Newsroom

Πράσινο φως έλαβε ακόμα ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα και συγκεκριμένα για φωτοβολταϊκό στα Γρεβενά.

Αναλυτικά πρόκειται για το έργο για κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 60MW και συνοδών έργων στη θέση «ΑΝΘΡΑΚΙΑ» της Τοπικής Κοινότητας Ανθρακιάς, του Δήμου Γρεβενών, της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»

Το project έλαβε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και οδεύει προς κατασκευή.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία ΓΙΟΥΒΙ ΕΛΛΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο αφορά σε εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 60 ΜW, στη θέση ‘ΑΝΘΡΑΚΙΑ’ σε έκταση 781,297 στρεμμάτων, από́ την οποία τμήμα της είναι ιδιωτική (μη υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας) και τμήμα της είναι δημόσια δασική (υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας),
πλησίον του οικισμού Ανθρακιά, της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων, Δημοτικής Ενότητας Γρεβενών, του Δήμου Γρεβενών, της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Χωροθετείται σε απόσταση 1020 μέτρων βορειοδυτικά του οικισμού Ανθρακιάς και 4,5 και 5,5 χιλιόμετρα των οικισμών Αγίων Θεοδώρων και Άνοιξης αντίστοιχα.

Η κατασκευή του Φ/Β σταθμού και οι συνοδές υποδομές του περιλαμβάνουν τις εξής εγκαταστάσεις:

• Την εγκατάσταση 113.204 φωτοβολταϊκά panel (modules) μονοκρυσταλλικού πυριτίου, ονομαστικής ισχύος 530 Wp έκαστο της εταιρείας Jinko (JKM530M- 72HL4-TV)
• Την εγκατάσταση σταθερών συστημάτων στήριξης των Φ/Β πλαισίων με κλίση 25ο και ώστε το κάτω άκρο των πάνελ να απέχει από το έδαφος περί τα 45 εκατοστά, ενώ το συνολικό ύψος των συστημάτων στήριξης δεν θα ξεπερνά τα 2,5μ από την επιφάνεια του εδάφους. Οι διαδοχικές σειρές συστημάτων στήριξης, σε κατεύθυνση Βορά- Νότο, θα έχουν μεταξύ τους μέγιστη απόσταση 4,3 μέτρων περίπου για να αποφεύγονται οι σκιάσεις μεταξύ των πλαισίων. Ο συνολικός αριθμός των πασσάλων που θα εγκατασταθούν εκτιμάται ~60.000.
• Τη χρήση αντιστροφέων συστοιχίας ονομαστικής ισχύος 3.593 kVA, τύπου SG3125 HV-30 της εταιρείας Sungrow έκαστος
• Τη χρήση μετασχηματιστών ισχύος για ανύψωση της εναλλασσόμενης τάσης (AC) από τα 600 V, που είναι η ονομαστική τάση εξόδου του αντιστροφέα, στα επίπεδα της Μέσης Τάσης για μεταφορά της ισχύος μέσω εσωτερικού δικτύου Μέσης Τάσης στον υποσταθμό διασύνδεσης. Θα χρησιμοποιηθούν σύνολο έντεκα (11) μετασχηματιστές, και συγκεκριμένα, ισχύος 6874 kVA.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα διασυνδεθεί μέσω υπόγειας Γραμμής Μέσης Τάσης, συνολικού μήκους περίπου 20,4 km,, με νέο ΚΥΤ που θα υλοποιήσει ο φορέας του έργου στην ευρύτερη περιοχή.

Ο τελικός τρόπος σύνδεσης θα καθορισθεί στο στάδιο της Προσφοράς Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των γραμμών μεταφοράς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV