Connect with us

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φάμελλος: Αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους του ΥΠΕΣ στο όνομα της ανακύκλωσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Σωκράτης Φάμελλος 2020

Σοβαρότατα ζητήματα παράβασης του θεσμικού πλαισίου ανακύκλωσης, παράβασης αρμοδιοτήτων Υπουργείων, απώλειας πόρων της ανακύκλωσης και ανισότιμων και προνομιακών πρακτικών, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, έθεσε, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης, ο αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος έθεσε τα εξής ερωτήματα: γιατί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν γνωρίζει το πιλοτικό έργο του ΥΠΕΣ, με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Ανταποδοτική Ανακύκλωση, εφόσον προκύπτει ότι δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και το πιλοτικό πρόγραμμα δεν εντάσσεται στο υποβληθέν επιχειρησιακό σχέδιο, για ποιο λόγο επιλέχθηκε να μειωθούν οι πόροι της ανακύκλωσης για τις δράσεις αυτές, καθώς και με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι 5 Δήμοι και όχι και οι υπόλοιποι ή κάποιοι άλλοι;

Επισημαίνεται ότι, από τον έως τώρα κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχει προκύψει πως ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης δήλωσε, με επίσημα έγγραφά του στις 13 Μαρτίου και στις 12 Μαΐου, ότι το Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και δεν είχε ανταποκριθεί έως τότε στα γραπτά αιτήματα του ΕΟΑΝ για παροχή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινίσεων. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πιλοτικό πρόγραμμα για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση, το Νοέμβριο του 2019, σε 5 Δήμους της χώρας.

Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, έχουν δηλώσει ότι το πιλοτικό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση επί του πιλοτικού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε για τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν οι 5 δήμοι, ούτε για την αξιολόγηση του πιλοτικού έργου από το ΥΠΕΣ.

Από τα έγγραφα που προσκόμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, σήμερα στη Βουλή, αποδείχθηκε ότι η αντίστοιχη αλληλογραφία για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του πιλοτικού, πραγματοποιήθηκε μόλις στις 29 Ιουλίου, υπό την πίεση του κοινοβουλευτικού ελέγχου!

Από τη συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προέκυψε ότι στο τέλος Μαΐου, δηλαδή εκ των υστέρων, υποβλήθηκε αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής, το οποίο βέβαια ακόμα δεν έχει εγκριθεί. Άρα, το πιλοτικό έργο του ΥΠΕΣ, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019 δεν περιλαμβανόταν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο και δεν το γνώριζε ο Οργανισμός Ανακύκλωσης.

Όπως είπε ο Σ. Φάμελλος:

«Η εκ των υστέρων τροποποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου είναι αποτέλεσμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ. Αν τηρούσατε τη νομιμότητα, θα ζητούσατε πρώτα το επιχειρησιακό σχέδιο και τη γνώμη του αρμόδιου φορέα της πολιτείας και δεν θα τρέχατε έξι μήνες μετά, εκ των υστέρων, επειδή ασκούμε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και επειδή υπάρχουν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με την προβληματική λειτουργία του συστήματος αυτού, να καλυφθείτε με ένα εκ των υστέρων επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα δούμε πώς θα εγκριθεί και πότε. Αυτή είναι συμπεριφορά Κυβέρνησης «Δόκτωρ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ». Τι προσπαθείτε να κρύψετε, εφόσον τα έγγραφα λένε άλλα πράγματα;».

Σοβαρή η απώλεια πόρων της ανακύκλωσης από το προνομιακό πιλοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΣ

Στη συνέχεια, ο Σ. Φάμελλος αποδόμησε πλήρως τη δήλωση του κυρίου Θεοδωρικάκου ότι αυτό το πρόγραμμα δεν έχει κόστος και δήλωσε συγκεκριμένα:

«Οι πόροι που χρησιμοποιούνται στις δραστηριότητες των συστημάτων ανακύκλωσης, είναι κοινωνικοί πόροι, γιατί τους πληρώνουμε όλοι εμείς οι πολίτες και οι επιχειρηματίες-παραγωγοί μέσα από τα προϊόντα, στα οποία πρέπει να εφαρμοστεί η εναλλακτική διαχείριση.

Άρα, είναι πόροι της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να αποδώσουν σε τόνους ανακύκλωσης, γιατί κρινόμαστε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχετε, λοιπόν, εσείς ένα ψευδεπίγραφο επιχείρημα, ότι τάχατες δεν πληρώνουμε τίποτα, όταν πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες, για να γίνει ανακύκλωση στη χώρα μας.

Εσείς όμως, επιλέγετε, προνομιακά, ένα σύστημα ανακύκλωσης και όχι και τα δύο, και μάλιστα επιλέγετε αυτό που δεν έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, παρότι το άλλο σύστημα έχει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, και τέλος, εφαρμόζετε το σχέδιο σε λίγους δήμους και όχι σε όλους.

Άρα, υπάρχει μία προνομιακή και αθέμιτη πρακτική, εκ μέρους σας, εις βάρος του κοινωνικού-δημόσιου πόρου της ανακύκλωσης. Συνεπώς, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσα εκατομμύρια από τους πόρους των πολιτών χρησιμοποιείτε για ένα πιλοτικό σχέδιο, που δεν ήταν εγκεκριμένο, που δεν περιλαμβανόταν στο επιχειρησιακό σχέδιο και έρχεστε εκ των υστέρων να καλύψετε για να χρεώσετε σε μας ανακρίβειες, γιατί εσείς δεν ξέρετε από που προκύπτει ο πόρος της ανακύκλωσης;»

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο Σ. Φάμελλος προχώρησε και σε άλλες αποκαλύψεις που δείχνουν προνομιακή και άρα ανισότιμη σχέση:

– Τη δήλωση στη Βουλή, στις 29 Απριλίου, του εκπροσώπου της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κυρίου Κυρκίτσου, ότι του ζητήθηκε η παραίτηση του από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ και ότι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανακύκλωσης τα τελευταία χρόνια.

– Τη φωτογραφική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, στο νόμο 4674, για την κατ’ εξαίρεση απαλλαγή από άδεια δόμησης του εξοπλισμού του συγκεκριμένου συστήματος.

– Τη συνάντηση του ΥΠΕΣ, στις 16 Ιανουαρίου, για την ανακύκλωση στα νησιά με απουσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά πάλι με προνομιακή διαχείριση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, χωρίς να έχει γίνει ακόμα ούτε η κατάθεση αναθεωρημένου επιχειρησιακού σχεδίου.

– Την απόφαση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στις 28 Φεβρουαρίου, για την προνομιακή τοποθέτηση δέκα χιλιάδων ειδικών κάδων χωριστής συλλογής πάλι της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, χωρίς εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο.​

image_pdfimage_print

Ηλεκτρική ενέργεια

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΑΗΣ Σορώνης στη Ρόδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Στην έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Σορωνής Ρόδου της ΔΕΗ προχώρησε με απόφασή του το ΥΠΕΝ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει απόφασης της ΡΑΕ από το 2019, ο αεριοστρόβιλος των 23,6 μεγαβάτ της μονάδας αυτής προβλέπεται να παραμείνει ενεργός μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Ο λόγος είναι γιατί η ΡΑΕ εκτιμά πως, παρά τη λειτουργία του νέου ΘΗΣ Νότιας Ρόδου, εξακολουθεί να τίθεται ζήτημα ενεργειακής κάλυψης των αναγκών του νησιού.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ εκτίμησε τότε ότι η όχι αμελητέας συχνότητας ταυτόχρονη απώλεια του διπλού κυκλώματος που συνδέει το ΘΗΣ Ν. Ρόδου με τους Υ/Σ Αφάντου και Γεναδίου θα παραμένει ως ενδεχόμενο για την πρόκληση ολικής κατάρρευσης του ΗΣ ιδιαίτερα όταν η συνεισφορά του ΘΗΣ Ν. Ρόδου στο σύστημα παραγωγής της Ρόδου είναι αυξημένη.

Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι κρίσιμη η ταχεία επαναφορά του συστήματος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση του αεριοστροβίλου, καθώς οι Α/Σ είναι κατ’ εξοχήν μονάδες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Δείτε τη νέα αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

ΔΕΔΑ Λογότυπο

Μια νέα ψηφιακή εποχή ξεκινάει από σήμερα για τη ΔΕΔΑ, έχοντας ως αφετηρία τη νέα ηλεκτρονική πύλη της εταιρείας, καθώς και τη δυναμική της παρουσία στα social media. Με τα σύγχρονα εργαλεία που προσφέρει η εταιρεία, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα άμεσης και έγκυρης ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, καθώς και για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το φθηνό και φιλικό, προς το περιβάλλον, καύσιμο.

Ειδικότερα, με ένα «κλικ» στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της εταιρείας www.deda.gr οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα:
 Να ενημερωθούν εάν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται βρίσκεται εντός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, καταχωρώντας απλώς τη διεύθυνση.
 Να πληροφορηθούν για όλα τα απαραίτητα έγγραφα (π.χ. αίτηση σύνδεσης, δικαιολογητικά) τα οποία απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία σύνδεσης, καθώς και για το κόστος σύνδεσης, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί καταναλωτές, δημόσιοι οργανισμοί).

Εάν η ιδιοκτησία βρίσκεται εκτός ενεργού δικτύου της ΔΕΔΑ, τότε η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος καταχωρείται στην αρμόδια Διεύθυνση της εταιρείας και ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται σε περίπτωση μελλοντικών επεκτάσεων του δικτύου.
 Να υπολογίσουν το οικονομικό όφελος που έχουν με τη χρήση του φυσικού αερίου. Εισάγοντας το ποσό που καταναλώνουν σε πετρέλαιο, μπορούν αυτόματα να ενημερωθούν για το ποσό εξοικονόμησης χρημάτων.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι συγκριτικά χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου ή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό εξοικονόμησης μπορεί να φθάσει έως και 40% από τη θέρμανση του σπιτιού και έως και 50% από τον ηλεκτρισμό.

Η νέα ιστοσελίδα της ΔΕΔΑ είναι προγραμματισμένη και συμβατή με όλες τις κινητές και σταθερές συσκευές. Έχει λιτή δομή και αναβαθμισμένη αισθητική, παρέχοντας αναλυτική πληροφόρηση για όλες τις υπηρεσίες της εταιρείας μέσα από απλές και εύχρηστες εφαρμογές. Σχεδιάστηκε δε, και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από τα στελέχη Πληροφορικής της εταιρείας, χωρίς δηλαδή να γίνει ανάθεση έργου σε εξωτερική εταιρεία, δημιουργώντας κεφάλαιο ενδοεταιρικής τεχνογνωσίας.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του διαδικτυακού εκσυγχρονισμού της εταιρείας, η ΔΕΔΑ έχει πλέον δυναμική παρουσία σε όλα τα social media (Facebook: @Deda.gr, Instagram: deda.gr, Youtube: ΔΕΔΑ, Twitter: @gr_deda, Linked In: ΔΕΔΑ), εντείνοντας την παραγωγή υλικού και την προώθηση των δράσεων της σε όλους τους τομείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας σημείωσε σχετικά: «Με αφορμή τον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται στην εταιρεία μας, αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε την ιστοσελίδα μας ώστε να είναι εύχρηστη και αποτελεσματική, καθώς και να αποκτήσουμε αξιόπιστη και δυναμική ψηφιακή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στόχος μας είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής προκειμένου να αναβαθμίσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της εταιρείας μας και να εξασφαλίσουμε το υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαφάνειας, αξιοπιστίας και εξυπηρέτησης στους πολίτες».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Θετικά βλέπουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πλοίο πόντισης ηλεκτρικών καλωδίων

Θετικά αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κρήτης την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα στην πλειονότητά τους θεωρούν ότι θα ωφελήσει την τοπική οικονομία και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Prorata για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ πριν από λίγες ημέρες, οι ερωτηθέντες (κάτοικοι της Κρήτης) απάντησαν ότι η Κρήτη «κυρίαρχα θα επωφεληθεί» από τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής σε ποσοστό 74% (online έρευνα) / 88% (τηλεφωνική έρευνα). Αντίστοιχα, σε ποσοστό 73% / 81% εκτιμούν ότι το έργο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο και σε ποσοστό 66% / 64% ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Όπως είναι γνωστό η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης μέσω Πελοποννήσου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εφέτος ενώ η «μεγάλη» (Κρήτη – Αττική) για την οποία υπεγράφησαν οι συμβάσεις τον περασμένο Ιούνιο, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Το καλώδιο υψηλής τάσης θα προσαιγιαλωθεί στο Ηράκλειο από την πλευρά της Κρήτης και στα Μέγαρα από την πλευρά της Αττικής. Και στις δύο άκρες (Κρήτη και Αττική) όπως επισημαίνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ θα υπάρξει υπογειοποίηση της γραμμής με σημαντικά υψηλότερο κόστος, ώστε να μην υπάρχει οπτική όχληση.

Στην Κρήτη, θα κατασκευαστεί Σταθμός Μετατροπής έξω από το χωριό της Δαμάστας, ο οποίος θα μετατρέπει το συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο. Στα Μέγαρα δεν θα κατασκευαστεί αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής, καθώς η γραμμή θα καταλήγει μέσω υπόγειας όδευσης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου που θα εγκατασταθεί ο αντίστοιχος Σταθμός Μετατροπής.

Στα Μέγαρα όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας ο Διαχειριστής έχει προτείνει στον Δήμο δέσμη ανταποδοτικών έργων συνολικού προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ που θα ωφελήσουν τους κατοίκους της περιοχής. Σε περίπτωση, προσθέτουν, που ο Δήμος Μεγαρέων αιτηθεί κοινωφελή έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, ενδεχομένως να εξεταστούν επιπρόσθετα.

«Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διασυνδέσεων υλοποιούνται πλέον σε νησιά (Κυκλάδες, Κρήτη, Σκιάθος), λαμβάνονται πάντοτε υπόψη οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες, τα χωροταξικά χαρακτηριστικά και τα αναπτυξιακά σχέδια των περιοχών από όπου διέρχονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι θαλάσσιες περιοχές όπου εγκαθίστανται τα υποβρύχια καλώδια είναι απολύτως ασφαλείς για κολύμβηση, αφού τα καλώδια θάβονται κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χλμ από την ακτογραμμή, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόζει ο ΑΔΜΗΕ», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα