Νίκος
Καραγιάννης

Επιτακτική γίνεται πλέον η επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία. Μετά την χθεσινή θεμελίωση του νέου Τέρμιναλ και τις πανηγυρικές δηλώσεις όλων των επισήμων που έλαβαν το λόγο γίνεται σαφές ότι ένα από τα χρονίζοντα έργα της πόλης παίρνει μπρος.

Με ορίζοντα το 2021 το Αεροδρόμιο Μακεδονία θα έχει ένα υπερσύγχρονο Τέρμιναλ (διπλάσιο σε χωρητικότητα) που θα συνοδεύεται από ένα αναβαθμισμένο διάδρομο προσαπογείωσης και με τα μέχρι σήμερα στατιστικά αλλά και τις προβλέψεις για το εγγύς μέλλον, η επιβατική κίνηση έχει σταθερή ανοδική πορεία η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άκρως θετική.

Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων και συστημάτων μέχρι τα τέλη του 2019 του διαδρόμου Αθήνας-Θεσσαλονίκης γίνεται σαφές ότι η Θεσσαλονίκη θα ωφεληθεί αρκετά και θα υπάρχει σαφής αύξηση και στην επιβατική κίνηση με το τραίνο.

Αυτό που όμως λείπει σήμερα είναι η σύνδεση του Αεροδρομίου Μακεδονία με το Μετρό που αυτόματα θα σημάνει και την σύνδεση του σιδηροδρομικού σταθμού με το Αεροδρόμιο. Είναι αδιανόητο να έχουν δημιουργηθεί δύο πολύ δυνατές συγκοινωνιακές υποδομές στην πόλη, υποδομές που τις ζητούσε χρόνια και να μην υπάρχει η μεταξύ τους σύνδεση όπως γίνεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Ας δούμε και το παράδειγμα της Αθήνας. Το Μετρό της Αθήνας συνδέει το Αεροδρομίο με το κέντρο της πόλης και το Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Την ίδια σύνδεση Σιδηροδρομικού σταθμού και Αεροδρομίου την κάνει και ο Προαστιακός της πόλης.

Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να γίνει αυτό πραγματικότητα. Από την ανατολική πλευρά του Μετρό είναι σε κατασκευή ο τερματικός σταθμός Ν.Σ.Σταθμός, κάτω από ακριβώς από το σταθμό. Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό της Αττικό Μετρό θα λειτουργήσει το 2022 μαζί με τους σταθμούς Δημοκρατίας, Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου.

Από την ανατολική πλευρά είναι σε προχωρημένη κατασκευή και η επέκταση προς Μίκρα, η λεγόμενη Γραμμή Καλαμαριάς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Αττικό Μετρό η επέκταση προς το Αεροδρόμιο μήκους περίπου 5χλμ θα γίνει υπέργεια, πάνω σε ειδική σιδηροδρομική γέφυρα με 3 ενδιάμεσους σταθμούς (Σχολή Πολέμου, ΙΚΕΑ, Θέρμη) και νέο τερματικό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Αυτό γίνεται και για λόγους κόστους (καθώς ένα υπόγειο έργο και απρόβλεπτο είναι και πολύ πιο κοστοβόρο) αλλά και για λόγους σύντμησης χρόνου. Η επέκταση αυτή θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που επεκτάθηκε το Μετρό Κοπεγχάγης προς το δικό του Αεροδρόμιο.

Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες διερευνητικές επαφές τόσο με τους φορείς της περιοχής όσο και με την Fraport Greece προκειμένου να οριστικοποιηθεί η χάραξη, το που και πως θα καταλήξει στο Αεροδρόμιο, οι μελέτες.

Η χρονική συγκυρία που φέρνει το 2021 τη Θεσσαλονίκη με ένα ολοκαίνουργιο στην ουσία Αεροδρόμιο, ένα Μετρό σε λειτουργία και ένα σημαντικά αναβαθμισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο είναι η τέλεια στιγμή για να ληφθεί η απόφαση για την επέκταση του μέσου και την απευθείας σύνδεση του Αεροδρομίου με το κέντρο και τον Σιδ.Σταθμό.

Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να καλυφθεί από κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ 2021-2027 και εφόσον αποδειχθεί ότι και οικονομικά δεν θα είναι ακριβό (εκτιμάται μεταξύ 250-300εκατ.ευρώ) θα μπορούσε να συνδράμει και η Περιφέρεια από το επόμενο ΠΕΠ. Σε αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε στην επίσης ευτυχή συγκυρία να είναι σφόδρα θετικοί η Περιφέρεια, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Καλαμαριάς και ο Δήμος Θέρμης που ανήκει διοικητικά το Αεροδρόμιο και δηλώνουν έτοιμοι να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν για να γίνει το μεγάλο βήμα για την επέκταση αυτή.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας