Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τελικά, αποτελούν προτεραιότητα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ;

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επιστολή απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ, γνωστοποιώντας τους προβληματισμούς της σχετικά με τη διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού Α.Π.Ε. (ΕΛΑΠΕ, καθώς εξετάζεται να αφαιρεθούν χρηματικά ποσά υπέρ των Προμηθευτών).

Διαβάστε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης:

Λίγες μόνο ημέρες πριν τις Ευρωπαϊκές εκλογές της 26.5.2019 ανακινήθηκε και πάλι το θέμα της αφαίρεσης χρηματικών ποσών από τον Ειδικό Λογαριασμό Α.Π.Ε. (ΕΛΑΠΕ) υπέρ των Προμηθευτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο EΛΑΠΕ είναι ο Λογαριασμός από όπου πληρώνονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και ανήκει στη δημόσια εταιρεία Διαχειριστής Α.Π.Ε. και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Τα οικονομικά οφέλη των Προμηθευτών και των καταναλωτών από τις Α.Π.Ε.

Εάν δεν υπήρχαν οι Α.Π.Ε. όλοι οι Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως η ΔΕΗ που είναι ο κυρίαρχος Προμηθευτής, θα επιβαρύνονταν με πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό έχει πλέον αποδειχθεί από τα επίσημα στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο ΔΑΠΕΕΠ. Συγκεκριμένα, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία από το Ειδικό Δελτίο που εκδίδει ο ΔΑΠΕΕΠ -και ειδικότερα με βάση τα στοιχεία για το 2017, που είναι το μοναδικό έτος κατά το οποίο υπήρξαν αναλυτικά και διαφανή στοιχεία- η επιδότηση που απόλαυσαν οι Προμηθευτές καθένα από όλα τα άλλα έτη (πλην του 2017) ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η επιδότηση των Προμηθευτών χάρη στις Α.Π.Ε. από τον ΕΛΑΠΕ, ανέρχεται σε 3-4 δις ευρώ συνολικά την τελευταία δεκαετία.

Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι αν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα και τα μικρά υδροηλεκτρικά, ο καταναλωτής θα πλήρωνε συνολικά περισσότερο 62 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Το τέχνασμα της εξομοίωσης ανόμοιων μεγεθών

Παρά τα σημαντικά αυτά οικονομικά οφέλη, τόσο για τους Προμηθευτές όσο και για τους καταναλωτές, εδώ και μερικούς μήνες εμφανίζονται συστηματικά δημοσιεύματα στον τύπο που προαναγγέλλουν την αφαίρεση από τον ΕΛΑΠΕ ποσού άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των Προμηθευτών. Για τον τρόπο που θα γίνει αυτή η αφαίρεση, τέθηκε σχετικό κείμενο σε διαβούλευση λίγες ημέρες πριν.

Τόσο τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν όσο και το κείμενο της διαβούλευσης, βασίζονται σε παραβίαση της κοινής λογικής και σε λανθασμένη ερμηνεία του νόμου: Όπως είναι γνωστό ο ΕΛΑΠΕ εμφανίζει λογιστικό πλεόνασμα. Αυτή όμως η λογιστική εικόνα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Περαιτέρω, ο ΕΛΑΠΕ εξακολουθεί να μην έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των Α.Π.Ε. να συνεχίζονται. Σήμερα ο συνολικός χρόνος εξόφλησης από το πέρας του μήνα παραγωγής παραμένει πάνω από τις 100 ημέρες εκ των οποίων οι 60 ημέρες είναι υπερημερία του οφειλέτη.

Παρά την ύπαρξη αυτών των καθυστερήσεων, το κείμενο της διαβούλευσης επιζητεί να αφαιρέσει χρήματα από τον ΕΛΑΠΕ με την επίκληση του λογιστικού πλεονάσματος. Πρόκειται για ένα τέχνασμα εξομοίωσης πραγματικών χρηματικών εκροών με θεωρητικές λογιστικές τιμολογήσεις. Προφανώς, η υιοθέτηση αυτού του τεχνάσματος θα πιέσει αυξητικά τις καθυστερήσεις των πληρωμών προς τις Α.Π.Ε. (εάν δεν επισυμβούν άλλα αντίρροπα γεγονότα).

Οι 6 προϋποθέσεις πριν την απόφαση επί της διαβούλευσης

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η συγκεκριμένη διαβούλευση αναδεικνύει ότι οι αληθινές προτεραιότητες δεν περιλαμβάνουν τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των Α.Π.Ε. Αν υπήρχε τέτοια ισότιμη αντιμετώπιση θα είχαν προωθηθεί προ πολλού κρίσιμες διατάξεις για το κλάδο μας για τις οποίες -παρά τις υποσχέσεις για κάποιες από αυτές- φοβούμαστε ότι δεν έχει αφιερωθεί ούτε ένα μικρό ποσοστό των ανθρωποωρών που έχουν αναλωθεί επί μήνες για την μεθόδευση της αφαίρεσης χρημάτων από τον ΕΛΑΠΕ.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί ότι υφίστανται 6 συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν πριν την απόφαση επί του κειμένου της διαβούλευσης. Αυτές είναι:

1. Η θέσπιση ενός εναλλακτικού μηχανισμού στήριξης του ΕΛΑΠΕ στη θέση της Χρέωσης Προμηθευτών που καταργήθηκε, όπως έχει συμφωνηθεί με την Κυβέρνηση και τους θεσμούς ήδη από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

2. Η ολοκλήρωση της συμμετοχής της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό σύστημα Εγγυήσεων Προέλευσης (ΕΠ) που θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική οικονομική αξιοποίηση των ΕΠ που εκδίδουν οι σταθμοί Α.Π.Ε.

3. Η θέσπιση της Υπουργικής Απόφασης για τις εγγυήσεις που πρέπει να παρέχουν οι Προμηθευτές στο ΔΑΠΕΕΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΑΠΕ και να οπλιστεί ο ΔΑΠΕΕΠ με την ικανότητα να αμύνεται σε καταχρηστικές συμπεριφορές.

4. Η κατάργηση του επαχθούς τέλους διατήρησης αδειών παραγωγής. Το τέλος αυτό συνιστά φορολόγηση από το κράτος των επιχειρήσεων Α.Π.Ε. όταν καθυστερεί η ολοκλήρωση της αδειοδότησης μιας επένδυσης, παρόλο που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η καθυστέρηση οφείλεται στο ίδιο το κράτος!

5. Η απεικόνιση της πραγματικής ταμειακής κατάστασης του ΕΛΑΠΕ και η καταγραφή των ποσών που του χρωστούν οι Προμηθευτές πλέον των τόκων υπερημερίας που του οφείλουν.

6. Ο υπολογισμός του ορθού λογιστικού αποτελέσματος του ΕΛΑΠΕ με συμπερίληψη των υποχρεώσεών του (όπως οι τόκοι υπερημερίας που οφείλει στους παραγωγούς) και των λοιπών επισφαλειών.

Μετά την εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων -και εφόσον το κράτος συνεχίσει να επιμένει στην επιδότηση των Προμηθευτών από τον ΕΛΑΠΕ- θα μπορεί να εφαρμοσθεί μια δίκαιη και διαφανής μεθοδολογία επιστροφής χρημάτων, η οποία:

– Δεν θα πρέπει να δίνει κίνητρο στους Προμηθευτές να καθυστερούν τις καταβολές που οφείλουν στον ΕΛΑΠΕ

– Θα πρέπει να ενεργοποιείται μετά την ύπαρξη επαρκών ταμειακών διαθεσίμων στον ΕΛΑΠΕ (και όχι απλώς λογιστικού πλεονάσματος)

Για όλα αυτά η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε σήμερα στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το ΥΠΕΝ αναλυτική επιστολή.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

ΔΕΗΑΝ: Σε δημοπράτηση νέο αιολικό πάρκο στην Τήνο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σε δημοπράτηση βγήκε η δημιουργία ενός μεγάλου αιολικού πάρκου από τη ΔΕΗ Αναενώσιμες. Το έργο αφορά στη μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 4,5MW στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Η δημοπράτηση του έργου αλλά και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου. Η διάρκεια κατασκευής του αιολικού πάρκου εκτιμήθηκε σε 21 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το κόστος του έργου ορίστηκε σε 11,83 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 9,54 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από ίδια κεφάλαια των εταιρειών.

Να θυμίσουμε πως παράλληλα η ΔΕΗΑΝ έβγαλε σε διαγωνισμό για τις 30 Σεπτεμβρίου 2 φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αττική: Έργα βελτίωσης ενεργειακής αποδοτικότητας σχολείων σε Δάφνη-Υμηττό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε την απόφαση ένταξης του Δήμου Δάφνης -Υμηττού στο πρόγραμμα προμήθειας εξοπλισμού για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σχολικών κτιρίων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από την  Περιφέρεια με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής και αφορά
54 Δήμους.

Στη σχετική συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Α.Μπινίσκο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος και ο  Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης.

Το έργο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των 2 σχολικών κτιρίων, είναι συνολικού προϋπολογισμού 790.00 ευρώ, εκ των οποίων τα 360.000 ευρώ χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Ο κ. Πατούλης κατά τη συνάντηση με το Δήμαρχο, υπογράμμισε την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Περιφέρεια σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. «Με τον Δήμαρχο κ.Μπινίσκο υπάρχει μια δημιουργική και συστηματική συνεργασία που στόχο της έχει την υλοποίηση σημαντικών έργων στη Δάφνη και στον Υμηττό.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μας συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση για την έναρξη έργων που θα συμβάλουν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και τη δημιουργική συνεργασία με τους δήμους της Αττικής συμβάλλουμε στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου σε τοπικό επίπεδο.

Είναι σημαντικό που οι Δήμοι και οι υπηρεσίες τους ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα προκειμένου να αξιοποιηθούν κονδύλια και να αναβαθμιστούν ενεργειακά δημόσια κτίρια», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Γ. Πατούλη, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα ενισχύουν την ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.

«Πως θα επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείωνΕιδικότερα στο Δήμο Δάφνης Υμηττού το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  για την ενεργειακή αναβάθμιση του 1 ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος και της Pilotis, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης και αναβάθμιση λεβητοστασίου, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος Net Metering) και του 2 ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού (αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμοϋγρομόνωση του δώματος, εξωτερική θερμομόνωση των τοίχων, αντικατάσταση του Λέβητα κεντρικής θέρμανσης, αντικατάσταση κλιματιστικών συσκευών διαιρουμένου τύπου, αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος
Net Metering).

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων αυτών προβλέπεται μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας κατά 300.000 kWh/yr και μείωση των εκπομπών CO2 κατά 88tn/yr. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα η ενεργειακή αναβάθμιση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Άδεια 10 MW για Φωτοβολταϊκό Πάρκο απέκτησε η Βιοκαρπέτ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό της ΡΑΕ και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική δημοπρασία που έλαβε χώρα στις 27/7/2020 από τις 10.00-10.30 πμ, στην κατηγορία Φ/Β έως 20ΜW, συμμετείχε η εταιρεία Βιοκαρπέτ ΑΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του διαγωνισμού η Βιοκαρπέτ απέκτησε άδεια 10 MW .

Το έργο θα υλοποιηθεί και θα ηλεκτροδοτηθεί το 2021 και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο της εταιρίας έως σήμερα. Με το συγκεκριμένο έργο το δυναμικό του Ομίλου σε Φ/Β θα ανέρχεται σε 20 ΜW, ενώ ήδη υπάρχει μία άλλη άδεια παραγωγής για ένα έργο της θυγατρικής ΕΞΑΛΚΟ 10 MW που θα συμμετάσχει στην επόμενη ηλεκτρονική δημοπρασία.

Επίσης, ο Όμιλος Βιοκαρπέτ θα καταθέσει εντός του 2020 και νέες αιτήσεις σε Φ/Β ύψους 20 ΜW.
Σκοπός του Ομίλου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι να ενδυναμώσει τη παρουσία του στο τομέα των ΑΠΕ κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στα οικονομικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την κρίση του covid-19, ο όμιλος έθεσε ως βασικότερο στοίχημα την υγεία των εργαζομένων λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ το στοίχημα διατήρησης όλως των θέσεων εργασίας έχει κερδηθεί.

Τέλος, είναι σε εξέλιξη η νέα επένδυση της ΕΞΑΛΚΟ στο 2ο εργοστάσιο στη περιοχή Κουλουρίου Λάρισας με νέα μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020 δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα