Νίκος
Καραγιάννης

Με στόχο την περαιτέρω αύξηση του ανεκτέλεστου της κινείται η ΜΕΤΚΑ, μέλος του Ομίλου METLEN. Σε χθεσινή δημοσιογραφική ενημέρωση, ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΜΕΤΚΑ κ. Ντίνος Μπενρουμπή σημείωσε πως διεκδικούνται νέα μεγάλα έργα με στόχο τον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου.

Σήμερα έχει ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ. Τα νέα έργα με άμεσο αντίκτυπο που έρχονται είναι 700 εκατ. ευρώ. Μέσα στους επόμενους μήνες επίσης αναμένεται να υπογράψει και για το έργο επέκτασης του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ από κοινού με την ΤΕΚΑΛ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο λιμενικό έργο υποδομής της χώρας, κόστους περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Η ΜΕΤΚΑ όμως θα κατασκευάσει και το έργο-ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία. Η σύμβαση εκτιμάται ότι θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα και θα την εκτελέσει από κοινού με την ΑΤΕΣΕ. Αποτελεί έργο 160 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Τέλος όπως σημείωσε ο κ.Μπενρουμπή μέσα στον Ιούλιο έρχονται και οι fast track δημοπρατήσεις 1,4 δισ. ευρώ για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία. Σε αυτά θα συμμετέχει ενεργά η εταιρεία.

Ο στόχος της ΜΕΤΚΑ είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να γίνει πρωταγωνίστρια στον χώρο των υποδομών καθώς έχει παρουσία σχεδόν σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς, λαμβάνοντας έργα με κερδοφορία και υγιή χαρακτηριστικά.

Η ΜΕΤΚΑ σήμερα έχει ήδη ισχυρή παρουσία στα μεγάλα έργα καθώς έχει αναλάβει μόνη της ή από κοινού με άλλες μεγάλες κατασκευαστικές, έργα όπως το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, την παράκαμψη Χαλκίδας, τα σιδηροδρομικά έργα Κιάτο-Αίγιο και Αίγιο-Ροδοδάφνη.

Παράλληλα διεκδικεί πολύ μεγάλα έργα για κτιριακές εγκαταστάσεις, περιβαλλοντικά έργα, όπως η διαχείριση στερεών αποβλήτων. Στην παρούσα φάση διεκδικεί το ΚΕΛ Ραφήνας, το έργο ΟΕΔΑ Ύδρας, τη ΜΕΑ Καβάλας (σε κοινοπραξία με την Ηλέκτωρ) και τη ΜΕΑ Αγρινίου.

Στα ιδιωτικά έργα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με την ανάληψη μεγάλων έργων όπως το Riviera Galleria και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, το Sani Ikos στην Κρήτη και αναμένεται η πρόσθεση ακόμα περισσότερων έργων το επόμενο διάστημα.

Η μεγάλη άνοδος της ΜΕΤΚΑ στο κατασκευαστικό στερέωμα έχει σημάνει και την συνεχή ενίσχυση με προσωπικό σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα δημιουργεί νέες συνεργασίες με υπεργολάβους από τρίτες εταιρείες για την εύρυθμη υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει.

Κατά τον κ.Μπενρουμπή το μέλλον ανήκει στα έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ καθώς τα δημόσια έργα λόγω των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Η ΜΕΤΚΑ άλλωστε λόγω της ισχυρής της ρευστότητας εταιρείας με πάνω από 100 εκατ.ευρώ καθαρό ταμείο στο τέλος του 2023, διαθέτει και την οικονομική ισχύ για τη διεκδίκηση τέτοιων συμβάσεων.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα υπό διεκδίκηση έργα, ο κ. Μπενρουμπή αναφέρθηκε στη διεκδίκηση των οδικών και σιδηροδρομικών έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις.ευρώ, τα οποία εκτίμησε ότι θα δημοπρατηθούν μέσα στον Ιούλιο. Η εταιρεία συμμετέχει επίσης στους διαγωνισμούς για τα σιδηροδρομικά έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου (συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δις.ευρώ), στο διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό (600 εκατ.ευρώ) αλλά και στους διαγωνισμούς για τα δύο οδικά ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα- Αμφίπολη), προϋπολογισμού 550 εκατ.ευρώ. Η εταιρεία διεκδικεί επίσης με κοινοπρακτικά σχήματα και αρδευτικά έργα με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπενρουμπή εκτίμησες πως – μαζί με τα προς υπογραφή έργα- η ΜΕΤΚΑ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το μέγεθος της τη διετία 2024-2025. Ερωτηθείς δε σχετικά για το αν υπάρχουν βλέψεις επέκτασης σε έργα υποδομών στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο όμιλος Metlen διαθέτει ισχυρή παρουσία, δίκτυα αλλά και έργα στο εξωτερικό, εκτίμησε ότι προς το παρόν η ΜΕΤΚΑ επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά και στον μεγάλο όγκο έργων που αναμένεται να δημοπρατηθούν.

Ο επικεφαλής της ΜΕΤΚΑ σημείωσε πως για το ΕΒΙΤDA του 2024 και του 2025, που είχε διατυπωθεί και κατά τη γ.σ. του ομίλου από τον ίδιο τον πρόεδρο της μητρικής κ. Ευάγ. Μυτιληναίο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έκλεισε με λειτουργικά κέρδη  της τάξης των 21 εκατ.ευρώ το 2023, και αναμένει διπλασιασμό αυτών το 2024 και επαναδιπλασιασμό το 2025 (πέριξ των 80 εκατ.ευρώ).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV