Connect with us

Αττική Οδός

Αττική Οδός: Η ΠΝΠ φεύγει, ο διάλογος έρχεται

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόμβος Αττικής Οδού

Σε εξομάλυνση φαίνεται ότι οδηγείται η κρίση που έφερε το θέμα της αύξησης της τιμής των διοδίων στην Αττική Οδό. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ypodomes.com, το Υπουργείο Υποδομών ως κίνηση καλής θέλησης δεν θα προχωρήσει η ψήφιση της προεκλογικής ΠΝΠ. Από εκεί και έπειτα αναμένεται να πράξει το ίδιο και η παραχωρησιούχος κοινοπραξία προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για το θέμα.

«Δεν μπορούν να ζητούν από το Υπουργείο να λυθεί ένα θέμα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες την στιγμή που με τον προηγούμενο Υπουργό υπήρχαν διαπραγματεύσεις που διήρκησαν για μήνες και στο τέλος κατέρρευσαν» λένε χαρακτηριστικά στο ypodomes. Όπως επισημαίνουν είναι ένα σύνθετο θέμα το οποίο χρήζει λεπτών χειρισμών και σίγουρα όχι βιαστικές αποφάσεις από κάθε πλευρά.

Αναφορικά με την τύχη της ΠΝΠ, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω δεν μπορεί να αποσυρθεί, καθώς πρόκειται για νομοθέτημα, αλλά μπορεί με τη λήξη της να μην ψηφιστεί και έτσι να παύσει η ισχύς της. Αυτό υπολογίζεται περίπου γύρω στα τέλη του μήνα.

Βέβαια όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εκφράζεται σε αδυναμία ή υποχώρηση απέναντι στο θέμα της αύξησης των διοδίων μιας και μπορούν να εφαρμοστούν σειρά από μέτρα που μπορούν να την αποτρέψουν.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουν συζητήσεις που θα λύσουν το θέμα που δημιουργήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης» σημειώνουν σκωπτικά. Οι ίδιοι πάντως υποστηρίζουν ότι μία νέα κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει σε αυξήσεις διοδίων, όταν αυτό δεν συνέβη επί τόσα χρόνια.

Η ΠΝΠ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές και με τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταρρεύσει, η Αττική Οδός ανακοίνωνε αυξήσεις σε δύο δόσεις, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Ως απάντηση η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, έφερε την ΠΝΠ, με την οποία η όλη ευθύνη διαχείρισης του θέματος πέρασε στη ΝΔ.

Η αντίδραση ήταν άμεση και από τον Υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, που δήλωσε σε όλους τους τόνους την αντίθεση σε «μονομερείς ενέργειες». Επίσης όμως και από την πλευρά της η Αττική Οδός είχε μιλήσει για «μονομερή ενέργεια» για το θέμα της ΠΝΠ καθώς οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική ΠΝΠ, σηκώνει πολλή κουβέντα καθώς πέραν τούτου, είναι αμφίβολη η νομιμότητα της.

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Εφόσον βρεθεί ένας κοινός τόπος διαλόγου, είναι πολύ πιθανόν να έχουμε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης με το θέμα των διοδίων. Άλλωστε υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να συμφωνηθούν, τόσο για την Αττική Οδό, όσο και για άλλες παραχωρήσεις.

Αυτό επιβεβαιώνει και προηγούμενο άρθρο του ypodomes.com όπου είχε αναφερθεί ότι και η Αττική Οδός επιζητά τον δρόμο του διαλόγου ως το καλύτερο μέτρο για να λήξει η πολύκροτη υπόθεση.

Σήμερα έχουμε ως τελικό έτος της παραχώρησης το 2024, δηλαδή σε λιγότερο από 5 χρόνια από σήμερα. Το πακέτο των επεκτάσεων, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα περιλαμβάνει έργα που ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ.ευρώ και ο σχετικός διαγωνισμός, αν τελικά επαληθευθεί το σενάριο της λήξης της παραχώρησης και του παράλληλου διαγωνισμού είναι βέβαιο ότι θα φέρει νέες κινήσει στον κατασκευαστικό χώρο.

image_pdfimage_print

Αττική Οδός

Αυτοσυγκράτηση για τις αυξήσεις της Αττική Οδού, σύστησε ο Καραμανλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός διοδίων

Να δείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση για τις αυξήσεις της Αττικής Οδού, σύστησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Αυτό, σε χθεσινή του εμφάνιση στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Όπως εκτίμησε η παραχώρηση της Αττικής Οδού έχει προ πολλού αποσβεστεί και έδειξε τους όρους της σύμβασης ως υπαίτιους για τη μη επιστροφή της στο Δημόσιο.

Ο κ.Καραμανλής ήταν κατηγορηματικός σε ενδεχόμενο παράτασης της σύμβασης της παραχώρησης (λήγει το 2024) ως αντίμετρο για να μην αυξηθούν τα διόδια. «Το 2024 το αργότερο λήγει η σύμβαση και θα βγει νέος διαγωνισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον διαγωνισμό των ηλεκτρονικών διοδίων ο Υπουργός Υποδομών, τον έθεσε σε «γκρίζα ζώνη», υποστηρίζοντας όμως την συνέχεια και ολοκλήρωση του. Όπως είπε «πρέπει βέβαια να έρθουμε σε διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους, που δεν θα το δεχθούν εύκολα, γιατί η κυβέρνηση προκήρυξε έναν διαγωνισμό χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τις κοινοπραξίες, ο απόλυτος παραλογισμός».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Την πόρτα του διαλόγου για τα διόδια ανοίγει η Αττική Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός διοδίων

Σε αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγηθεί το «καυτό» θέμα της αύξησης διοδίων στην Αττική Οδό.

Πηγές κοντά στο θέμα δηλώνουν στο ypodomes.com πως είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διάλογο με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και σε κλίμα καλής θέλησης. Όπως σημειώνουν το θέμα είναι καθαρά οικονομικό καθώς η προβλεπόμενη απόδοση του 13% δεν έχει πιαστεί ποτέ και είναι «κολλημένη» στο 6,5%.

ΕΥΠΕΠΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Σχετικά με τη φημολογία περί υπερκοστολόγησης των εξόδων, οι ίδιες πηγές απαντούν στο ypodomes πως πρόκειται για «εύπεπτο λαϊκισμό». «Όλα τα στοιχεία ελέγχονται ενδελεχώς από την ΕTEπ (σε διμηνιαία βάση με τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τον διεθνή οίκο Jacobs υπό την ιδιότητα του ως Τεχνικού Συμβούλου τη Δανείστριας Τράπεζας της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, από τη διεθνή εταιρεία PricewaterhouseCoopers Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ορκωτού ελεγκτή της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τη διεθνή εταιρεία Ernest & Young Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ελεγκτή του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τους εκάστοτε βεβαίως Συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου και από την αρμόδια Εποπτεύουσα Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» σημειώνουν σκωπτικά.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική ΠΝΠ, σηκώνει πολλή κουβέντα καθώς εκτός από «μονομερής ενέργεια» (χωρίς την πρότερη συνεννόηση δηλαδή με τον παραχωρησιούχο), είναι αμφίβολη η νομιμότητα της. Αυτό καθώς σύμφωνα με τους ιδίους, ενώ θα έπρεπε να έχει οριζόντιο χαρακτήρα (να αφορά για παράδειγμα όλες τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων και για σπουδαίο γεγονός), στρεφόταν μόνο εναντίον της Αττικής Οδού Α.Ε.

«ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ»

Σχετικά με την εφαρμογή μίας τέτοιας ΠΝΠ, οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται προβληματισμένες. «Και στους 2 ομίλους (σσ που συμμετέχουν στην Αττική Οδό, δηλαδή ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ) ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών ανήκει σε ξένους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι μία εφαρμογή της ΠΝΠ, θα ήταν ένα κακό προηγούμενο, ένα κακό μήνυμα για τους επενδυτές.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ;

Η κάθετη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλήςς, με συνεχείς δηλώσεις σχετικά με μία ενδεχόμενη αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού, δεν φαίνεται προς το παρόν να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα η θέση αυτή είχε διατυπωθεί και πριν τις εκλογές από τον ίδιο στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών δείχνοντας από τότε τις διαθέσεις του.

Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι να πάμε σε μία αποκλιμάκωση καθώς η πόρτα που ανοίγει η Αττική Οδός για να γίνει ένας διάλογος ίσως τελικά να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το θέμα της αύξησης. Επιπλέον έχοντας μπροστά μας, τόσο το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, όσο και τη λήξη της σύμβασης σε 5 χρόνια από σήμερα, δείχνει ότι οδεύουμε σε μία περίοδο όπου θα περιμένουμε να ληφθούν συνολικές αποφάσεις τόσο για την παρούσα περίοδο, όσο και για το αύριο της παραχώρησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Καραμανλής: Δεν θα ανεχθούμε αυξήσεις στα διόδια της Αττικής Οδού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κος Κώστας Καραμανλής.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, αν και η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό έχει το συμβατικό δικαίωμα να προχωρήσει σε αυξήσεις, «δεν έχουν δίκιο να κάνουν αυξήσεις» ενώ συνέχισε λέγοντας πως η «η κυβέρνηση έχει πολλούς τρόπους να αντιδράσει. Μπορεί να πάει ακόμα και στα δικαστήρια και να επιλυθεί εκεί το ζήτημα. Δεν μπορεί να έρχεται κάποιος και να δημιουργεί τετελεσμένα σε μια νέα κυβέρνηση».

Τέλος, ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ζήτημα θα λυθεί σε μερικές εβδομάδες επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα δεχθούμε αύξηση διοδίων στην Αττική Οδό».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα