Connect with us

Αττική Οδός

Την πόρτα του διαλόγου για τα διόδια ανοίγει η Αττική Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σταθμός διοδίων

Σε αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγηθεί το “καυτό” θέμα της αύξησης διοδίων στην Αττική Οδό.

Πηγές κοντά στο θέμα δηλώνουν στο ypodomes.com πως είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διάλογο με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και σε κλίμα καλής θέλησης. Όπως σημειώνουν το θέμα είναι καθαρά οικονομικό καθώς η προβλεπόμενη απόδοση του 13% δεν έχει πιαστεί ποτέ και είναι “κολλημένη” στο 6,5%.

ΕΥΠΕΠΤΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Σχετικά με τη φημολογία περί υπερκοστολόγησης των εξόδων, οι ίδιες πηγές απαντούν στο ypodomes πως πρόκειται για “εύπεπτο λαϊκισμό”. “Όλα τα στοιχεία ελέγχονται ενδελεχώς από την ΕTEπ (σε διμηνιαία βάση με τον έλεγχο που πραγματοποιείται από τον διεθνή οίκο Jacobs υπό την ιδιότητα του ως Τεχνικού Συμβούλου τη Δανείστριας Τράπεζας της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, από τη διεθνή εταιρεία PricewaterhouseCoopers Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ορκωτού ελεγκτή της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τη διεθνή εταιρεία Ernest & Young Α.Ε. (υπό την ιδιότητά της ως ελεγκτή του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου της «Αττική Οδός Α.Ε.»), από τους εκάστοτε βεβαίως Συμβούλους του Ελληνικού Δημοσίου και από την αρμόδια Εποπτεύουσα Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών” σημειώνουν σκωπτικά.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η προεκλογική ΠΝΠ, σηκώνει πολλή κουβέντα καθώς εκτός από “μονομερής ενέργεια” (χωρίς την πρότερη συνεννόηση δηλαδή με τον παραχωρησιούχο), είναι αμφίβολη η νομιμότητα της. Αυτό καθώς σύμφωνα με τους ιδίους, ενώ θα έπρεπε να έχει οριζόντιο χαρακτήρα (να αφορά για παράδειγμα όλες τις συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων και για σπουδαίο γεγονός), στρεφόταν μόνο εναντίον της Αττικής Οδού Α.Ε.

“ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ”

Σχετικά με την εφαρμογή μίας τέτοιας ΠΝΠ, οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται προβληματισμένες. “Και στους 2 ομίλους (σσ που συμμετέχουν στην Αττική Οδό, δηλαδή ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ) ένα μεγάλο ποσοστό των μετοχών ανήκει σε ξένους επενδυτές. Πιστεύουμε ότι μία εφαρμογή της ΠΝΠ, θα ήταν ένα κακό προηγούμενο, ένα κακό μήνυμα για τους επενδυτές.

ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ;

Η κάθετη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλήςς, με συνεχείς δηλώσεις σχετικά με μία ενδεχόμενη αύξηση στα διόδια της Αττικής Οδού, δεν φαίνεται προς το παρόν να αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μάλιστα η θέση αυτή είχε διατυπωθεί και πριν τις εκλογές από τον ίδιο στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών δείχνοντας από τότε τις διαθέσεις του.

Το πιο πιθανό σενάριο πλέον είναι να πάμε σε μία αποκλιμάκωση καθώς η πόρτα που ανοίγει η Αττική Οδός για να γίνει ένας διάλογος ίσως τελικά να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το θέμα της αύξησης. Επιπλέον έχοντας μπροστά μας, τόσο το θέμα των επεκτάσεων της Αττικής Οδού, όσο και τη λήξη της σύμβασης σε 5 χρόνια από σήμερα, δείχνει ότι οδεύουμε σε μία περίοδο όπου θα περιμένουμε να ληφθούν συνολικές αποφάσεις τόσο για την παρούσα περίοδο, όσο και για το αύριο της παραχώρησης.

image_pdfimage_print

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα