Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Φυσικό αέριο: “Αγκαλιάζει” τη Βόρεια Ελλάδα – Σε ποια ακριτική πόλη απλώνει δίκτυο – Τα οφέλη του έργου

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro

Εγκαινιάστηκε η έναρξη των εργασιών που αφορούν την επέκταση του δικτύου διανομής για  φυσικό αέριο στην ακριτική Φλώρινα.
Το φυσικό αέριο είναι έτοιμο να “αγκαλιάσει” μια από τις πιο κρύες περιοχές της χώρας καθώς ξεκινούν εργασίες επέκτασης του δικτύου. Σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας είναι στα ύψη , το φυσικό αέριο μοιάζει να αποτελεί μια ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς η τιμή του είναι πιο χαμηλή σε σχέση με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.  Κυρίως σε περιοχές όπως η Φλώρινα που ο χειμώνας είναι βαρύς , αναμένεται να αποτελέσει μια πολύτιμη λύση.

Το έργο

Το έργο της ανάπτυξης υποδομών διανομής για φυσικό αέριο στη Φλώρινα είναι συνολικού προϋπολογισμού 20,9 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ταυτόχρονα, μέσω του ΕΠΑνΕΚ έχει εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμύρια ευρώ για την 100% επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης 5.000 οικιακών και εμπορικών καταναλωτών που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου στη Φλώρινα.

Το έργο προβλέπει την κατασκευή συνολικά 102,5 χιλιομέτρων δικτύου διανομής φυσικού αερίου, το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στον οικιστικό ιστό της Φλώρινας, αλλά θα επεκτείνεται στη βιομηχανική περιοχή και σε χωριά του δήμου Φλώρινας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος το 2023.

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής του δικτύου θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών όπως οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών.
Επίσης θα πραγματοποιούνται και συνδέσεις δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως μονάδων υγείας και σχολείων, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των ενεργειακών αναγκών της περιοχής.

Την έναρξη των εργασιών  κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στο νέο δημοτικό πάρκο Φλώρινας. Την εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Σπυρίδων Γεωργιάδης.

Επιπλέον, το παρών στην εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από τη ΔΕΔΑ και τον δήμο Φλώρινας, θα έδωσαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, καθώς και παραγωγικοί και οικονομικοί φορείς της Περιφέρειας.

Τα οφέλη του φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο αποτελεί ένα καύσιμο με θετικό πρόσημο τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Παράλληλα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μεταβατικό καύσιμο, καθώς θεωρείται πως αποτελεί μια δικλείδα ασφαλείας και σταθερότητας κατά την περίοδο που ο ενεργειακός τομέας επιχειρεί τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές.

Όσον αφορά την οικιακή του χρήση το φυσικό αέριο προσφέρει πολλαπλά οφέλη όπως:
– Οικονομία . Η τιμή του φυσικού αερίου είναι συγκριτικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι γεγονός ότι μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 40% από τη θέρμανση του σπιτιού και έως και 50% από τον ηλεκτρισμό!

-Ευκολία χρήσης. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να ζεστάνεις το νερό, να ζεστάνεις το σπίτι και να μαγειρέψεις.

-Καθαριότητα. Το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο σε αέρια μορφή. Η καύση του δεν αφήνει ίχνη, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο τις δαπάνες για τον καθαρισμό του λέβητα σε τακτά διαστήματα γλιτώνοντας χρήματα.

-Φιλικό προς το περιβάλλον. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με άλλα καύσιμα. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει αντίστοιχα λιγότερο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

-Πολλαπλές χρήσεις. Οι χρήσεις του σε ένα σπίτι είναι πάρα πολλές. Μπορεί να αντικατασταθεί η κεντρική ή ατομική θέρμανση κατοικίας.
Ζεστό νερό και μαγείρεμα .

-Ευκολία τοποθέτησης. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι η σύνδεση με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου της πόλης και η τοποθέτηση ενός μετρητή και ενός κεντρικού λέβητα- καυστήρα. Δεν απαιτείται καμία αλλαγή των υφιστάμενων σωληνώσεων.

-Μείωση κόστους συντήρησης. Όντας ένα καθαρό καύσιμο επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του λέβητα μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό κόστος, δηλαδή τα έξοδα για συντήρηση.

Advertisement
SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα