Νίκος
Καραγιάννης

Εθνικό Σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου.

Το Εθνικό Σχέδιο χρησιμοποιεί στοιχεία του κτιριακού αποθέματος από τις απογραφές και τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ καθώς επίσης και από στατιστικά που τηρούνται στα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας του Σώματος Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος του ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο «Εθνικό Σχέδιο για την αύξηση του αριθμού των κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας», από την 1/1/2021 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταναλώνουν σχεδόν μηδενική ενέργεια, ενώ για τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα, η υποχρέωση θα τεθεί σε ισχύ ήδη από 1/1/2019.

Τα χαρακτηριστικά του κτιριακού αποθέματος της χώρας

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Εθνικού Σχεδίου, το ελληνικό κτιριακό απόθεμα συντίθεται κυρίως από κτίρια κατοικιών και έναν αριθμό κτιρίων άλλων χρήσεων του τριτογενούς τομέα, τα οποία απογράφονται κάθε 10 χρόνια στο σύνολο της επικράτειας.

Σύμφωνα με την Απογραφή Κτιρίων 2011 της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κτιρίων της χώρας είναι 4.105.637, εκ των οποίων τα 3.755.848 (ποσοστό που αντιστοιχεί στο 92% του συνόλου) είναι αποκλειστικής χρήσης ενώ τα 329.789 (το υπολειπόμενο 8%) μικτής.

Το κτιριακό απόθεμα κατηγοριοποιείται ως εξής:

α) Κτίρια κατοικιών (μονοκατοικίες – πολυκατοικίες): 3.246.008

β) Κτίρια άλλων χρήσεων: 273. 596

– Γραφεία και καταστήματα: 206.254

– Σχολικά και εκπαιδευτικά κτίρια: 21.853

– Νοσοκομεία και κλινικές: 1.973

– Ξενοδοχεία: 43.516

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα κτίρια κατοικιών αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα, καλύπτοντας το 79% του συνόλου.

Οι ηλικίες των κτιρίων μπορεί να κατανεμηθούν σε 3 βασικές περιόδους με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο αρχικά υιοθετήθηκε το 1980 με τον Κανονισμό Θερμομόνωσης Κτιρίων (ΚΘΚ) έως το 2010 οπότε εισήχθη ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ)

Κατά συνέπεια, οι ηλικιακές κλάσεις που επηρεάζουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων είναι οι παρακάτω:

– Πριν το 1980 (δεν υπάρχει κανονισμός θερμομόνωσης, τα κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα)

– Από το 1981 εως το 2000 (εφαρμογή του ΚΘΚ) 

– Από το 2001 έως το 2010 (εφαρογή του ΚΘΚ, του Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού 2000 και του Ελληνικού Κανονισμού Οπλισμένου Σκυροδέματος 2000)

– Από το 2010 έως σήμερα (εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ)

Με βάση την απογραφή του 2011, το 55% των κτιρίων σε όλη τη χώρα με χρήση κατοικίας έχει κατασκευαστεί πριν το 1980, δηλαδή είναι θερμικά απροστάτευτα, ενώ λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των κτιρίων  που έχει κατασκευαστεί μετά το 2010, σύμφωνα με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ αντιστοιχεί μόλις στο 1,5% του συνόλου.

Χαρακτηριστικά κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας (ΚΣΜΚΕ)

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, ως κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, νοείται «κτίριο με πολύ υψηλή ενεργειακή απόδοση» ενώ η «σχεδόν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας που απαιτείται, πρέπει να καλύπτεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), περιλαμβανομένης ενέργειας που παράγεται επιτόπου ή πλησίον του κτιρίου». 

Για να χαρακτηριστεί ένα κτίριο ως «Κτίριο με Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας», πρέπει:

α) Οι νέες κατοικίες και τα νέα κτίρια τριτογενούς τομέα να κατατάσσονται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Α

β) Οι υφιστάμενες κατοικίες και τα υφιστάμενα κτίρια τριτογενούς τομέα να κατατάσσονται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+

Ειδικές περιπτώσεις χρήσεων του τριτογενούς τομέα θα εξεταστούν και θα οριστούν κατά περίπτωση.

Το ελάχιστον ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ (πλέον του ποσοστού που ορίζεται από ισχύουσες διατάξεις) καθώς και ο τρόπος υπολογισμού της συνεισφοράς τους στην κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας θα καθοριστεί επακριβώς.

 

ypodomes.com

 

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV