Βαγγέλης
Θάνος

Με εντυπωσιακό τρόπο ξεδιπλώνει τα σχέδια των επενδύσεων σε υποδομές ΑΠΕ η CERO DEVELOPMENT HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Η εταιρεία είναι συγγενική της Cero Generation που πριν από λίγο καιρό εγκαινίασε τις εργασίες σε ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα. Η Cero Generation είναι θυγατρική του ενεργειακού κολοσσού Macquarie.

Η εταιρεία σχεδιάζει μεγάλα πρότζεκτ που προκαλούν εντύπωση καθώς εκτός από πολλά μεγαβατ που θα προσφέρουν στο σύστημα, θα απαιτήσουν και δεκάδες εκατομμύρια ούτως ώστε να υλοποιηθούν.

Στα πλαίσια των εγκαινίων των εργασιών για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην περιοχή Προσοτσάνης του Δήμου Δράμας, H Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας κα. Marta Martinez Queimadelos, τόνισε πως η εταιρεία στοχεύει να αναπτύξει στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που ξεπερνάει τα 3GW πράσινης ενέργειας.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν η εταιρεία ξεκίνησε το “χτίσιμο” του χαρτοφυλακίου. Στον κύκλο Ιουνίου 2022 η CERO DEVELOPMENT HELLAS υπέβαλε στη ΡΑΕ 14 αιτήσεις για βεβαιώσεις παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με τη συνολική ισχύ των έργων να αγγιζει τα 2.209 MW. Οι αιτήσεις αφορούν τόσο φωτοβολταϊκά όσο και αιολικά πάρκα σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας.

Υποδομές φωτοβολταϊκών

Το πρότζεκτ που ξεχωρίζει ανάμεσα στις αιτήσεις της εταιρείας είναι αυτό που προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό με ισχύ 370 MW, στη θέση Δρίστελλο, στους Δήμους Δομοκού και Στυλίδος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ακόμα δύο υποδομές που ξεχωρίζουν είναι τα τρία φωτοβολταϊκά με ισχύ 269,269 και 280 MW. Σύμφωνα με τα σχέδια που υπέβαλε στη ΡΑΕ η εταιρεία, οι υποδομές θα υλοποιηθούν στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου στην Περιφέρεια Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης. Το δεύτερο πρότζεκτ θα φιλοξενηθεί στο Δήμο Δίου – Ολύμπου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η μονάδα των 280MW θα εγκατασταθεί στο Δήμο Δωρίδος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τα σχέδια της εταιρείας συνεχίζονται με άλλες 8 υποδομές για φωτοβολταϊκά. Πιο συγκεκριμένα οι αιτήσεις αφορούν:

150 MW στους Δήμος Κιλελέρ, Παλαμά και Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
153 MW στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, στην Περιφέρεια Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης.
110 MW στους Δήμους Λαρισαίων, Παλαμά , Φαρκαδόνας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
70 MW στο Δήμο Αγιάς, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
100 MW στο Δήμο Παλαμά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Και δύο υποδομές από 57 MW στο Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, στην Περιφέρεια Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης.

Υποδομές αιολικών

Όπως προκύπτει από τις αιτήσεις της εταιρείας, στα σκαριά βρίσκονται και τρία αιολικά πάρκα. Τα σχέδια προβλέπουν την εγκατάσταση τους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίως Θεοδώρων, στις θέσεις Γεράνια 1,2, και 3 αντίστοιχα. Η ισχύς των τριών πάρκων είναι 144 – 138 – 132 MW.

Η ΡΑΕ συνεχίζει να λαμβάνει με υψηλό ρυθμό αιτήματα για νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο τα πρότζεκτ που καταρτίζονται από παίκτες με οικονομική επιφάνεια και μεγάλη εμπειρία στο χώρο των ΑΠΕ συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες ούτως ώστε να πάρουν σάρκα και οστά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV