Νεότερα προέκυψαν από την Ευρώπη, αναφορικά με την επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα, χθες, η Κομισιόν παρουσίασε ένα πακέτο κατευθυντήριων γραμμών, με βάση το οποίο οι χώρες θα άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επιτρέποντας έτσι στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά. Τηρώντας πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία.
Το «πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στοχεύει στο να βοηθήσει τον τουρισμό να ανακάμψει από την πανδημία, παρέχοντας υποστήριξη στις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας παράλληλα, ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να παραμένει ο No.1 προορισμός για τους επισκέπτες.
Το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό και τα ταξίδια περιλαμβάνει τα παρακάτω κύρια σημεία:
- Συνολική στρατηγική για την ανάκαμψη από το 2020 και μετά.
- Κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο.
- Πλαίσιο για τη στήριξη της σταδιακής αποκατάστασης των μεταφορών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού.
- Πρόταση που στοχεύει να κάνει τα ταξιδιωτικά κουπόνια (voucher) μία ελκυστική εναλλακτική λύση για την επιστροφή χρημάτων στους πελάτες.
- Κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και για την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας στα ξενοδοχεία.
ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΑ
Για να υπάρξει τουρισμός, πρέπει απαραίτητα εκτός από ένα αίσθημα ασφάλειας, να καλλιεργηθεί εξίσου μία ευχάριστη διάθεση και μία αυτοπεποίθηση, ότι μπορεί κάποιος να ταξιδέψει χωρίς να κινδυνεύει. Θετική ψυχολογία δηλαδή. Άλλωστε ο τουρισμός, τα ταξίδια, οι διακοπές είναι συνυφασμένα με συναισθήματα χαράς και όχι φόβου.
Η ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι καθοριστικό σημείο για τον τουρισμό. Όσα κράτη καταφέρνουν να μειώσουν την διασπορά του ιού (βλ. Ελλάδα), οι γενικοί περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία θα πρέπει να σιγά-σιγά να αίρονται. Όμως, αν η πανδημία συνεχίζει να πλήττει μία χώρα και δεν μπορεί να γίνει χαλάρωση των μέτρων, η Κομισιόν προτείνει το εξής: μία σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση, που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ χωρών, οι οποίες έχουν παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις. Κράτη, δηλαδή, που ο αριθμός των κρουσμάτων και η αντιμετώπιση της νόσου κυμαίνεται σε ίδια περίπου επίπεδα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη οφείλουν να ενεργούν βάσει 3 κριτηρίων:
- Επιδημιολογικά κριτήρια, εστιάζοντας κυρίως σε τομείς που η κατάσταση βελτιώνεται, βάσει της καθοδήγησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και χρησιμοποιώντας τον περιφερειακό χάρτη που αναπτύχθηκε από το ECDC.
- Τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών διαβάσεων και πρόσθετων μέτρων, εκεί όπου η φυσική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολο να διασφαλιστεί (βλ. αεροπλάνα).
- Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με προτεραιότητα τη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας.
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, όταν μία χώρα αποφασίζει να επιτρέψει ταξίδια στην επικράτεια ή στο εξωτερικό, πρέπει να το κάνει χωρίς διακρίσεις. Επιτρέποντας δηλαδή ταξίδια από όλες τις περιοχές ή χώρες στην ΕΕ με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις. Στο ίδιο πνεύμα, αναλογικά, όλοι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν δίχως διακρίσεις, σε όλους τους πολίτες της ΕΕ και σε όλους τους κατοίκους του εκάστοτε κράτους, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφορικά με τις μεταφορές, παρουσιάζουν μία σειρά συστάσεων, όπως η ανάγκη περιορισμού της επαφής μεταξύ επιβατών και εργαζομένων στις μετακινήσεις και τα ταξίδια, μειώνοντας όπου είναι εφικτό την πυκνότητα των επιβατών. Πάντως, σε αντίθεση με την αρχική σκέψη να μείνει η μεσαία θέση όλων των αεροπλάνων κενή, τώρα φαίνεται πως η Ευρώπη δεν επιτάσσει στις αεροπορικές εταιρείες να αφήσουν άδειες τις μεσαίες θέσεις των αεροσκαφών τους.
Οι οδηγίες περιλαμβάνουν ενδείξεις σχετικά με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, όπως μάσκες προσώπου και επαρκή πρωτόκολλα σε περίπτωση, που οι επιβάτες εμφανίζουν συμπτώματα του ιού.
TRACING APPS
Με την υποστήριξη της Κομισιόν, οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της διασυνοριακής διαλειτουργικότητας μεταξύ των εφαρμογών ανίχνευσης (tracing apps), έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να προειδοποιούνται για πιθανή μόλυνση με τον ιό όταν ταξιδεύουν εντός ΕΕ.
Επειδή εδώ η διαχωριστική γραμμή είναι εξαιρετικά λεπτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράμμισε ότι οι εφαρμογές αυτές ανίχνευσης πρέπει να είναι εθελοντικές, διαφανείς, προσωρινές, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανώνυμα δεδομένα που θα βασίζονται στην τεχνολογία Bluetooth.
Ο στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας, είναι οι πολίτες της ΕΕ να είναι σε θέση να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για πιθανή μόλυνση με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται και οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν χρησιμοποιούν. Οριστικά λύση στο εν λόγω κομμάτι δεν έχει βρεθεί, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τονίζει την απαρέγκλιτη προϋπόθεση για προστασία των προσωπικών δεδομένων.
ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ
Όπως γνωστοποιήθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τον τουριστικό κλάδο προσφέροντας μεταξύ άλλων:
- Ευελιξία βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να θεσπίσουν συστήματα εγγυήσεων για κουπόνια (voucher) και άλλους τρόπους ρευστότητας. Ο σκοπός αυτού είναι να διασφαλιστεί ότι ικανοποιούνται οι αξιώσεις αποζημίωσης που δημιουργούνται από την πανδημία. Τα συστήματα κουπονιών (voucher) μπορούν να εγκριθούν πολύ γρήγορα από την Επιτροπή, μετά από κοινοποίηση από την εκάστοτε ενδιαφερόμενη χώρα.
- Χρηματοδότηση από την ΕΕ, με την Ευρώπη να παρέχει ρευστότητα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση μέσω της πρωτοβουλίας Coronavirus Response Instrument. Επιπλέον, η Επιτροπή θέτει χρηματοδότηση έως και 8 δισ. ευρώ για 100.000 μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
- Εξοικονόμηση θέσεων εργασίας με χρηματοδοτική ανακούφιση έως και 100 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE.
Επισημαίνεται, ότι η Κομισιόν ορίζει ως προτεραιότητα την ανάδειξη της Ευρώπης ως κορυφαίο και πιο ασφαλή τουριστικό προορισμό. Προς αυτό το σκοπό, μάλιστα, θα δημιουργήσει και σχετική καμπάνια. Θα προωθήσει πανευρωπαϊκές επικοινωνιακές εκστρατείες και στοχευμένες καμπάνιες, άρα, που θα παρουσιάζουν την Ευρώπη ως τον No.1 ένα τουριστικό προορισμό.
Πηγή: bizness.gr
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV