Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Διώρυγα Gas: Παράταση στο Market Test που διενεργεί η εταιρεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva
Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva

Παράταση μέχρι τις 14/01/2022 πήρε το Market Test το οποίο διενεργεί η Διώρυγα Gas. Βάσει αρχικού σχεδίου το Market Test ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 10/12/2021 , ωστόσο λόγω της πανδημίας η εταιρεία αιτήθηκε στη ΡΑΕ μια μικρή παράταση στην προθεσμία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών.

Αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.

H φάση του market test για το έργο του FSRU (Floating Storage and Regasification Unit), της ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E., του ομίλου Motor Oil είχε ξεκινήει στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Μετά από έγκριση των κατευθυντηρίων γραμμών από τη ΡΑΕ για τη διαχείριση και κατανομή δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου της εταιρείας ΔΙΩΡΥΓΑ GAS όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως παραγωγοί, έμποροι και μεγάλοι καταναλωτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καλούνται να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για δέσμευση δυναμικοτήτων και υπηρεσιών στον νέο τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Ποια είναι η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS

Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E, μέλος του Ενεργειακού Ομίλου Motor Oil, είναι μια υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) και βρίσκεται νοτιοδυτικά του διυλιστηρίου της Motor Oil στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας, περίπου 70 χλμ. από την Αθήνα.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό έργο, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, και αποτελεί μία νέα πύλη εισαγωγής που θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές Φυσικού Αερίου σε όλη την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα είναι μια ανοικτή και ευέλικτη υποδομή εισαγωγής ΥΦΑ με στόχους:
Την ενίσχυση της διαθεσιμότητας ευέλικτων πηγών ενέργειας.

Την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου.

Την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου κατά 80%, με άμεση συνέπεια την ενίσχυση ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας. Η σημασία της αύξησης αποθηκευτικής δυναμικότητας ΥΦΑ διαφαίνεται σε περιόδους όπως η σημερινή που επικρατούν υψηλές τιμές στις διεθνείς αγορές και η ενεργειακή επάρκεια της χώρας πρέπει να εξασφαλισθεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τον τελικό καταναλωτή.

Τη δημιουργία δεύτερης νότιας πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στο νότιο άκρο της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση, καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προωθώντας το φυσικό αέριο σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε σπίτι μέσω βυτιοφόρων που μεταφέρουν Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.

Την εξυπηρέτηση αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου (λόγω νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής) και των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Την ανάπτυξη εφαρμογών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας, συμβάλλοντας διαρκώς στην ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ναυσιπλοΐας.

Προβλέψεις για εισαγωγή υδρογόνου και ανανεώσιμων αερίων, ώστε η Διώρυγα Gas να θεωρηθεί πρωτοπόρος δύναμη κατά τη μετάβαση στη νέα εποχή με χρήση καθαρότερων πηγών ενέργειας.

Σχετικά με τη ΔΙΩΡΥΓΑ GAS

Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS A.E, μέλος του Ομίλου Motor Oil, αφορά υποδομή Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) που θα αποτελείται από πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Floating Storage and Regasification Unit – FSRU) που θα βρίσκεται νοτιοδυτικά του δ/ριου της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ στην περιοχή των Αγ. Θεοδώρων Κορινθίας.

Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ (2021-2030) και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω χερσαίου αγωγού (που θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου). Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα