήμου Θεσσαλονίκης

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV