Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και την εφαρμογή του Νόμου Ν. 4519/2018, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε ότι κακώς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ουσιαστικά «παγώσει» όλες τις διαδικασίες για την ενίσχυση και λειτουργία των Φορέων, κάτι που είχε ήδη δρομολογηθεί, πριν από τις εκλογές του Ιουλίου.

«Η χώρα μας έχει ολοκληρώσει το πλαίσιο και βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή ένα πλήρες εργαλείο για τη διοίκηση και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και του φυσικού κεφαλαίου της χώρας μας. Με βάση αυτό το πλαίσιο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, η χώρα μας δεν κινδυνεύει από καμία καταγγελία και καμία παράβαση έναντι της Ευρώπης.

Οι δηλώσεις όμως, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, έχουν δημιουργήσει μία εικόνα υπαναχώρησης από το εν λόγω πλαίσιο το οποίο διαμορφώθηκε ύστερα από κοινή συναίνεση, με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το οποίο διασφαλίζει τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας αλλά και την τοπική ανάπτυξη».

Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η Ελλάδα το 2017 ολοκλήρωσε τον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών και ότι οι 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που δημιουργήθηκαν με το Νόμο 4519 καλύπτουν όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Επόμενο βήμα ήταν η εξασφάλιση χρηματοδότησης, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ και η εκκίνηση της εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ώστε, να συνταχθούν τα Προεδρικά Διατάγματα και τα Σχέδια Διαχείρισης για όλες τις περιοχές του Δικτύου.

Έτσι δίνεται οριστικό τέλος στις αντιθέσεις αναφορικά με τις χρήσεις γης και διασφαλίζεται ότι τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης συμβαδίζουν με τις ανάγκες του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας. Επίσης με το έργο LIFE-IP 4 Natura, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν καινοτόμα εργαλεία και πρότυπα σχέδια διαχείρισης για προστατευόμενα είδη, ώστε να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο καταδικαστικών αποφάσεων και προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Από την άλλη, ο Νόμος 4519/2018 περιγράφει ρητά όλες τις αρμοδιότητες των Φορέων Διαχείριση και την αξιολόγησή τους, βάζοντας ως επιπρόσθετη παράμετρο τη συνεισφορά των Φορέων στην τοπική ανάπτυξη και το τοπικό προϊόν. Περαιτέρω, δίνοντας τη δυνατότητα εκπροσώπησης σε όλους τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και την επιστημονική κοινότητα στα Διοικητικά Συμβούλια των Φορέων Διαχείρισης, διασφαλίζεται η συμμετοχικότητα που είναι βασικό εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως παρουσίασε ο Σ. Φάμελλος, μετά την ψήφιση του Νόμου 4519/2018 και μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου:

– Εγκρίθηκαν όλοι οι Κανονισμοί Διοίκησης και Λειτουργίας και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ οι πρώτοι 17 (λόγω εκλογών δεν ολοκληρώθηκε η δημοσίευση).

– Εγκρίθηκαν οι προϋπολογισμοί για όλους τους ΦΔΠΠ και είχαν εκταμιευθεί τα ποσά για 19 ΦΔΠΠ.

– Λειτουργούσαν όλα τα ΔΣ με πλήρεις αρμοδιότητες, είτε με νέα διοίκηση είτε με διοικήσεις που τοποθετήθηκαν προ του 2015.

– Προκηρύχθηκε πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, στο οποίο εντάσσονται ήδη οι φορείς με ειδική δράση για τους νέους 8 Φορείς.

– Προβλέφθηκαν θέσεις αορίστου χρόνου για τη στελέχωσή των ΦΔΠΠ, εξασφαλίζοντας με μεταβατικές διατάξεις την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας, υποστηρίζοντας έτσι και τους εργαζόμενους στους φορείς με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια.

– Ενισχύθηκαν οι ΦΔΠΠ με εργαζομένους με ετήσιες συμβάσεις που δύναται να παραταθούν, μέσω του «Ειδικού Προγράμματος απασχόλησης για 5500 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29», ένα πρόγραμμα που βοήθησε ιδιαίτερα τους οκτώ νέους Φορείς που δεν είχαν κανέναν εργαζόμενο.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ολοκλήρωση των απαραίτητων διοικητικών βημάτων προκειμένου οι Φορείς να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και να αξιολογηθούν στη συνέχεια, όπως εξάλλου προβλέπεται στο Νόμο 4519.

Στην απάντησή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση πράγματι ερευνά το θεσμικό πλαίσιο προστατευόμενων περιοχών, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς τα χαρακτηριστικά των αλλαγών που θα προωθηθούν.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους ζητήματα, σημείωσε ότι η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΝ προχωρά τις διαδικασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού των Φορέων Διαχείρισης για το 2020 και ότι η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ χειρίζεται τις διαδικασίες για την κατάρτιση κανονισμών λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των παραπάνω.

Δεν δόθηκε τέλος καμία απάντηση για τη στελέχωση των Διοικητικών Συμβουλίων μετά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την ένταξη στην πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και των υπόλοιπων Φορέων Διαχείρισης, την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου μέσω ΟΑΕΔ και την προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου για τη στελέχωση των Φορέων. ​

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΕ: Τίμερμανς και Σινκιάβιτσους αξιολογούν την έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, εκτελεστικός αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, και ο κ. Βιργίνιους Σινκιάβιτσους, επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, παρουσίασαν την αξιολόγηση της έκτης έκθεσης για την κατάσταση του περιβάλλοντος, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μαζί με τον εκτελεστικό διευθυντή του Οργανισμού, κ. Hans Bruyninckx.

Η έκθεση αυτή παρέχει σημαντικά και σαφή επιστημονικά αποτελέσματα, τα οποία υπογραμμίζουν ότι πρέπει επειγόντως να αναληφθεί δράση για την προστασία του πλανήτη μας.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έχει αναγάγει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία σε προτεραιότητα της Επιτροπής της.

Στη συνέντευξη τύπου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς δήλωσε τα εξής:

«Η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος δημοσιεύτηκε την καταλληλότερη στιγμή ώστε να μας δώσει την πρόσθετη ώθηση που χρειαζόμαστε τώρα που ξεκινάμε έναν νέο πολιτικό κύκλο πενταετίας και προετοιμάζουμε την παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Στόχος μας είναι να καταστούμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος με μια πλήρως Κυκλική Οικονομία, αναπτύσσοντας νέες καθαρές τεχνολογίες και βοηθώντας τους πολίτες να προσαρμόζονται σε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και σε μετασχηματιζόμενες βιομηχανίες. Θα κινηθούμε προς καθαρότερα και αποδοτικότερα συστήματα κινητικότητας και προς βιωσιμότερη γεωργία. Πρόκειται για επείγουσα παγκόσμια πρόκληση και μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη.»

Ο επίτροπος κ. Βιργίνιους Σινκιάβιτσους πρόσθεσε:

«Η έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος είναι ένα σημαντικό έγγραφο για όλους όσους ανησυχούμε για το μέλλον. Το γαλάζιο και το πράσινο είναι τα χρώματα που είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τη τρέχουσα κλιματική και περιβαλλοντική κρίση.

Η παρούσα έκθεση μας δείχνει τον κίνδυνο για το φυσικό μας κεφάλαιο, για τα ύδατα και τις θάλασσές μας, για τα εδάφη μας, για το κλίμα και τον αέρα μας. Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Σαφής στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας, και να επιδιώξουμε μηδενική ρύπανση.

Μπορούμε να χαμηλώσουμε την καμπύλη, να αναστρέψουμε τις τάσεις που παρουσιάζονται σε τούτη την έκθεση και μαζί να κάνουμε το μέλλον μας πράσινο.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΑΣΕΠΠΕ: Επιτυχής η πρώτη συνεδρίαση της μόνιμης Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παραγωγικών Φορέων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΠΑΣΕΠΠΕ Λογότυπο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26.11.2019, στην Αθήνα, στα γραφεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας η 1η τακτική συνεδρίαση της μόνιμης Γνωμοδοτικής Επιτροπής Παραγωγικών Φορέων για την Κυκλική Οικονομία, μετά από σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, που συντονίζει τις σχετικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του Υπουργείου.

Ο κ. Αραβώσης στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε – μεταξύ άλλων – ότι οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνοψίζονται στη μετάβαση από τη γραμμική στην Κυκλική Οικονομία μέσα από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, στοχεύοντας σε πολιτικές στρατηγικού χαρακτήρα και ευρέος κοινωνικού οφέλους και αφορούν οριζόντια όλη την Ελληνική οικονομία.

Σημαντική συμβολή στην ευρεία συζήτηση παρείχαν οι τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των φορέων, για τις άμεσες προτεραιότητες στην πορεία της μετάβασης στο κυκλικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Χαρακτήρισαν ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συγκρότηση της Επιτροπής και έθεσαν στη διάθεση του Υπουργείου το δυναμικό και τις προτάσεις τους. Ο ΠΑΣΕΠΠΕ εκπροσωπήθηκε από τον κο Κωνσταντίνο Γκολιόπουλο, Πρόεδρο Δ.Σ.

Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε, εν όψει της διαμόρφωσης Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων με στόχους και χρονοδιάγραμμα, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων των φορέων στο αμέσως επόμενο διάστημα στα ζητήματα:

– Αναγκαίων νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών

– Κινήτρων για τις επιχειρήσεις και δεικτών παρακολούθησης

– Πρωτοβουλιών Ενημέρωσης, ανταλλαγής γνώσης και ευαισθητοποίησης

– Προτάσεων πιλοτικών έργων

– Εξειδικευμένων κλαδικών πολιτικών (τρόφιμα, πλαστικά, τουρισμός κ.α.)

– Χρηματοδοτικών εργαλείων Ευρωπαϊκών και ιδιωτικών

– Δημιουργίας Παρατηρητηρίου Κυκλικής Οικονομίας για παρακολούθηση της πορείας της

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ καλεί τα Μέλη του να συμμετέχουν στις ενέργειες του Υπουργείου εκφράζοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους στα ανωτέρω ζητήματα, επικοινωνώντας με τη Γραμματεία του ΠΑΣΕΠΠΕ στο email info@paseppe.gr, 2130383814.

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή Παραγωγικών Φορέων θα αποτελεί όργανο μόνιμου χαρακτήρα, θα δρα ως Εθνικό Συμβούλιο και θα συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών για την Kυκλική Oικονομία, αλλά και στη διοχέτευση μέτρων και πρωτοβουλιών στον παραγωγικό ιστό και την κοινωνία.

Οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν στη Γνωμοδοτική Επιτροπή είναι:

– Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ)

– Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

– Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ)

– Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ)

– Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας (ΣΥΒΙΠΥΣ)

– Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου

– Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ)

– Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ)

– Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ)

– Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ)

– Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση–WWF Ελλάς»

– Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Γρεβενά: Ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος από γεωθερμία ανά κάτοικο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεωθερμικό Πεδίο 2

Τα Γρεβενά είναι γνωστά στην Ελλάδα και ως η «πόλη των μανιταριών» λόγω της μεγάλης ποικιλίας και της εξαιρετικής ποιότητας άγριων μανιταριών που φύονται στα πανέμορφα δάση της περιοχής. Σε λίγο θα αποκτήσει και δεύτερο προσωνύμιο, ως η «πόλη της γεωθερμίας», αφού θα κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ παραγωγής θερμικής ισχύος από γεωθερμία ανά κάτοικο.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Γρεβενών μέσα από ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ενεργειακής θωράκισης των κτιριακών δομών του (σχολεία, δημοτικά κτίρια, κολυμβητήριο, κ.λπ.) με προϋπολογισμό ενταγμένων έργων πάνω από 8 εκατ. ευρώ, εντάσσει τη γεωθερμία ως πρωτεύουσα πηγή θέρμανσης αλλά και ψύξης, εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους για τους δημότες έως και 70% έναντι του πετρελαίου.

Ο συνολικός σχεδιασμός του δήμου, προβλέπει την εγκατάσταση γεωθερμικών αντλιών θερμότητας συνολικής ισχύος 2 MW, δηλαδή περίπου 130W/κάτοικο, αριθμού που αποτελεί ρεκόρ όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να συμβάλει τα μέγιστα στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Γρεβενών διοργανώνει σχετική ημερίδα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Κτηρίων- Το παράδειγμα των Γρεβενών» στην οποία εισηγητές θα είναι ειδικοί επί του θέματος, η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο συντονιστής αποκατάστασης της Λίμνης Κορώνειας, Χρίστος Βλαχοκώστας ως εκπρόσωπος του Πράσινου Ταμείου.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα