Νίκος
Καραγιάννης

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο δημοπρατείται στην Σύμη και αφορά στην κατασκευή κρηπιδωμάτων στον Λιμένα Σύμης. Το έργο δημοπρατεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότια Δωδεκανήσου και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ.

Για το ακριτικό νησί πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο για την εύρυθμη πρόσβαση μικρών και μεγάλων πλοίων. Με την κατασκευή του έργου θα μπορούν να πρυμνοδετούν τα μεγάλα ημερόπλοια, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η διαπλάτυνση στο σημείο της εισόδου προς το νέο λιμάνι, που θα επιτρέψει την πρόσδεση 10 επιπλέον, τουλάχιστον, σκαφών.

Η διαμόρφωση κρηπιδωμάτων για την ασφαλή διατήρηση και επισκευή των πλοίων και θα διευκολύνει τη μεταφορά σκαφών που ανελκύονται – καθελκύονται με τρέιλερ, ώστε να κλείσει η υφιστάμενη ράμπα στο Γιαλό. Το έργο θα βοηθήσει στην βελτίωση της κυκλοφορίας και της οργάνωσης του λιμανιού, στην αύξηση της χωρητικότητας του και γενικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.

Το έργο εχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι το πρώτο έργο στη Σύμη από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Το αντικείμενο του έργου

To Έργο αφορά στην κατασκευή κρηπιδωμάτων στην θέση Πέταλο λιμένα Σύμης για την μεταφορά πρυμνοδέτησης των μεγάλων ημεροπλοίων και για να συνδέσει το νέο λιμάνι Σύμης με τον κόμβο εισόδου του δρόμου Γιαλός – Πέδι.

Με την κατασκευή των κρηπιδωμάτων επιτυγχάνεται, η διαπλάτυνση στο σημείο της εισόδου προς το νέο λιμάνι, η μεταφορά σκαφών που ανελκύονται – καθελκύονται με τρέιλερ, ώστε να κλείσει η υφιστάμενη ράμπα στο Γιαλό, η πρόσδεση τουλάχιστον 10 σκαφών στο κρηπίδωμα και η συσπείρωση της κυκλοφορίας.

Τα κρηπιδώματα χωρίζονται σε τμήματα Α-Β, Γ-Δ, Ε-Ζ και Η-Ζ και κατασκευάζονται σε τρεις διαφορετικές στάθμες.

– Το κρηπίδωμα Α-Β είναι συνολικού μήκους 23,17μ. με ωφέλιμο βάθος -2,50μ. και στάθμη ανωδομής που ξεκινά από την στάθμη +1,10 μ. (στηv συναρμογή) και θα φτάνει (σε απόσταση 6.00μ.) τα +1,20μ. στο υπόλοιπο μήκος.

– Το κρηπίδωμα Γ-Δ είναι συνολικού μήκους 22,95μ. με ωφέλιμο βάθος -3,00μ. και στάθμη ανωδομής στα +1,20μ. από την Μ.Σ.Θ.

– Το κρηπίδωμα Ε-Ζ είναι συνολικού μήκους 54,85μ. με ωφέλιμο βάθος -6,20μ. και στάθμη ανωδομής στα +1,20μ. από την Μ.Σ.Θ.

Οι επιστρώσεις επικαλύπτονται με ακανόνιστες πλάκες από φυσικό πέτρωμα.

Για την προστασία της ανωδομής και των σκαφών, τοποθετούνται στο μέτωπο προσκρουστήρες τύπου D.

Για την πρόσδεση των πλοίων/σκαφών τοποθετούνται ανοξείδωτοι κρίκοι πρόσδεσης Φ40 καθώς και δέστρες ελκτικής ικανότητας 100 τόνων.

Στο τμήμα Ζ-Η προβλέπεται η κατασκευή ράμπας για την ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών. Το μήκος του κεκλιμένου θα είναι 12,00μ. και το πλάτος 6,15μ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV