Connect with us

Επικαιρότητα

Ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων απέκτησαν οι Δήμοι Αμαρουσίου και Πεντέλης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Κάδοι εσωτερικής ανακύκλωσης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συνεχίζοντας και σήμερα δυναμικά την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωση 2020 επισκέφθηκε τον Δήμο Αμαρουσίου και τον Δήμο Πεντέλης προκειμένου να παραδώσει απορριμματοφόρα, εξοπλισμό για τη συλλογή βιοαποβλήτων, καθώς και κάδους εσωτερικού χώρου ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών. Η δράση θα συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου να γίνει η Αττική πρότυπη Περιφέρεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

Δήμος Αμαρουσίου

Το σημερινό οδοιπορικό ξεκίνησε από τον Δήμο Αμαρουσίου στον οποίο ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με συναδέλφους και στελέχη που συνεργαζόταν για χρόνια ως Δήμαρχος της πόλης. Ο Περιφερειάρχης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Β. Κόκκαλη, παρέδωσε στον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου ένα απορριμματοφόρο συλλογής καφέ κάδων, 40 από τους 200 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων που θα δοθούν συνολικά και 40 κάδους εσωτερικού χώρου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Στην παραλαβή του εξοπλισμού παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Σ. Σταθούλης, Ε. Κατσιγιάννης, Β. Κάββαλος, Γ. Νικολαράκος, ο Προέδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Σμυρνής, η Γ.Γ. του Ν. Γκοτσοπούλου και η εντεταλμένη Δημοσίων Σχέσεων Ρ. Χαλιώτη.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της παράδοσης του υλικού αφού επισήμανε ότι χαίρεται που βρίσκεται σε ένα οικείο και γνώριμο περιβάλλον με στελέχη που έχει συνεργαστεί δημιουργικά όλα αυτά τα χρόνια, τόνισε ότι ως Περιφερειάρχης Αττικής βρίσκεται στο πλευρό του Δημάρχου και για να μπορέσει να συνεχιστεί το σημαντικό έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

«Είναι σαφές ότι ο Δήμος Αμαρουσίου είναι πρότυπο σε πολλές λειτουργίες και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα αξιοποιήσει στο έπακρον και το πρόγραμμα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Σήμερα, παραδώσαμε στο Δήμο Αμαρουσίου σύγχρονα εργαλεία ανακύκλωσης.

Θα πρέπει πολίτες και δημοτική αρχή να δημιουργήσουν μια συμμαχία ευθύνης ώστε με τη δική μας συμβολή σε εξοπλισμό να γίνει η ανακύκλωση τρόπος ζωής. Πρόκειται για ένα ζήτημα που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και τη ζωή των παιδιών μας. Είμαι σίγουρος πως ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα κάνει τα πάντα για να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αφού καλωσόρισε τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη στον Δήμο υπογράμμισε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι σήμερα με την παράδοση αυτών των σύγχρονων εργαλείων για την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης στην πόλη μας και την αξιοποίηση των ειδών ανακύκλωσης. Σε πολλούς τομείς ο Δήμος Αμαρουσίου όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει πρωτοπορήσει. Θέλουμε και φιλοδοξούμε να είμαστε πρωτοπόροι και στον τομέα της ανακύκλωσης. Θέλουμε η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής, καθώς έχει να κάνει με τη ζωή των παιδιών μας, με το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας γενικότερα. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα αξιοποιήσουμε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Δήμαρχο και στελέχη του δήμου για μια σειρά από θέματα που αφορούν έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Αττικής. Όπως τονίστηκε προτεραιότητα θα έχουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας , ομβρίων και γενικότερα έργα που σχετίζονται με την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης.

Δήμος Πεντέλης

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής μετέβη στην Πεντέλη προκειμένου να παραδώσει εξοπλισμό βιοαποβλήτων στην Δήμαρχο Δ. Κεχαγιά. Συγκεκριμένα παρέδωσε ένα ειδικό απορριμματοφόρο και 80 καφέ κάδους συλλογής βιοαποβλήτων. Στην παράδοση του υλικού παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ Β. Σιώμος και οι αντιδήμαρχοι Α. Κοσμοπούλου και Π. Ηλιόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ευχαρίστησε την Δήμαρχο κ. Κεχαγιά για τη συνεργασία και επισήμανε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι στην προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια Αττικής εδώ στην Πεντέλη έχει βρει μία καλή σύμμαχο. «Όλοι μαζί θα καταφέρουμε μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης να μεταβούμε στην επόμενη μέρα. Για ένα καλύτερο περιβάλλον, για μία καλύτερη ζωή. Συνεχίζουμε και θα πάμε μέχρι τέλους. Στόχος μας είναι να γίνει η Περιφέρεια Αττικής πρότυπη περιφέρεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων».

Από την πλευρά της η Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά το κ. Πατούλη για τον εξοπλισμό που τους παραδίδεται και επισήμανε:

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που παραλαμβάνουμε ένα σύγχρονο εξοπλισμό και ξεκινάμε δυναμικά με τη συνδρομή της Περιφέρειας την συλλογή των βιοαποβλήτων. Είμαστε ένας Δήμος που έχει ξεκινήσει από την αρχή της θητείας μας να παλεύει για αυτό και καθημερινά καταφέρνουμε να σημειώνουμε πρόοδο. Στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε ισχυρούς συμμάχους τους πολίτες αλλά και τους καταστηματάρχες οι οποίοι θα στηρίξουν πρώτοι από όλους αυτή την πρωτοβουλία. Θέλουμε να μειώσουμε τα απορρίμματα μας. Θέλουμε να πάμε σε ένα άλλο ρυθμό διαχείρισης και θα το πετύχουμε. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη τον οποίο έχουμε δίπλα μας».

Να σημειωθεί ότι η σχετική δράση διανομής εξοπλισμού πραγματοποιείται από την Περιφέρεια στο πλαίσιο του προγράμματος για την ενίσχυση της ανακύκλωσης σε όλη την Αττική. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας και των Δήμων οι εσωτερικοί κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα σε δημοτικά και δημόσια κτίρια των περιοχών καθώς και στα σχολεία.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα