Κατερίνα
Παναγέα

Εγκρίθηκε επένδυση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για νέο φωτοβολταϊκό στον Έβρο.

Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταïκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 105MW, σε διάφορα κληροτεμάχια στη θέση «ΤΡΙΓΩΝΟ-ΣΠΗΛΑΙΟ-ΚΡΙΟΣ», της Δ.Ε. Τριγώνου, του Δήμου Ορεστιάδας, της Π.Ε. Έβρου, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 105MW στη θέση «ΤΡΙΓΩΝΟ-ΣΠΗΛΑΙΟ-ΚΡΙΟΣ», της Δ.Ε. Τριγώνου, του Δήμου Ορεστιάδας σύμφωνα με την Βεβαίωση παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ο Φ/Β σταθμός προβλέπεται να εγκατασταθεί σε 71 διακριτά πολύγωνα, συνολικής έκτασης 1.374.961,271τ.μ.

Ενδεικτικά και όχι δεσμευτικά, ο φ/β σταθμός αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:

  • 210.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 500 Wp έκαστο τα οποία θα εγκατασταθούν σε μεταλλικές βάσεις στήριξης με τη μέθοδο της μπετόμπηξης.
  • μεταλλικές βάσεις στήριξης των Φωτοβολταϊκών πλαισίων.
  • 525 αντιστροφείς (inverters), ονομαστικής ισχύος 185kWac.
  • 21 μετασχηματιστές λόγου 0,8/20 kV και ισχύος 5,00 MVAac, ελαίου χαμηλών εγκατεστημένοι εντός του υποσταθμού ΧΤ/ΜΤ
  • καλωδιώσεις, γειώσεις, υλικά διασύνδεσης.
  • περίφραξη των πολυγώνων,
  • συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου παραγωγικής διαδικασίας.

Η πρόσβαση στα πολύγωνα του έργου εξυπηρετείται από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και δεν απαιτούνται διανοίξεις δρόμων.

Θα εγκατασταθεί σύστημα γείωσης/αντικεραυνικής προστασίας, περιμετρικό σύστημα ασφαλείας και σύστημα φωτισμού, καθώς και σύστημα πυρασφάλειας.

Περιμετρικά κάθε πολυγώνου χωριστά (των 125) θα κατασκευασθεί περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ από δικτυωτό συρματόπλεγμα ύψους 2.0–2.5 μέτρων, σύμφωνα με του όρους της παρούσας.

Για να συνδεθεί το έργο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (EΣΜΗΕ) προτείνεται κατασκευή νέου Υποσταθμού 33/150kV στο πολύγωνο Α (κληροτεμάχιο 617) και νέα εναέρια γραμμής μεταφοράς 150kV.

Ο νέος Υποσταθμός 33/150kV (ΥΣ) θα περιλαμβάνει, ενδεικτικά, διάταξη ζυγών 150kV, δύο πλήρεις πύλες για τη σύνδεση εναέριων γραμμών μεταφοράς 150kV, μια πύλη 150kV μετασχηματιστή ισχύος και έναν μετασχηματιστή ισχύος 33/150kV 200MVA. Ο εξοπλισμός 150kV θα είναι υπαίθριου τύπου και θα περιλαμβάνει διακόπτες ισχύος, αποζεύκτες, μετασχηματιστές τάσεως και εντάσεως, αλεξικέραυνα, μονωτήρες κλπ.

Στον νέο ΥΣ θα εγκατασταθεί ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα προστασίας, ελέγχου και μετρήσεων, καθώς και σύστημα επικοινωνίας με το απομακρυσμένο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας (ΚΕΕ) του ΑΔΜΗΕ (τηλεχειρισμοί, τηλεσημάνσεις, τηλεενδείξεις και τηλεμετρήσεις). Επίσης, στον ΥΣ περιλαμβάνονται δομικά έργα, βάσεις στήριξης του εξοπλισμού ισχύος, δρόμοι προσπέλασης, περίφραξη, υποστηρικτικά συστήματα υπαίθριου και περιμετρικού φωτισμού, δικτύου γείωσης και αντικεραυνικής προστασίας, καθώς και κτίριο στέγασης του εξοπλισμού ελέγχου, προστασίας και μετρήσεων, με τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σύστημα πυρασφάλειας και συναγερμού.

Τα έργα επέκτασης που απαιτούνται για τη σύνδεση στον ΥΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, περιλαμβάνουν ενδεικτικά, επέκταση ζυγών 150kV και εγκατάσταση δύο πλήρων πυλών 150kV για τη σύνδεση εναέριων γραμμών μεταφοράς 150kV. Ο παραπάνω εξοπλισμός είναι ενδεικτικός και θα οριστικοποιηθεί, όπως και η τελική θέση του ΥΣ και η τελική όδευση της νέα γραμμής μεταφοράς, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ.

Η σύνδεση του Φ/Β ΤΡΙΓΩΝΟ-ΣΠΗΛΑΙΟ-ΚΡΙΟΣ στον ΥΣ θα πραγματοποιηθεί μέσω υπόγειου δικτύου καλωδίων ΜΤ, μήκους περί τα 0,8χλμ, το οποίο θα εκκινεί από τον Τερματικό Σταθμό ΜΤ εντός του Φ/Β και θα καταλήγει στον ΥΣ ΑΙΣΥΜΗ, ακολουθώντας τους υφιστάμενους δρόμους. Το υπόγειο δίκτυο ΜΤ εκτιμάται ότι θα αποτελείται από τουλάχιστον 4 κυκλώματα καλωδίων ΜΤ.

Στις εκτάσεις του έργου θα εγκατασταθούν 21 τοπικοί υποσταθμοί ανύψωσης τάσης, οι οποίοι θα συνδεθούν κατάλληλα μεταξύ τους μέσω υπόγειου δικτύου καλωδίων ΜΤ, συνολικού μήκους περί τα 43,7χλμ, το οποίο θα καταλήγει στον τερματικό σταθμός ΜΤ, από τον οποίο θα αναχωρεί το υπόγειο δίκτυο ΜΤ διασύνδεσης του σταθμού στον ΥΣ. (36) kV, κατάλληλης διατομής για τη μεταφορά της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής τρόπος διασύνδεσης θα οριστικοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους σύνδεσης που θα εκδώσει ο ΑΔΜΗΕ για τον σταθμό.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV