Connect with us

Εταιρικά Nέα

Γενική Συνέλευση Ελλάκτωρ: Αναδιοργάνωση, νέο μοντέλο, ευημερία και κέρδη στο νέο μοντέλο λέει ο Αν.Καλλιτσάντσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετά τον κ.Λεωνίδα Μπόμπολα τον λόγο στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση έλαβε ο κ.Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, όπως είπε πως η πρωτοβουλία change4ellaktor δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα γιατί τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος έχει βρεθει σε αδιέξοδο και η εικονα στο ταμπλό δεν αντιπροσωπεύει την αξία του.

Δήλωσε πως φταίει η δομή και πως η αρχική συμφωνία τηρήθηκε για πολλά χρόνια και πως η ομοφωνία υπήρξε στις καλές εποχές και δήλωσε πως όλοι όσοι μετέχουν είναι περήφανοι για το παρελθόν τους αλλά το μοντέλο που υπάρχει δεν λειτουργεί πλέον λόγω της αυτονομίας των εταιρειών που απαρτίζον χωρίς να υπάρχει Ομιλική στρατηγική. “Τα 2 τελευταία χρόνια το ΔΣ είναι σε απόλυτο αδιέξοδο και προτείνουμε να αλλάξει αυτό το ΔΣ. Απλώς δε λειτουργούμε” είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόταση που παρουσίασε ο κ.Καλλιτσάντσης είναι με την εκλογή νέου ΔΣ που όπως είπε θα κάνει πράξη την ανασύσταση του Ομίλου και θα δώσει προοπτική σε όλους όσους εργάζονται σε αυτόν. Η νέα σύνθεση που προτείνεται θα απαρτίζεται από ανθρώπους με γνώση και εμπειρία για να μπορέσουν να γίνει η αλλαγή που πρέπει και να αλληλοσυμπληρώνονται, θα είναι εγνωσμένης επάρκειας σε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Όμιλο και θα έχουν διεθνή εμπειρία.

Σημείωσε ότι αποδείχθηκε ιστορικά ότι δεν λειτουργεί το σημερινό μοντέλο. “Βρήκαμε τους καλύτερους και αυτούς προτείνουμε αλλά και μία σύγχρονη σύνθεση αυτής της ομάδας με Πρόεδρο τον κ.Προβόπουλο και 4 από τα 9 μέλη να ειναι ανεξάρτητοι. Αυτή η συνθεση ειναι ευθυγραμμισμένη με τα διεθνή πρότυπα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, οι αποφάσεις του ΔΣ να προκύπττουν από τη συνθεση των όλων των απόψεων. Προτεραιότητα μας είναι η εγκαθίδρυση θεσμών για την ευημερία της Ελλάκτωρ”.

Ο κ.Καλλιτσάντσης συνεχίζοντας χαρακτήρισε τραυματικά τα δυο τελευταία χρονια. “Επιμένουμε ότι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης θα κάνει δυνατή την εταιρεία. Σε επίπεδο οργανωτικό θα γινει αναδιοργάνωση και στη διοικητική δομή του Ομίλου. Είναι αδιανόητο η μη ύπαρξη CFO. Δεν είμαστε ακαδημαικοί και ήμασταν εργαζόμενοι, είχαμε όμως την τύχη να είμαστε σε εταιρεία με ξεκάθαρους ρόλους όπου η αξιοκρατία είχε ύψιστη δομή και η Ελλ.Τεχνοδομική ήταν εταιρεία πρότυπο. Δεν καταφέραμε να περάσουμε αυτό το μοντέλο και θέλουμε τώρα να μας δώσετε την ευκαιρία να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε”

Σημείωσε πως αυτή η διαδικασία θα καταφέρει να απεγκλωβίσει ανθρώπους και δυνατότητες, θα υπάρξει αναμόρφωση νομικών διαδικασιών, θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση κεφαλαίων που σήμερα λιμνάζουν.

Σχετικά με τη στρατηγική είπε πως η κατασκευή θα παραμείνει βασικός κορμός του Ομίλου όμως με τη συρρίκνωση του αντικειμένου στη χώρα και λόγω ζημιών θα πρέπει να βρεθεί αντίβαρο. Να γίνει η σχετική αναδιάρθωση για να γίνει ο Όμιλος κερδοφόρος στο εξωτερικό με προτεραιότητα σε αγορές που εχει ισχυρή παρουσία όπως η Ρουμανία, η Μέση Ανατολή, εσχάτως η Σερβία κ.α.

Το νέο μοντέλο πρέπει να εστιάζει σε έργα που προσφέρουν σταθερές ταμειακές ροές όπως η συντήρηση και λειτουργία αυτοκινητόδρομων, σιδηρόδρομου, βιολογικούς κ.α. που έχουν σταθερές αποδόσεις και με ορατότητα σε βάθος χρόνου. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εταιρεία είναι σε έργα όπως σήραγγες, έργα μετρό, βιολογικοί κ.α. και στοχευύουμε σε τζίρο λίγο πανω απόμε 1δισ.ευρώ και κέρδη 3,5-5% που σύντομα μπορεί να πετυχει. Επίσης πρότεινε στροφή σε δραστηριότητες σε παραχωρήσεις, περιβάλλον και τα αιολικά που θεωρεί ότι έχουν μεγάλες προοπτικέες.

Είπε πως είναι αντίθετος στη συζήτηση για την πώληση της Ελτεχ Άνεμος και πως πρέπει να διευκρινιστούν οι πηγές που παράγουν ζημιές “το να πετάμε χρήματα δεν θα οδηγήσει πουθενά” είπε ο κ.Καλλιτσάντσης που συνέχισε λέγοντας είπε οι κανόνες ανταγωνισμού είναι ξεκάθαροι στα ΑΠΕ και μάλιστα είναι ευκαιρία γιατί μπορεί να φύγουν παίκτες ενώ και στις κατασκευές και το ρυθμισιτικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει.

Κλείνοντας είπε πως “είναι επώδυνη η διαδικασία αλλά θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες για λάθη του παρελθόντος και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να πάρουμε νωρίτερα την πρωτουβουλία από το αδιέξοδο των 2 τελευταίων ετών. Η σημερινή μέρα είναι σημαδιακή για την ιστορία του επιχειρείν και εσείς θα αποφασίσετε για το μέλλον της εταιρείας. Η απόφαση θα ειναι οριστική και να γίνει σεβαστή από όλους. Υποσχόμαστε αν αναλάβουμε ότι η Ελλάκτωρ θα βγει από το αδιέξοδο. Να κάνουμε τους ανθρώπους μας περήφανους και να επιστραφεί αξία στυς μετόχους, πιστεύουμε στη δύναμη και την αξία της εταιρείας”.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα