Νίκος
Καραγιάννης

Στο 20% έχει φτάσει η πρόοδος του έργου για το flyover, όπως αποκάλυψε σε παρουσία του στη ΕΡΤ3 ο αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ, Ντίνος Μπενρουμπή. Όπως σημείωσε το έργο για το flyover δεν είναι απλά η κατασκευή μιας νέας γέφυρας, αλλά μιλάμε για πλήρη ανακατασκευή της περιφερειακής Θεσσαλονικης. “Όταν τελειώσει θα δούμε μια άλλη περιφερειακή” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μπενρουμπή τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο και εμβληματικό έργο και πως είναι το πλέον προχωρημένο οδικό έργο-ΣΔΙΤ. “Επειδή μιλάμε για ένα έργο μελέτη-κατασκευή, δεν είναι ένα έργο που ξεκινά άμεσα, πρέπει πρώτα να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες, να αποδοθούν οι χώροι εργασίες και για αυτό ίσως το λόγο πήρε λίγο περισσότερο χρόνο καθώς υπήρχαν θέματα με τις απαλλοτριώσεις” είπε ο ίδιος.

Το έργο όπως ανέφερε ξεκίνησε τον Μάιο του 2024, όταν δόθηκαν όλα τα μέτωπα. Σήμερα η πρόοδος μπορεί να είναι περίπου στο 20%, αλλά το έργο είναι οπισθοβαρές, δηλαδή όσο οδεύουμε προς το τέλος του έργου τόσο θα επιταχύνεται η πρόοδος.

Σήμερα το σχήμα AVAX-METKA που εκτελεί το έργο, λειτουργεί σε 9 εργοτάξια που τρέχουν παράλληλα. Αυτή την εποχή είμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο του έργου που είναι η ίδια η υπερυψωμένη γέφυρα.

Σε αυτό το χρονικό σημείο βρίσκεται στο πιο θεαματικό κομμάτι, είπε ο κ.Μπενρουμπή, καθώς το καλούπι της γέφυρας είναι πλέον στα εργοτάξια και είναι από τα μεγαλύτερα κάλουπια τέτοιου είδους στον κόσμο.

Το επόμενο βήμα είναι να συναρμολογηθεί το καλούπι και να ανυψωθεί. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η σκυροδέτηση του έργου ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η γέφυρα του έργου. Αυτό εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου και κάθε εβδομάδα θα βλέπουμε την πρόοδο του έργου.

Το flyover θα ξεκινά από τον κόμβο Κ6 μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα. Με την ολοκλήρωση του έργου η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης θα διαθέτει τρεις λωρίδες + δύο υπερυψωμένες. Η ικανότητα του αναβαθμισμένου δρόμου θα είναι περίπου 10.000 οχημάτων ανά ώρα και συνολικά περίπου 200.000 οχημάτων ανά ημέρα.

Αναφορικά με το βαθμό δυσκολίας του έργου, ο κ.Μπενρουμπή σημείωσε πως “γνωρίζουμε τι έχουμε μπροστά μας, τα έργα έχουν πάντα θέματα, θέλει καλή συνεργασία με όσους εμπλέκονται στο έργο ούτως ώστε τα όποια θέματα να λύνονται γρήγορα και με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Επίσης είπε πως το έργο δεν έχει ιδιαίτερες γεωλογικές προκλήσεις όπως για παράδειγμα η Αμβρακία Οδός ενώ παρατήρησε πως δεν αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω το κυκλοφοριακό στην περιφερειακή που σήμερα έχει περιοριστεί σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Η αξία του έργου

Το έργο του Flyover εντάσσεται στην ευρύτερη αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 373,2 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αφορά συνολικά σε 13 χιλιόμετρα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο οδικό έργο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα σε εθνικό επίπεδο.

Πρόκειται για κομβικό έργο υποδομής, καθώς θα διασφαλιστεί καλύτερη σύνδεση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία», την Εγνατία Οδό, τη νότια Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Ο νέος συμπληρωματικός υπέργειος άξονας θα έχει μήκος τέσσερα χιλιόμετρα, ενώ η εργολαβία περιλαμβάνει εκτεταμμένα έργα ανακατασκευής, βελτίωσης και κατά τόπους διαπλάτυνσης του υφιστάμενου δρόμου, εννέα ανισόπεδους κόμβους για την εξυπηρέτηση διασυνδέσεων, 10 νέες γέφυρες και τρεις νέες σήραγγες.

Ο αναβαθμισμένος άξονας θα βελτιώσει ουσιαστικά την οδική ασφάλεια και θα συμβάλλει στην επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς υπολογίζεται πως θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση, διπλάσια σε σύγκριση με την υπάρχουσα κυκλοφοριακή ικανότητα. Θα συνεισφέρει παράλληλα, ειδικά σε συνδυασμό με το Μετρό, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεων, λόγω της αποσυμφόρησης των δρόμων της πόλης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV