Connect with us

Εταιρικά Nέα

Αύξηση κερδών και μείωση τζίρου κατέγραψε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ το Α’ Τρίμηνο-Τα στοιχεία ανά αγορά

Δημοσιεύθηκε

στις

Το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο-Πηγή: Επίσημος Ιστότοπος ΤΙΤΑΝ
Το εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο-Πηγή: Επίσημος Ιστότοπος ΤΙΤΑΝ

Sponsored Content

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ ανήλθε σε €371 εκ., μειωμένος κατά 3,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2020 λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου και των νομισμάτων που συνδέονται με αυτό, ενώ κατά τα άλλα οι τάσεις των αγορών παρέμειναν αυξητικές.

Σε τοπικά νομίσματα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,2%. Η σταδιακή εξομάλυνση των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, η λειτουργική ευελιξία του Ομίλου και η αναβολή των εργασιών συντήρησης στις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) τα οποία διαμορφώθηκαν στα €56,1 εκ. έναντι €40,6 εκ. το 2020.

Σε συγκρίσιμη βάση, τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) του πρώτου τριμήνου 2021 θα ήταν χαμηλότερα κατά $10 εκ. τα οποία αφορούν το εκτιμώμενο κόστος συντήρησης που θα πραγματοποιηθεί φέτος το δεύτερο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν σε €15,3 εκ., βελτιωμένα κατά €31 εκ., έναντι ζημίας €15,8 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, η οποία συμπεριελάμβανε €9εκ. από την αποτίμηση συμβάσεων hedging επιτοκίου σε δολάρια.

Η χρονιά ξεκίνησε θετικά με τη ζήτηση στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, ιδίως τον μήνα Μάρτιο, τις τάσεις στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να διατηρούνται ισχυρές, τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν θετικές και την αγορά της Ανατολικής Μεσογείου να σημειώνει σχετική βελτίωση. Οι τάσεις των πωλήσεων ήταν θετικές σε όλα τα προϊόντα. Οι πωλήσεις τσιμέντου και κλίνκερ του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 3% χάρη στην υψηλότερη ζήτηση στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Οι πωλήσεις αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά 3% και 1% αντίστοιχα.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ η χρονιά ξεκίνησε καλά, ιδιαίτερα στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες. Οι θετικές τάσεις των τιμών επιβεβαίωσαν τη συσσωρευμένη δυναμική της ζήτησης και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης που αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Η ζήτηση παρέμεινε σταθερή συνολικά στη Φλόριντα, ενώ οι τάσεις διαφοροποιήθηκαν στις επιμέρους περιοχές. Ακόμη και στη Νέα Υόρκη – η οποία δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβράδυνση που προκάλεσε η πανδημία– σημειώθηκε μια ήπια ανάκαμψη. Η συνεχιζόμενη αυξημένη ζήτηση για αγορά κατοικίας και εμπορικά ακίνητα υποστηρίζεται από τα χαμηλά επιτόκια,το μειωμένο αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών και το γενικότερο θετικό κλίμα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,8% σε δολάρια ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά σε ευρώ σημείωσε μείωση κατά 4,9%, σε €226 εκ. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν στα €37,7 εκ., καθώς ενισχύθηκαν κατά περίπου $10 εκ. λόγω της αναβολής των εργασιών συντήρησης στο εργοστάσιο Pennsuco, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν φέτος το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Advertisement

Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη

Στην Ελλάδα, οι θετικές τάσεις που παρατηρήθηκαν το 2020 συνεχίστηκαν. Η ζήτηση παρέμεινε ανοδική και οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η εγχώρια αγορά ενισχύεται από περιφερειακά κατασκευαστικά έργα και από ιδιωτικές επενδύσεις. Οι εξαγωγές προς τους ευρωπαϊκούς σταθμούς εισαγωγής του Ομίλου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αποδεικνύοντας την ευρύτερη ανάκαμψη της δραστηριότητας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι εξαγωγές που τιμολογούνται σε δολάρια επλήγησαν από την εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου και τα έσοδα τους διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του προηγούμενου έτους.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διατηρήθηκε σταθερός στα €57,9 εκ., σημειώνοντας αύξηση 0,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €6,8 εκ. έναντι €1,4 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, κυρίως λόγω της καλύτερης σύνθεσης των πωλήσεων (sales mix).

Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ο τομέας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης διατήρησε τις καλές επιδόσεις με ισχυρά επίπεδα τιμών και πωλήσεων, συνέπεια του κλίματος εμπιστοσύνης για επενδύσεις σε κατασκευές στην περιοχή. Η κερδοφορία, ωστόσο, περιορίστηκε κατά το 1ο τρίμηνο εξαιτίας των υψηλότερων δαπανών συντήρησης και των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας.

Ο κύκλος εργασιών για τον γεωγραφικό τομέα συνολικά αυξήθηκε κατά 2,2% στα €49 εκ., ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) μειώθηκαν κατά €0,7 εκ. στα €11,3 εκ. έναντι του πρώτου τριμήνου το 2020.

Ανατολική Μεσόγειος

Οι πωλήσεις στην αγορά της Αιγύπτου το πρώτο τρίμηνο του 2021 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 ξεκινώντας με χαμηλότερες πωλήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ωστόσο τον Μάρτιο παρατηρήθηκε βελτίωση στις πωλήσεις και στις τιμές, η οποία συνεχίστηκε και τον Απρίλιο.

Η Τουρκία κατέγραψε και πάλι αύξηση των εγχώριων πωλήσεων και των τιμών, με σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους περιοχών της χώρας. Οι παράγοντες που ώθησαν την κατανάλωση ήταν οι ιδιωτικές κατασκευές κατοικιών και τα μικρής κλίμακας έργα σε εμπορικά και βιομηχανικά ακίνητα.

Καθώς η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 32% σε σχέση με το ευρώ μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2020 και του πρώτου τριμήνου του 2021, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δραστηριοτήτων μας στην Τουρκία είχαν μικρή επίδραση στην κερδοφορία του Ομίλου. Ο κύκλος εργασιών στον γεωγραφικό τομέα της Ανατολικής Μεσογείου διαμορφώθηκε στα €37,7 εκ., καταγράφοντας μείωση 9,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Με βάση τα τοπικά νομίσματα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 3,9%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε €0,2 εκ. σε σύγκριση με ζημία ύψους €0,4 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Advertisement

Βραζιλία

Η αγορά στη βορειοανατολική Βραζιλία αυξήθηκε κατά 18% στη διάρκεια του τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την τάση που παρατηρήθηκε το 2020. Οι πωλήσεις της κοινοπραξίας Αpodi αυξήθηκαν χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση του κλάδου κατοικιών και του κλάδου των εμπορικών ακινήτων. Το πρώτο τρίμηνο η Apodi κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών φτάνοντας στα €18,3 εκ. (έναντι €16,3 εκ. το 2020) και αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) στα €4,9 εκ. έναντι €2,5 εκ. το 2020, παρά την εξασθένιση του τοπικού νομίσματος.

Ανασκόπηση Χρηματοοικονομικών

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκε στα €759 εκ., εμφανίζοντας αύξηση €74 εκ. σε σχέση με τα τέλη του 2020, αλλά μείωση €119 εκ. σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου 2020. Η προπληρωμή του υπολοίπου της οφειλής προς την IFC για την εξαγορά της μειοψηφικής συμμετοχής της στην Αίγυπτο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ύψους €40,8 εκ. αύξησε τα επίπεδα δανεισμού. Οι επενδυτικές δαπάνες, ανήλθαν σε €22 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2021 έναντι €21 εκ. την αντίστοιχη περίοδο το 2020.

Στις 23 Μαρτίου 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους €0,40 ανά μετοχή στους εγγεγραμμένους ως μετόχους της Εταιρείας στις 29 Απριλίου 2021 (ημέρα καταγραφής – record date). Η καταβολή ορίσθηκε για τις 2 Ιουλίου 2021.

Στις 22 Απριλίου 2021 η TITAN Cement International S.A. προέβη στην αγορά 4.122.393 ιδίων μετοχών από την Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ. Αυτή η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η TITAN Cement International S.A. προτίθεται να προβεί σε ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των μετοχών της TITAN Cement International S.A. Η διαδικασία ακύρωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου 2021, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη βελγική νομοθεσία.

Επιδόσεις ESG

O Όμιλος ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2020 και ανακοίνωσε τους στόχους ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) για το 2025 και μετά, που υπογραμμίζουν τη διαρκή δέσμευση του Ομίλου στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία αξίας για όλους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο ανανεωμένος και πιο φιλόδοξος στόχος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά -35% για το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μειώνοντας τις εκπομπές σε 500 kg / τόνο τσιμεντοειδούς προϊόντος (Scope 1, net).

Ο στόχος ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευσή μας στην Συμφωνία των Παρισίων COP21 και τον φιλόδοξο κλιματικό στόχο της Παγκόσμιας Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA) για σκυρόδεμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο ο Όμιλος ξεκίνησε την παρακολούθηση των εκπομπών CO2 της εφοδιαστικής αλυσίδας (Scope 3) σε όλα τα εργοστάσια τσιμέντου.

Ανάμεσα στα κύρια επιτεύγματα του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο του 2021 σχετικά με τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, η Separations Technology, θυγατρική του Ομίλου με έδρα τις ΗΠΑ, έθεσε σε λειτουργία την πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο για ανάκτηση, ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό ιπτάμενης τέφρας από χώρους παλαιών αποθέσεων. Μέσα από αυτή την καινοτόμο διαδικασία, ένα απόβλητο μετατρέπεται σε υψηλής ποιότητας «πράσινα» προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο τσιμέντο, στο σκυρόδεμα και στην παραγωγή ενέργειας. Τα οφέλη που προκύπτουν περιλαμβάνουν το συνολικά χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα καθώς και μια λύση για την αποκατάσταση περιοχών με αποθέσεις ιπτάμενης τέφρας.

Advertisement

Προοπτικές

Οι τάσεις στις αγορές μας, καθώς και οι εξελίξεις του πρώτου τριμήνου, επιβεβαιώνουν τα ευνοϊκά θεμελιώδη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας κατά τη διάρκεια του 2021 αλλά και μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του 2021 θα επηρεασθούν αρνητικά από την αύξηση του κόστους ενέργειας, μεταφορών και πρώτων υλών.

Το πλήθος των προς εκτέλεση έργων της TITAN America και η ανάπτυξη της οικονομίας στην Αμερική δείχνουν ότι η δραστηριότητα και η κερδοφορία θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Οι υπόλοιπες αγορές μας καταγράφουν επίσης θετικές τάσεις και βελτιωμένες προοπτικές. Καθώς οι υγειονομικές συνθήκες βελτιώνονται σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς, οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου και το κλίμα εμπιστοσύνης αποκαθίσταται, διατηρούμε τις θετικές εκτιμήσεις που διατυπώσαμε στα αποτελέσματα έτους 2020.

Σύνοψη Ενδιάμεσης Ενοποιημένης Κατάστασης Αποτελεσμάτων

(ποσά σε χιλιάδες €) Για το τρίμηνο που έληξε την 31/3 2021 2020

Κύκλος εργασιών 370.735 384.763

Κόστος πωλήσεων -306.521 -338.082

Μικτά κέρδη 64.214 46.681

Άλλα καθαρά (έξοδα)/έσοδα εκμετάλλευσης -198 579

Advertisement

Έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης -40.544 -41.878

Λειτουργικά κέρδη 23.472 5.382

Έσοδα και έξοδα χρηματοοικονομικής λειτουργίας -9.565 -12.686

Μεταβολές της εύλογης αξίας συμβολαίων ανταλλαγής επιτοκίων 441 -9.000

Κέρδη/(ζημιές) από συναλλαγματικές διαφορές 5.473 -2.814

Συμμετοχή στα κέρδη/(ζημιές) συγγενών εταιριών και κοινοπραξιών 780 -303 Κέρδη/(ζημιές) προ φόρων 20.601 -19.421 Φόρος εισοδήματος -5.583 3.126

Κέρδη/(ζημιές) μετά από φόρους 15.018 -16.295

Advertisement

Τα καθαρά κέρδη/(ζημιές) αναλογούν σε :

Μετόχους της Εταιρίας 15.312 -15.799

Μη ελέγχουσες συμμετοχές -294 -496 15.018 -16.295
Κέρδη/(ζημιές) μετά από φόρους ανά μετοχή – βασικά (σε €) 0,1990 -0,2035 Κέρδη/(ζημιές) μετά από φόρους ανά μετοχή – προσαρμοσμένα (σε €) 0,1982 -0,2021

Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBITDA)
(ποσά σε χιλιάδες €) Για το τρίμηνο που έληξε την 31/3 2021 2020

Λειτουργικά κέρδη 23.472 5.382 Αποσβέσεις ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων 32.624 35.185 Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων, αποσβέσεων και απομειώσεων (EBITDA) 56.096 40.567

Σύνοψη Ενδιάμεσης Ενοποιημένης Κατάστασης Χρηματοοικονομικής Θέσης

Ενσώματες ακινητοποιήσεις και επενδυτικά ακίνητα 1.562.698 1.540.963

Aσώματες ακινητοποιήσεις και υπεραξία 361.638 352.292

Συμμετοχές σε συγγενείς εταιρίες και κοινοπραξίες 83.088 85.610

Advertisement

Λοιπά μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία 18.450 19.248

Αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 12.864 15.201

Σύνολο μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων 2.038.738 2.013.314

Αποθέματα 259.922 248.586 Απαιτήσεις, προπληρωμές και λοιπά κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία 240.692 210.595 Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 128.271 206.438 Σύνολο κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων 628.885 665.619

Σύνολο Ενεργητικού 2.667.623 2.678.933

Ίδια Κεφάλαια και Υποχρεώσεις

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων και αποθεματικών που αναλογούν σε μετόχους της μητρικής Εταιρίας 1.273.449 1.242.693

Μη ελέγχουσες συμμετοχές 22.320 23.990 Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων (α) 1.295.769 1.266.683
Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις μισθώσεων 672.605 666.993

Advertisement

Αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις 109.444 102.078 Λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 102.274 97.930

Σύνολο μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων 884.323 867.001

Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και υποχρεώσεις μισθώσεων 214.502 223.850

Υποχρεώσεις σε προμηθευτές, φόρο εισοδήματος και λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 273.029 321.399

Σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 487.531 545.249
Σύνολο υποχρεώσεων (β) 1.371.854 1.412.250 Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων και Υποχρεώσεων (α+β) 2.667.623 2.678.933

Σύνοψη Ενδιάμεσης Ενοποιημένης Κατάστασης Ταμειακών Ροών (ποσά σε χιλιάδες €) Για το τρίμηνο που έληξε την 31/3 2021 2020

Ταμειακές Ροές Λειτουργικών Δραστηριοτήτων

Κέρδη/(ζημιές) μετά από φόρους 15.018 -16.295

Advertisement

Αποσβέσεις και απομειώσεις ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων 32.624 35.185

Τόκοι και συναφή έξοδα 9.436 12.491

Λοιπές μη ταμειακές προσαρμογές 4.918 13.186 (Καταβεβλημένοι)/εισπραχθέντες φόροι εισοδήματος -2.887 531

Μεταβολές στο κεφάλαιο κίνησης -51.670 -40.741

Σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες (α) 7.439 4.357

Ταμειακές Ροές Επενδυτικών Δραστηριοτήτων

Καθαρές πληρωμές για την απόκτηση ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων -21.668 -20.820

Καθαρές εισπράξεις λόγω μεταβολών σε επενδύσεις συνδεδεμένων εταιριών 49 766 Σύνολο εκροών από επενδυτικές δραστηριότητες (β) -21.619 -20.054

Advertisement

Ταμειακές Ροές Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων

Απόκτηση μη ελέγχουσας συμ/χής -40.812 -86

Λοιπές εισπράξεις χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων 117

Πληρωμές για την απόκτηση ιδίων μετοχών – -2.186

Χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα καταβεβλημένα -7.235 -5.698

Καθαρές εισπράξεις από αναλήψεις/(απoπληρωμές) πιστωτικών γραμμών και παραγώγων -20.690 71.356

Σύνολο (εκροών)/εισροών από χρηματοοικονομικές δραστηριότητες (γ) -68.620 63.386

Advertisement

Καθαρή (μείωση)/αύξηση στα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα (α)+(β)+(γ) -82.800 47.689

Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα έναρξης χρήσης 206.438 90.388

Επίδραση συναλλαγματικών διαφορών 4.633 636

Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης περιόδου 128.271 138.713

Advertisement
 SINTECNO
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Ετικέτες

Advertisement

δημοφιλη θεματα