Newsroom

«Ζυμώσεις» παρατηρούνται όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στα Επτάνησα όπως δείχνει και η πρόσφατη εξέλιξη της σύμβασης του προσφάτως δημιουργημένου ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νήσων (Μάιος του 2020), ο οποίος και θα αναλάβει συνολικά το έργο της δημοπράτησης των μονάδων απορριμμάτων της Περιφέρειας, με το ΦΟΔΣΑ Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ) για την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας για έργα ΕΣΠΑ με στόχο την επιτάχυνση των δημοπρατήσεων ει δυνατόν εντός του 2020 η στις αρχές του 2021, ακολουθώντας και τη στοχοθεσία του ΥΠΕΝ.

Η αναδημοπράτηση της μονάδας στην Κέρκυρα

Ξεκινώντας από την Κέρκυρα όπου έχουμε την πρόσφατη αναδημοπράτηση του έργου λόγω της προσφυγής της ΤΕΝΕΡΓ, η οποία είναι μία εκ των εταιριών που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την μονάδα στο νησί των Φαιάκων. Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα η δημοπράτηση του έργου, η οποία θα γίνει με νέα τεύχη που θα ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νέου ΕΣΔΑ, αναμένεται πλέον μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2021.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έρχεται να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα, το οποίο αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και επηρεάζει άμεσα την τουριστική εικόνα του νησιού από την οποία προσελκύει και σημαντικά έσοδα.

Υπενθυμίζεται πως η δημοπράτηση του έργου αναμενόταν περί τα τέλη του καλοκαιριού του τρέχοντος έτους, αλλά λόγω της παραπάνω προσφυγής η δημοπράτησή του αναμένεται πλέον τουλάχιστον ένα εξάμηνο αργότερα. Η ΤΕΝΕΡΓ είχε επισημάνει από νωρίς «ασάφειες» στα τεύχη δημοπράτησης με αποτέλεσμα να προσφύγει δύο φορές στην ΑΕΠΠ πετυχαίνοντας την αναδημοπράτηση με νέα τεύχη, τα οποία και θα διορθώσουν τα αρχικά προβλήματα.

Η μονάδα απορριμμάτων της Κεφαλλονιάς

Η επόμενη μονάδα για την οποία αναμένουμε σύντομα εξελίξεις είναι αυτή της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο υπολογίζεται στα 7 εκατ. ευρώ και η δημοπράτηση του οποίου θα γίνει μέσω της «έμπειρης» πλέον ΔΙΑΔΥΜΑ.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές τονίζουν πως θα έχουμε νέα για τη δημοπράτηση στις αρχές του νέου έτους, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της «έκπληξης» εντός του τρέχοντος μήνα καιρού και κορονοϊού επιτρέποντος.

Το δεύτερο σενάριο μπορεί να χαρακτηριστεί ως πιο φιλόδοξο, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δε θα αφήσει ασυγκίνητο το ΥΠΕΝ, το οποίο επιθυμεί να κάνει ένα sprint δημοπρατήσεων μέχρι και την αυλαία του 2020.

Η μονάδα απορριμμάτων της Ζακύνθου

Τελευταία και μη εξαιρετέα από τις μονάδες απορριμμάτων στα Επτάνησα είναι αυτή στη Ζάκυνθο, η οποία «άνοιξε» τις πύλες για τη δημοπράτηση παρόμοιων έργων στην υπόλοιπη Περιφέρεια. Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο από όλα τα υπόλοιπα, καθώς γνωρίζουμε ήδη το μειοδότη του έργου, η οποία είναι η Μεσόγειος ΑΕ.

Η μονάδα απορριμμάτων κοστολογήθηκε στα 15.35 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, 12.38 εκατ. ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ), δημοπρατήθηκε από το Δήμο Ζακύνθου και θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Στην παρούσα φάση, όπως επισημαίνουν οι πηγές του ypodomes.com, βρισκόμαστε στο στάδιο του ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο βήμα είναι η ανακήρυξη του μειοδότη σε οριστικό ανάδοχο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής στο επόμενο διάστημα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV