Newsroom

Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών απένειμε στην Alstom το Βραβείο Καινοτομίας “Innovation Prize for Regulatory Sandboxes” *, το οποίο αφορά σε ένα μελετημένο έργο δοκιμαστικής εφαρμογής της Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ATO) στις τακτικές επιβατικές διαδρομές των υπεραστικών τρένων. Το έργο θα ξεκινήσει το 2021 σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση της ευρύτερης περιοχής του Braunschweig, το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και το Πολυτεχνείο του Βερολίνου (TU Berlin).

Μετά την αξιολόγηση των επιλεγμένων γραμμών και του απαραίτητου εξοπλισμού για την αυτοματοποιημένη λειτουργία, οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε συνεργασία με την Metronom Eisenbahngesellschaft, φορέας σιδηροδρόμων στην Κάτω Σαξονία, και με δύο υπεραστικούς συρμούς Coradia Continental, ιδιοκτησίας της Regionalbahnfahrzeuge Großraum Braunschweig GmbH. Η Alstom κατέχει μακρά ηγετική θέση παγκοσμίως στην Αυτόματη Λειτουργία Συρμών για συστήματα μετρό, ωστόσο η συγκεκριμένη δοκιμή θα αποτελέσει παγκόσμια πρωτιά για τα υπεραστικά επιβατικά τρένα.

“Στο μέλλον, τα αυτοματοποιημένα τρένα θα βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία των υπεραστικών σιδηροδρόμων, θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, και θα προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στους επιβάτες. Με τον τρόπο αυτόν, η υψηλά αυτοματοποιημένη οδήγηση θα συνεισφέρει καθοριστικά στην προστασία του κλίματος, και θα συντελέσει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου, ελκυστικού σιδηροδρομικού συστήματος.

Μετά τη δημιουργία και την επιτυχημένη δοκιμή του Coradia iLint, το πρώτο τρένο υδρογόνου στον κόσμο, η Alstom για άλλη μια φορά καινοτομεί οδηγώντας τις εξελίξεις στις σιδηροδρομικές μεταφορές, με την πιλοτική αυτόματη λειτουργία των υπεραστικών συρμών,” δήλωσε ο Jörg Nikutta, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom στη Γερμανία και την Αυστρία.

Για το συγκεκριμένο έργο, δύο συρμοί βασισμένοι στην επιτυχημένη πλατφόρμα της Alstom, Coradia Continental, θα εφοδιαστούν με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου των Τρένων (ETCS) και με επιπλέον εξοπλισμό Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών (ATO). Ο εξοπλισμός θα επιτρέψει στους συρμούς να λειτουργούν αυτόματα, δοκιμάζοντας διαφορετικά επίπεδα αυτοματισμού (GoA): το επίπεδο GoA3 κατά την κανονική επιβατική λειτουργία και το επίπεδο GoA4 κατά τη λειτουργία ελιγμών.

Το επίπεδο GoA3 αφορά σε ένα απολύτως αυτόνομο σιδηροδρομικό ταξίδι, με την παρουσία ωστόσο ενός επιβλέποντα, ο οποίος μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το επίπεδο GoA4 συνεπάγεται τη λειτουργία χωρίς επίβλεψη και χωρίς προσωπικό επί του τρένου, αλλά με τη δυνατότητα τηλεχειρισμού.

Τα συγχαρητήριά του για την απονομή του Βραβείου Καινοτομίας εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών και Μεταφορών της Κάτω Σαξονίας, Δρ. Bernd Althusmann:

“Μετά την επιτυχημένη λειτουργία του συρμού με κυψέλες καυσίμου στο Τρίγωνο Elbe-Weser, οι εγκαταστάσεις της Alstom στο Salzgitter για άλλη μια φορά θέτουν με αυτό το έργο τις προδιαγραφές για τις τοπικές μεταφορές του αύριο. Το γεγονός ότι στην Κάτω Σαξονία είμαστε πλέον σε θέση να προωθήσουμε τις δοκιμές και την περαιτέρω ανάπτυξη της αυτόματης λειτουργίας συρμών σε συνδυασμό με το πεδίο δοκιμών για την αυτοματοποιημένη και δικτυωμένη οδική κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό βήμα για το μέλλον των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών.

Το νέο πρότυπο έργο προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο καινοτομίας, στοιχείο απαραίτητο για υπηρεσίες κινητικότητας φιλικές προς τις κλιματικές συνθήκες και συγχρόνως αποτελεσματικές. Ασφαλώς, με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι μαζί με την Alstom, ακόμη μία εταιρεία από την Κάτω Σαξονία ενισχύει τη φήμη μας ως αξιόλογης πηγής καινοτομίας”.

“Η Αυτόματη Λειτουργία Συρμών (ATO) αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές προκλήσεις στον σιδηροδρομικό κλάδο. Μας δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε και να αλλάξουμε σημαντικά τη λειτουργική διαχείριση του μέλλοντος. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλές έρευνες, και χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεργάζομαι με την Alstom σε αυτό το έργο,” επισήμανε η Birgit Milius, Επικεφαλής του Τμήματος Σιδηροδρομικών Λειτουργιών και Υποδομών του TU Berlin. Στο πλαίσιο του έργου, η ίδια θα διερευνήσει ποικίλες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης ανθρώπων στο τεχνικό σύστημα.

Ο Επικεφαλής του Τομέα Μεταφορών της Περιφερειακής Ένωσης και Διευθύνων Σύμβουλος της Regionalbahnfahrzeuge Großraum Braunschweig GmbH, Fritz Rössig, προσθέτει:

«Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σημαντική τεχνολογία ώστε οι τοπικές σιδηροδρομικές επιβατικές μεταφορές να καταστούν στο μέλλον ακόμη περισσότερο αποτελεσματικές, αξιόπιστες και οικονομικές. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Ένωση του Ευρύτερου Braunschweig στηρίζει αυτό το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα και με μεγάλη χαρά διαθέτει τα “ENNO ” οχήματά του γι’ αυτόν τον σκοπό”.

Ο Γενικός Επικεφαλής στον τομέα της Τεχνολογίας Συλλογής Δεδομένων και Ανάκτησης Πληροφοριών, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Συστημάτων Μεταφορών του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής DLR e. V., Jörn Groos, προσθέτει:

“Οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη πρακτικών προσεγγίσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση του σιδηροδρομικού συστήματος”.

Τα ευρήματα από το συγκεκριμένο σημαντικό έργο πρόκειται να συμβάλουν καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του νομικού και κανονιστικού πλαισίου επιτήρησης της Αυτόματης Λειτουργίας Συρμών. Η Κάτω Σαξονία θα κατέχει ηγετικό ρόλο και διατηρεί την πεποίθηση ότι τα αυτόματα υπεραστικά τρένα που διαθέτουν GoA3 σύντομα θα είναι έτοιμα για σειριακή παραγωγή.

Για την εκτέλεση του ελεγχόμενου πεδίου δοκιμών (regulatory sandbox), η Alstom μπορεί να αξιοποιήσει την εκτεταμένη τεχνογνωσία της στα αυτοματοποιημένα μετρό και σε ποικίλα άλλα έργα ATO. Η εταιρεία ηγείται του Ευρωπαϊκού έργου ATO στο Shift2Rail και συμμετέχει στην αυτοματοποιημένη εμπορική αμαξοστοιχία του SNCF.

Σχετικά με το πρόγραμμα “Innovation Prize for Regulatory Sandboxes”

Η Alstom βραβεύτηκε για την ιδέα της σχετικά με ένα ελεγχόμενο πεδίο δοκιμών (regulatory sandbox) για υψηλή αυτοματοποίηση της λειτουργίας συρμών στην κατηγορία “Outlook”. Τα ελεγχόμενα πεδία δοκιμών (regulatory sandbox) αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία στη Γερμανία ως μέσο καινοτομίας. Ως πεδία δοκιμών με σκοπό την καινοτομία και τη ρύθμιση, χρησιμεύουν στην αποκόμιση εμπειρίας στον τομέα των ψηφιακών καινοτομιών υπό πραγματικές συνθήκες. Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα με μερική συμβατότητα με το ισχύον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο πρόκειται να δοκιμαστούν σε πειραματικό περιβάλλον για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn