Βαγγέλης
Θάνος

Ξεκινούν σταδιακά οι διαδικασίες για ακόμα μια μεγάλη επιχείρηση διασύνδεσης νησιών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για το μεγάλο σχέδιο του ΑΔΜΗΕ που προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Το ευρύτερο σχέδιο κάνει πρεμιέρα στα πρώτα του στάδια με την προκήρυξη του διαγωνισμού από τον Διαχειριστή με τίτλο «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Υποβρυχίων Καλωδίων XLPE 150 kV για την Καλωδιακή Γ.Μ Υ/Σ Ζεύξης Θράκης – Λήμνου (Α’ Φάση), Λήμνου – Υ/Σ Ζεύξης Λέσβου (Α’ Φάση) και Υ/Σ Ζεύξης Λέσβου – Σκύρου (Γ’ Φάση)».

Το κύριο αντικείμενο του έργου αφορά στη μελέτη και την αναγνωριστική ωκεανογραφική – βυθομετρική έρευνα, για το έργο «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση Υποβρυχίων Καλωδίων XLPE 150 kV για την Καλωδιακή Γ.Μ Υ/Σ Ζεύξης Θράκης – Λήμνου (Α’ Φάση), Λήμνου – Υ/Σ Ζεύξης Λέσβου (Α’ Φάση) και Υ/Σ Ζεύξης Λέσβου – Σκύρου (Γ’ Φάση)».

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε έξι μήνες για κάθε τμήμα του έργου από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της Σύμβασης με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται στα 2,15 εκατ. Ευρώ (αξία με ΦΠΑ 2,66 εκατ.) και αποτελεί ανώτατο όριο προσφοράς.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις 3 Ιουλίου και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί και η αποσφράγιση των προσφορών.

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται να διασυνδέσει τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου επενδύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2,35 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΔΠΑ 2023-2032, η πρώτη φάση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, προβλέπει τη διασύνδεση τη διασύνδεση Λήμνου-Λέσβου, μέσω Ανατολικής Θράκης. Η δεύτερη φάση, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2029, προβλέπει τις διασυνδέσεις Λέσβου-Σκύρου.

Η διασύνδεση της Λέσβου

Σύμφωνα με τα σχέδια του ΑΔΜΗΕ η Λέσβος θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα ενέργειας μέσα από τρεις άξονες που περιλαμβάνουν τρία υποβρύχια καλώδια, με ορίζοντα περάτωσης το 2029.

Το πρώτο σκέλος αφορά τη διασύνδεση η Λήμνου-Λέσβου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027.

Το δεύτερο σκέλος αφορά τη διασύνδεση Λέσβου-Χίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028.

Το τρίτο σκέλος αφορά τη διασύνδεση Λέσβου – Σκύρου το 2029 .

Εκτός από το “άπλωμα” των καλωδίων το πρότζεκτ προβλέπει και την κατασκευή πέντε υποσταθμών κλειστού τύπου για τις ανάγκες τροφοδότησης. Οι σταθμοί θα κατασκευαστούν στα νησιά της Σάμου, της Λήμνου, της Λέσβου, της Σκύρου και της Χίου. Επιπλέον θα κατασκευαστούν και άλλοι τρεις σταθμοί. Ο δύο θα βρίσκονται στις άκρες του καλωδίου από Θράκη προς Λήμνο και ο τρίτος στη Λέσβο όπου θα συνδέονται τα καλώδια από Λήμνο, Χίο και Σκύρο.

Τα οφέλη της διασύνδεσης

Η επιλογή του σχήματος των διασυνδέσεων έγινε καθώς προσφέρει οφέλη όπως:

– Αύξηση την αξιοπιστία του σχήματος διασύνδεσης και βελτίωση της ροής ενέργειας από και προς το ΕΣΜΗΕ, λόγω πολλαπλότητας σημείων σύνδεσης του συγκροτήματος των νησιών με αυτό.

– Ενίσχυση της δυνατότητας για ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

– Μεγαλώνει το σύνολο των νησιών που διασυνδέονται στο  ΕΣΜΗΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV