Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Επιστολή Δούρου σε Πατούλη για το ζήτημα των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρένα Δούρου

«Ο σκοπός της λαθροχειρίας είναι η τεκμηρίωση της κινδυνολογικής γραμμής, την οποία έχετε δυστυχώς υιοθετήσει, σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων» επισημαίνει σε επιστολή της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προς τον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, στην οποία κοινοποιούνται οι Υπουργοί Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Συγκεκριμένα, η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι στην ενημερωτική επιστολή που απηύθυνε ο ΕΔΣΝΑ στον κ. Πατούλη (στις 18 Ιουλίου 2019, ΕΜΠ 56, σχ με το αρ. πρωτ. 8105/15-7-2019 έγγραφο), «περιγράφεται η υπάρχουσα κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής σε σχέση με τη χωρητικότητά του και παρατίθενται τεκμηριωμένα οι προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις, που χωρίς να απαιτούνται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιπλέον αδειοδοτήσεις και χωρίς σοβαρή οικονομική επιβάρυνση, διασφαλίζουν διάρκεια ζωής τουλάχιστον τριών ετών».

«Αυτό προκύπτει και από την πρωτοβουλία μας να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης και κατασκευής χώρου εντός της ΟΕΔΑ Φυλής για 4.000.000 κυβικά απορριμμάτων που αντιστοιχεί σε πάνω από 2 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι Δήμοι θα μειώνουν διαρκώς τον όγκο των απορριμμάτων τους, καθίσταται εύκολα σαφές ότι υφίσταται χρονικό περιθώριο για 3,5 τουλάχιστον έτη από σήμερα».

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου, «με έκπληξη και θλίψη», «διαπιστώνουμε ότι στην απάντησή σας (της 25ης Ιουλίου 2019), ΕΝΩ στο σημείο ii αναφέρετε επί λέξει “ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής και με το υπ’ αρ. Πρωτ. ΕΜΠ 56/18.7.2019 απαντητικό έγγραφό του, επιβεβαιώνει ότι σε ελάχιστες εβδομάδες από σήμερα ήτοι ως τον προσεχή Νοέμβριο, δεν θα υπάρχει στην Αττική κανένας αδειοδοτημένος χώρος για να δεχθεί τα σκουπίδια που παράγονται”, ΟΜΩΣ τα αποσπάσματα που παραθέτετε είναι από… άλλο έγγραφο! Του λόγου το αληθές μπορεί να διαπιστώσει ο οιοσδήποτε – σας επισυνάπτουμε ξανά το υπ’ αρ. Πρωτ. ΕΜΠ 56/18.7.2019 απαντητικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ».

«Το έγγραφο που χρησιμοποιείτε στην επιστολή σας είναι ένα εσωτερικό έγγραφο εμπιστευτικού και πληροφοριακού χαρακτήρα ενός υπαλλήλου του ΕΔΣΝΑ που δεν φέρει καν την υπογραφή του Γραμματέα του ΕΔΣΝΑ», τονίζει η Περιφερειάρχης Αττικής.

«Επίτηδες το συγχέετε με την επίσημη επιστολή που σας στείλαμε και από την οποία προκύπτει ότι δεν υφίσταται λόγος κινδυνολογίας ή καταστροφολογίας καθώς ήδη έχουν δρομολογηθεί βραχυπρόθεσμες λύσεις που δίνουν επαρκή χρονικά περιθώρια έτσι ώστε να καταλήξουμε σε κάποια από τις πολλές εναλλακτικές λύσεις που περιγράφει ο ΠΕΣΔΑ», προσθέτει η ίδια.

«Οι απαντήσεις που περιέχονται στο υπ’ αρ. Πρωτ. ΕΜΠ 56/18.7.2019 επίσημο απαντητικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ καλύπτουν πλήρως τα ερωτήματα που επαναλαμβάνετε στην επιστολή σας σχετικά με τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ και τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ για την προσαύξηση της δυναμικότητας του ΧΥΤΑ για τουλάχιστον τρία χρόνια – χρόνος επαρκής για την υλοποίηση της πολιτικής διαχείρισης που θα επιλέξετε ως Διοίκηση της Περιφέρειας από την 1η Σεπτεμβρίου 2019», σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, η Ρένα Δούρου τονίζει:

– Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής αποτελεί κρίσιμης σημασίας θέμα για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον, εξ ου και αποτέλεσε προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία προχώρησε στη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, στη βάση των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυκλικής οικονομίας και των αρχών της αποκέντρωσης και της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους Δήμους.

– Πλέον ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί νόμο του κράτους, θέτοντας τις βάσεις για κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση.

– Η Δύναμη Ζωής, με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου καθώς και με τις ενέργειές της όπως, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση του ΕΜΑΚ στην ΟΕΔΑ Φυλής, το ΧΥΤΥ Γραμματικού, ΧΥΤΥ Κυθήρων – Αντικυθήρων, ΜΕΑ Πειραιά, ΜΕΑ Β. Α. Αττικής, κ.α., έχει θέσει τις βάσεις για μια νέα, ασφαλή με όρους δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, μετάβαση σε μια διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.

Σεβόμενη την πολιτική δεοντολογία, η νυν Διοίκηση επέλεξε να μην προχωρήσει σε κάποια στρατηγική επιλογή και να μην ολοκληρώσει περαιτέρω τη διαδικασία χωροθέτησης που έχει δρομολογηθεί, επιθυμώντας να μην δεσμεύσει τη διάδοχό της, παρέχοντας παράλληλα όλη τη σχετική ενημέρωση.

– Αυτή η επιλογή μας καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν θέλαμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας – αντιθέτως αποτελεί πράξη πολιτικού πολιτισμού τον οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η πατρίδα μας γενικά και η Αττική ειδικότερα, και μάλιστα για ένα θέμα υψίστης σημασίας όπως η διαχείριση των απορριμμάτων που επιβάλλει συναντίληψη και ενότητα στην εφαρμογή της όποιας λύσης επιλέξετε. Γιατί εναπόκειται πλέον σε εσάς κε Πατούλη το αν θα συνεχίσετε την πορεία που προβλέπεται από τον εγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ ή αν θα επιλέξετε διαφορετική πολιτική, στο πλαίσιο της δικής σας στρατηγικής.

– Σε κάθε περίπτωση, η Δύναμη Ζωής, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, προωθώντας επί 5 χρόνια ένα νέο υπόδειγμα άσκησης διοίκησης, θα βρίσκεται στο πλευρό σας στην αντιμετώπιση αυτού του κρίσιμου όσο και πολυπαραγοντικού ζητήματος για το μέλλον της Αττικής μας – ενός ζητήματος που δεν λύνεται με απειλές, τελεσίγραφα ή πολιτικαντισμούς, που, αντιθέτως, μαρτυρούν αδυναμία και έλλειψη προτάσεων.

– Από την πλευρά μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας, όχι πια για ανταλλαγή επιστολών, αλλά για να σκύψουμε μαζί, όσο το δυνατόν περισσότερες παρατάξεις, με σοβαρότητα πάνω στο σύνθετο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που επιβάλλει συνεργασία, σύνεση, συναίνεση και συναντίληψη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων (Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών, επιστημονικής κοινότητας, κ.α.) προκειμένου η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί παράγοντας ανάπτυξης και όχι πρόβλημα.

– Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής δεν μπορεί να αποτελεί παραταξιακή διελκυστίνδα και επιβάλλει σε όλους να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

image_pdfimage_print

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Ολοκληρώνεται η επέκταση εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού στη Ναύπακτο

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Πηγή: Δήμος Ναυπακτίας

Στο τελικό στάδιο εισήλθαν οι εργασίες κατασκευής της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού (Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων) Ναυπάκτου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, που θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και ολοκληρώνεται το έργο. Προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της δοκιμαστικής λειτουργίας, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της μονάδας.

Αξίζει να τονιστεί ότι, το συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, διαθέτει δυναμικότητα εξυπηρέτησης 40.000 κατοίκων. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από τη στιγμή που η υφιστάμενη μονάδα έχει πραγματική δυναμικότητα 25.000 κατοίκων.

Το έργο της επέκτασης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανακατασκευή μέρους της μονάδας προεπεξεργασίας, την κατασκευή δεξαμενής επιλογής μικροοργανισμών, την αύξηση του όγκου των δεξαμενών του βιολογικού αντιδραστήρα, την επέκταση του συστήματος απολύμανσης (χλωρίωσης), την εγκατάσταση οργάνων on line μετρήσεων και ελέγχων και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος αυτοματισμών και ελέγχων για το σύνολο της Επέκτασης Επεξεργασίας Λυμάτων συνδυασμένο με το αντίστοιχο σύστημα των Κεντρικών Αντλιοστασίων και το σύστημα τηλεματικής παρακολούθησης.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, εστιάζοντας πρωτίστως στην ωφελιμότητα του έργου για το περιβάλλον και την καθημερινότητα, δήλωσε: «Με το συγκεκριμένο έργο βελτιώνεται αισθητά η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα, και αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, αναβαθμίζεται η ποιότητα των νερών της θάλασσάς μας.. Οι πρώτες μετρήσεις είναι εξαιρετικές. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο στελεχιακό δυναμικό της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας και της ΔΕΥΑΝ, που κατέβαλλε, όλο αυτό το διάστημα, σημαντικές προσπάθειες, ώστε τις επόμενες ημέρες να παραδοθεί ένα έργο που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες μας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία του περιβάλλοντος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Α. Σδούκου:Τα 6 βήματα για την ενεργειακή μετάβαση

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης στα θεμέλια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, στη διάρκεια της ομιλίας της «Thessaloniki Helexpo Forum: Πολιτική, Οικονομία & Κοινωνία, Αναζητώντας την Ισορροπία», ενώ αναφέρθηκε στα έξι βήματα με τα οποία θα την επιτύχει η Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού

Υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ έδωσε ένα ξεκάθαρο στίγμα για έναν πράσινο μετασχηματισμό στο ενεργειακό της σύστημα, η κα Σδούκου εξήγησε πως αυτό θα υλοποιηθεί «με διαφοροποίηση στο ενεργειακό μείγμα, μείωση του λιγνίτη και στροφή στην καθαρή ενέργεια». Όπως είπε, η πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνδέεται με τη βούληση για επίτευξη φθηνής ενέργειας για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου το πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού.

«Η νέα αγορά εγγυάται τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα, είναι ελεύθερη από στρεβλώσεις και είναι συμβατή με τα πανευρωπαϊκά πρότυπα των αγορών ηλεκτρισμού. Με χαρά σας ανακοινώνω λοιπόν ότι η νέα Αγορά, ουσιαστικά οι τρεις επιμέρους αγορές χονδρεμπορικής συμβατές με το «Μοντέλο-Στόχο» που έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει τεχνικά ολοκληρωθεί. Η τελευταία φάση των δοκιμών προσομοίωσης, όπου οι συμμετέχοντες στην χονδρεμπορική αγορά εξοικειώνονται με τη λειτουργία της, άρχισε τον Αύγουστο. Οι νέες αγορές ηλεκτρισμού, λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσουν να λειτουργούν άμεσα», ανέφερε η Γενική Γραμματέας.

Στη συνέχεια θα γίνει η σύζευξη των αγορών της Ελλάδας με τις γειτονικές αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. «Η σύζευξη αυτή πολλαπλασιάζει τον ανταγωνισμό και επιτρέπει να πετυχαίνουμε την φθηνότερη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας. Μας φέρνει δε πιο κοντά στο λεγόμενο Energy Union, τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσφέρει στους καταναλωτές, «ασφαλή, βιώσιμη, ανταγωνιστική και φθηνή ενέργεια. Η σύζευξη των αγορών μας, το market coupling, θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους», σημείωσε η κα Σδούκου.

Μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ

Δεύτερο βήμα είναι μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αυξήσαμε το στόχο διείσδυσής τους στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας κι έτσι θα καλύπτουν το 2030 το 35% της συνολικής κατανάλωσης (σήμερα 18%) και το 61-64% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα 25%). Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2030 οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελούν τη κύρια πηγή ηλεκτρισμού της χώρας.

Για την ανάπτυξη των ΑΠΕ κάναμε μεγάλες τομές: απλοποιήσαμε τη διαδικασία αδειοδότησης, ενώ βελτιώσαμε και κάναμε πιο ορθολογική την διαδικασία εγκατάστασής τους, σεβόμενοι παράλληλα παραμέτρους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεχίζουμε το έργο βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την αδειοδοτική διαδικασία αλλά και εγγυώμενοι το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε δομικά προβλήματα του μηχανισμού στήριξης των ΑΠΕ με σύγχρονες προσεγγίσεις και μοντέρνα εργαλεία, εγγυώμενοι την επενδυτική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του κλάδου των ανανεώσιμων», τόνισε η κα Σδούκου.

Αποθήκευση Ενέργειας

Πέρα από αυτά, όπως επισήμανε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, «ανοίγουμε νέους «φακέλους». Ανοίγουμε το φάκελο «αποθήκευση ενέργειας» και, σε συνεργασία με τους θεσμικούς παίκτες αλλά και την αγορά, σχεδιάζουμε και δρομολογούμε θεσμικό πλαίσιο και οικονομικές συνθήκες που θα επιτρέψουν σε τεχνολογίες αποθήκευσης να ενταχθούν γρήγορα στο σύστημα. Ανοίγουμε το φάκελο της δυνατότητας εγκατάστασης πλωτών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Ανοίγουμε το φάκελο υδρογόνο».
Το τρίτο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση είναι η απολιγνιτοποίηση, ένα project εθνικής σημασίας. «Ήδη καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το Masterplan, γεγονός που ανοίγει πλέον τον δρόμο, ώστε να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί συνολικά, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από το Ταμείο Γιούνκερ και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ», τόνισε η κα Σδούκου.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το τέταρτο βήμα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και το λεγόμενο «κύμα ανακαινίσεων», όπως το ονομάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Ο στόχος μας στο ΕΣΕΚ είναι να ανακαινίζονται ενεργειακά περί τις 60.000 κατοικίες κάθε έτος έως το 2030. Χτίζοντας πάνω στον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονομώ» που είχε εντυπωσιακό ποσοστό συμμετοχής, προσεγγίζουμε την ενεργειακή εξοικονόμηση και την ενεργειακή αποδοτικότητα με σύγχρονα μέσα. Προκηρύσσουμε νέο κύκλο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», που προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις έως και 85%, αλλά και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης, στην περίοδο που έρχεται βάζουμε ενεργά στο παιχνίδι τις Εταιρείες Εξοικονόμησης Ενέργειας. Τα ESCOs, όπως είναι γνωστά, είναι θεσμός που στο εξωτερικό έχει επιτύχει σημαντικά οφέλη αλλά που στην Ελλάδα, ως σήμερα, είναι εν υπνώσει».

Ηλεκτροκίνηση

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας έκανε ειδική μνεία στην ηλεκτροκίνηση ως το πέμπτο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση. «Φέραμε σε χρόνο ρεκόρ ένα νομοσχέδιο-τομή για το χώρο της ενέργειας. Δημιουργήσαμε, «εν μια νυκτί» θα έλεγε κάποιος, ένα νέο πλαίσιο μετακίνησης, περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και επιχειρηματικότητας. Συνεχίζουμε και εξελίσσουμε την τομή αυτή. Η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει και η Ελλάδα πρωτοπορεί στην υιοθέτηση πλήρους θεσμικού πλαισίου, κινήτρων και διευκολύνσεων ώστε να απολαύσουμε σαν χώρα, σαν φυσικό περιβάλλον αλλά και σαν καταναλωτές τα οφέλη του κλάδου αυτού», σημείωσε.

Τα διεθνή ενεργειακά σχέδια

Το έκτο βήμα αποτελούν τα διεθνή ενεργειακά σχέδια. Η κα Σδούκου ανέφερε τα εξής:
• TAP:Η κατασκευή του αγωγού έχει ολοκληρωθεί και η εμπορική του λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020.
• IGB: που θα συνδέεται με τον ΤΑΡ και ο οποίος αποτελεί το σημείο έναρξης του Κάθετου Διαδρόμου (Vertical Gas Corridor) – διάδρομος που προβλέπει τη διασύνδεση αρχικά των αγορών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας δίνει μία σημαντική ώθηση στην ολοκλήρωση των αγορών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και συμβάλλει στην καθιέρωση της Ελλάδας σε πύλη διοχέτευσης φ/α στα Δυτικά Βαλκάνια από διαφοροποιημένες πηγές (Κασπία και Ελλάδα).

Το έργο δυναμικότητας 3-5 δισ. κυβικών μέτρων βρίσκεται στη φάση κατασκευής και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου μισού του 2021.

• FSRU Alexandroupolis: Το πλωτό τερματικό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου- ΥΦΑ (FSRU) Αλεξανδρούπολης, σε συνέργεια με τον αγωγό IGB, θα διασφαλίσει εναλλακτικές και πρόσθετες ποσότητες φ/α για την τροφοδοσία της περιφερειακής αγοράς.

Το έργο δυναμικότητας 5,25 δις κυβικών μέτρων/έτος βρίσκεται σε τελικό στάδιο συγκρότησης των μετόχων μετά την ένταξη στα τέλη του προηγούμενου μήνα του βουλγαρικού διαχειριστή φυσικού αερίου Bulgartransgaz στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας. Θα αποτελέσει μια δεύτερη πύλη εισόδου ΥΦΑ όχι μόνο στο ΕΣΦΑ αλλά και σε όλη την περιοχή της Νοτιανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ήδη μεγάλος αριθμός εταιριών από τη Βαλκανική έχει δεσμεύει με μακροπρόθεσμες συμβάσεις.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε την επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, εγχώριων και βαλκανικών. «Οι διασυνδέσεις δεν θα συνεισφέρουν μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, αλλά και στον ανταγωνισμό και τις φθηνότερες τιμές ενέργειας. Το έργο της διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη που είναι ήδη υπό κατασκευή αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα στο εσωτερικό της χώρας. Παράδειγμα, μόλις ηλεκτριστεί η Κρήτη, με τα δύο καλώδια, μικρή και μεγάλη διασύνδεση, το όφελος για όλους τους καταναλωτές της χώρας υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ρύποι CO2 θα μειωθούν κατά 60% μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού», σημείωσε.

«Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μία έννοια κενή περιεχομένου αλλά έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό και συγκεκριμένα μέτρα. Κινούμαστε στις ράγες μιας νέας εποχής, που απαιτεί από εμάς όλους να δράσουμε με υπευθυνότητα αλλά και με όραμα», κατάληξε η κ. Σδούκου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Οι υποδομές του ΣΜΑ Τρικάλων βελτιώνονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ξεκινά το έργο της συμπλήρωσης και βελτίωσης των υποδομών λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Τρικκαίων, καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου προϋπολογισμού 183.048,67 ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020.

Φορέας Υλοποίησης είναι ο Δήμος Τρικκαίων και Κύριος και Φορέας Λειτουργίας του έργου είναι η Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.).

«Σε συνεργασία με το Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας προχωράμε στη συμβασιοποίηση ενός χρήσιμου έργου με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία, που θα μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του Δήμου για την καθαριότητα» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε μια εποχή που χρειάζεται ταχύτητα, ρυθμός, αυτοματισμός και απλοποίηση ενεργειών, εμείς προχωράμε συστηματικά, μεθοδικά και με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Η Θεσσαλία είναι η πιο πράσινη Περιφέρεια της χώρας, χωρίς χωματερές και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ο ΣΜΑ Τρικάλων

Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) θα κατασκευαστεί σε γήπεδο έκτασης 8 στρεμμάτων στην Τ.Κ. Ριζαριού, εκτός σχεδίου πόλεως, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και θα εξυπηρετεί την μεταφορά των απορριμμάτων όλων των τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Τρικκαίων, που λόγω απόστασης από τον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας είναι σκόπιμο να αποθέσουν τα οικιακά στερεά απόβλητα μέσω Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Για την λειτουργία του έργου πέρα από τα απαραίτητα έργα υποδομής (γεφυροπλάστιγγα, ράμπες ανόδου-καθόδου απορριμματοφόρων, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κλπ), θα γίνει προμήθεια δύο ημιρυμουλκών οχημάτων με συμπίεση και ενός πολυμηχανήματος μεταφόρτωσης ειδικών απορριμμάτων, οι συμβάσεις των οποίων έχουν ήδη υπογραφεί.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα