Κατερίνα
Παναγέα

Δημοπρατείται νέο μεγάλο έργο ανάπλασης στην Καρδίτσα.

Συγκεκριμένα, σε δημοπράτηση βγήκε και επίσημα το έργο «Ανάπλαση Πάρκου Παυσίλυπου και Πλατείας Πλαστήρα» που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Καρδίτσας.
Αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Καρδίτσας.

Η εκτιμώμενη αξία με Φ.Π.Α. είναι 8 εκατ. ευρώ (αξία χωρίς Φ.Π.Α. 6,45 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου 2024 και η αποσφράγιση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για τις 4 Ιουνίου 2024.

Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από «(Sub. 1) – Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου», του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η χρηματοδότησή του είναι από τη ΣΑΤΑ 075 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το αντικείμενο του έργου

Με το έργο προβλέπεται η Ανάπλαση πάρκου Παυσίλυπου και της πλατείας Πλαστήρα στο κέντρο της Καρδίτσας ως σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης πόλης και διεθνές τοπόσημο.

Συνολικά 33.477,86 m² “αστικό δάσος” και 26.522,14 μ2 σκληρών επιφανειών επανασχεδιάζονται, προσδίδοντας μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία και ταυτότητα στο κέντρο της Καρδίτσας.

Η πρόταση αφορά παρέμβαση πολυεπίπεδης αναβάθμισης σε αστική περιοχή ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και δημιουργεί τοπική & ευρύτερη αναπτυξιακή δυναμική. Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν για τον σχεδιασμό της πρότασης είναι τέτοιες ώστε να ισχυροποιείται η αστική ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής απορρύθμισης, της οικονομικής κρίσης, της πανδημικής κρίσης και της κοινωνικής συνοχής.

Πρόκειται για ολοκληρωμένη πρόταση που ενσωματώνει «έξυπνες εφαρμογές», αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μικροκλίματος και τη μείωση του αποτυπώματος CO2.

Ο προτεινόμενος σχεδιασμός βασίζεται στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που έγινε για την περιοχή το 1984. Τα σχέδια του 1ου βραβείου του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού αποτέλεσαν τη βάση σχεδιασμού της προτεινόμενης πρότασης, διατηρώντας τον χαρακτήρα του άλσους πνεύμονα ζωής και καταφυγίου ηρεμίας, αλλά ενσωματώνοντας σ΄αυτή τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, όπως η σύνδεση του άλσους με το νέο Δημαρχείο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, της πλατείας μπροστά από το νέο Δημαρχείο, την δραματική αλλαγή του κλίματος τις τελευταίες δεκαετίες, την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, την αναγκαιότητα προώθησης της κοινωνικής συνοχής που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία covid χρόνια.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

 1. Επανασχεδιασμός της πλατείας Πλαστήρα με νέες επιστρώσεις και εισαγωγή υδάτινου στοιχείου και συστήματος πέργκολας για την εξυπηρέτηση τραπεζοκαθισμάτων των επισκεπτών.
 2. Αποξήλωση υφιστάμενων στοιχείων που δεν περιλαμβάνονται στην μελέτη και προσαρμογή της βάσης του αγάλματος του Νικόλαο Πλαστήρα.
 3. Αποξήλωση και απομάκρυνση όλων των καθιστικών και κάθε υφιστάμενης αστικής επίπλωσης σε ολόκληρο το πάρκο
 4. Επανασχεδιασμός του πάρκου σε όλη την περίμετρό του και της πλατείας με νέες χαράξεις και επιστρώσεις αλλά και νέο αστικό εξοπλισμό στο σύνολο της παρέμβασης.
 5. Επανασχεδιασμός της Βόρειας Πύλης του πάρκου με νέες επιστρώσεις, νέο αστικό εξοπλισμό και συντήρηση του υφιστάμενο έργου.
 6. Νέα επίστρωση του κεντρικού άξονα σύνδεσης της Βόρειας Πύλης με την πλατεία Πλαστήρα.
 7. Νέες επιστρώσεις σε όλα τα δρομάκια του πάρκου σύμφωνα με το σχέδιο γενικής διάταξης και την τεχνική περιγραφή.
 8. Επίστρωση της ελλειψοειδούς πλατείας μπροστά από το αναψυκτήριο.
 9. Επανασχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής της παιδικής χαράς με νέες νησίδες πρασίνου και νερού και διαμόρφωση ανατολικής Πύλης απέναντι από το Δημαρχείο.
 10. Επίστρωση ειδικών διαδρομών για ΑμεΑ σύμφωνα με την οριστική μελέτη που θα συμπεριλάβει αυτές τις διαδρομές.
 11. Κατασκευή στοιχείων οριοθέτησης των πράσινων επιφανειών με πεζούλια από σκυρόδεμα και τελική επιφάνεια από πατητές ρητίνες όπως περιγράφεται στο αντίστοιχο κεφάλαιο της τεχνικής περιγραφής.
 12. Φύτευση νέων δένδρων κατηγορίας Δ3,Δ4,Δ5,Δ8 και Θ2 σε λάκκους διαφόρων διαστάσεων.
 13. Νέο υπόγειο σύστημα άρδευσης με αυτόματο πιεστικό συγκρότημα με αυτοανυψούμενους εκτοξευτήρες γραναζωτούς, υδρολίπαντοι, ακτίνας 5-9 m,  1/2” BSP, με βαλβίδα αποστράγγισης και επαγγελματικό προγραμματιστή άρδευσης.
 14. Νέος ηλεκτροφωτισμός του χώρου με φωτιστικά σώματα LED (Τα φωτιστικά δεν περιλαμβάνονται στην εργολαβία)
 15. Διάστρωση αγωγών για την διέλευση καλωδίων όπως προβλέπεται στα σχέδια.
 16. Προμήθεια και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού – αστική επίπλωση σε ολόκληρο το πάρκο και την πλατεία Πλαστήρα σύμφωνα με το σχέδιο γενικής διάταξης και την τεχνική περιγραφή.
 17. Συστήματα smart μεταξύ των οποίων τρείς (3) ενεργειακά αυτόνομους σταθμούς ανάπαυσης με πρισματικό πυλώνα (έξυπνο παγκάκι), δυο (2) έξυπνους σταθμούς πληροφόρησης (infokiosk), δύο (2) έξυπνες διαβάσεις, πέντε (05) σημεία ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, (WiFi Access Points), ένα (01) σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου άρδευσης.
 18. Επιπλέον ειδικά έργα για τα οποία προβλέπεται η πλήρης σύνταξη μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, μηχανολογικών κλπ.) στην συνολική περιοχή παρέμβασης είναι:
 19. H διαμόρφωση του κέντρου πληροφοριών στο κτίσμα ανατολικά του αναψυκτηρίου. Η μελέτη εφαρμογής θα συμπεριλάβει συνολικό σχεδιασμό αυτού του κτίσματος για την ανακατασκευή του ως κέντρο πληροφοριών.
 20. Οι χώροι υγιεινής των επισκεπτών του πάρκου απέναντι από τα κλουβιά των παγωνιών. Η μελέτη εφαρμογής θα συμπεριλάβει τους αντίστοιχους χώρους ΑμεΑ.
 21. Η αποκατάσταση και ανακαίνιση των κτιρίων της παιδικής βιβλιοθήκης με προσθήκη ελαφριάς κατασκευής και κινητών υαλοπετασμάτων στην νοτιοανατολική πλευρά του κτιρίου.
 22. Κατασκευή συγκροτήματος κλουβιών για τα παγώνια του πάρκου (επισκευή – αντικατάσταση των υφιστάμενων.)
 23. Η κατασκευή στεγάστρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στη πλατεία Ν. Πλαστήρα
 24. Η πέργκολα της ελλειπτικής πλατείας του αναψυκτήριου
 25. Ένα ξύλινο κινητό αμφιθέατρο τριών βαθμίδων
 26. Η κατασκευή των στοιχείων οριοθέτησης της παιδικής χαράς σύμφωνα με το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου με εξαίρεση της επίστρωσης των δαπέδων που αποτελεί αντικείμενο τρέχουσας εργολαβίας.
 27. Η βάση του αγάλματος Ν. Πλαστήρα. Προβλέπεται η αφαίρεση τμήματος της σημερινής βάσεις βλέπε σχέδιο. Η μελέτη εφαρμογής θα συμπεριλάβει το σχεδιασμό της νέας βάσης.
 28. Σιντριβάνι (Υδάτινο κανάλι) πλατείας Ν. Πλαστήρα με φωτισμό και ηλεκτρονικά συστήματα
 29. Σιντριβάνι (Υδάτινο κανάλι) παιδικής χαράς με φωτισμό και ηλεκτρονικά συστήματα
 30. Σιντριβάνι αναψυκτήριου με φωτισμό και ηλεκτρονικά συστήματα
 31. Κατασκευή συστήματος συλλογής όμβριων υδάτων συνδεδεμένο με το σύστημα άρδευσης με διάστρωση νέων αγωγών όμβριων υδάτων και προσαρμογή υφιστάμενων για την σύνδεση τους με την δεξαμενή συλλογής όμβριων υδάτων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

 • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
 • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
 • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV