Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Από Δευτέρα η αποκατάσταση της λειτουργίας στον ΧΥΤΑ της Φυλής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κλειστός θα παραμείνει αύριο ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), προκειμένου να «ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες εργασίες, την ανάγκη των οποίων προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά.

Επισημαίνει ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά οι δήμοι και ότι τη Δευτέρα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αναφέρει ότι οι εργασίες αφορούν «στην επιχωμάτωση και σταθεροποίηση των δρόμων πρόσβασης των απορριμματοφόρων προς το χώρο εναπόθεσης των φορτίων τους, εντός του ΧΥΤΑ». Πρόκειται για χωματόδρομους, συμπληρώνει, οι οποίοι «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων της τελευταίας εβδομάδας αποσταθεροποιήθηκαν», με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις στη ροή εισόδου και αποχώρησης των οχημάτων, διάφορα μηχανικά προβλήματα καθώς και ανυπομονησία στους οδηγούς τους.

Η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ σημειώνει ότι «οι εργασίες κυρίως αφορούν σε χωματοκαλύψεις, που πραγματοποιούνται καθημερινά για τη βέλτιστη απόδοση του χώρο, τόσο στο κομμάτι των δρόμων όσο και στο σημείο εναπόθεσης των απορριμμάτων οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν εγκαίρως εξαιτίας των πρόσφατων έντονων βροχοπτώσεων» .

Από την πλευρά του, ο Άης Βρούστης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, παρουσιάζει περισσότερο παραστατικά το πρόβλημα που αναγκάζει τον Σύνδεσμο να κλείσει αύριο τον ΧΥΤΑ. Σημειώνει ότι δύο είναι τα ζητήματα που αλληλεπιδρούν με αυτό το αποτέλεσμα. Το ένα αφορά στους δρόμους εντός του ΧΥΤΑ, οι οποίοι καλύφθηκαν από λάσπη και λόγω της συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης δεν έγινε δυνατή η αποκατάστασή τους. Το δεύτερο οφείλεται στη μαζική είσοδο όλων των οχημάτων η οποία επιβαρύνει στα μέγιστα όλη την κατάσταση. «Φανταστείτε» λέει, «να έρχονται 700 βαριά οχήματα όλα μαζί να αδειάσουν στις 7:00 το πρωί σε λασπωμένους δρόμους, με έκδηλη την ανυπομονησία των οδηγών τους, να αποχωρήσουν το συντομότερο για να επιστρέψουν σπίτια τους».

Αναφέρει, δε, ότι ήδη τα μεγάλα αυτοκίνητα όπως οι μεγάλες νταλίκες των δήμων που αδυνατούν να πλησιάσουν στο χώρο απόθεσης, αδειάζουν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και διαβεβαιώνει ότι όλες αυτές τις ημέρες το «προσωπικό του Συνδέσμου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να μην κινδυνέψουν οδηγοί και εργαζόμενοι. Τέλος, τονίζει ότι «τη Δευτέρα θα έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα, ίσως, και την Κυριακή».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπόγειος κάδος απορριμμάτων

Ερώτηση για την «Εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στο σύνολο της χώρας» κατέθεσαν τριάντα έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Tομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Η χωριστή συλλογή στην πηγή των βιοαποβλήτων και η επεξεργασία τους με στόχο την παραγωγή κομπόστ τέθηκε ως προτεραιότητα, από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΥΣ 49/15-12-15, ΦΕΚ 174Α/15-12-15), ενώ με το άρθρο 228 του Νόμου 4555/2018 καθορίστηκε με σαφήνεια η υποχρέωση των ΟΤΑ α’ βαθμού για την οργάνωση και εφαρμογή της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.

Πρόκειται για μία υποχρέωση η οποία πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, λόγω των νέων υποχρεώσεων της χώρας στο πλαίσιο της Οδηγίας 2018/851.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση των διαθέσιμων πόρων (ΥΜΕΠΕΡΑΑ και ΠΕΠ), τη διαμόρφωση και τη δημοσίευση προσκλήσεων για υποδομές χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (καφέ κάδος), καθώς και για την περαιτέρω επεξεργασία τους, είτε μέσω οικιακής κομποστοποίησης, είτε (ως χωριστό ρεύμα) σε μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων.

Οι παραπάνω πρωτοβουλίες κατάφεραν να κινητοποιήσουν αρκετούς φορείς της αυτοδιοίκησης α’ και β΄βαθμού, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, κυρίως λόγω καθυστερήσεων εκ μέρους των ΟΤΑ και κατά περίπτωση των ΦΟΔΣΑ στην ανάπτυξη του δικτύου χωριστής συλλογής και επεξεργασίας των βιοαποβλήτων.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε αντίθεση με το ελληνικό και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και τους διαθέσιμους πόρους στο ΕΣΠΑ, μεταθέτει χρονικά το πλάνο ανάπτυξης του χωριστού ρεύματος των βιοαποβλήτων για το 2023.

Με δεδομένες τις υποχρεώσεις του θεσμικού πλαισίου και τις ήδη δρομολογημένες προσκλήσεις και εντάξεις έργων και λαμβάνοντας υπόψη ότι η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων περιγράφεται ρητά στην Έκθεση Έγκαιρης Προειδοποίησης της ΕΕ (24/9/2018, SWD(2018) 418 final) και αποτελεί βασική παράμετρο της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας, ερωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια η συνολική πρόοδος για την ένταξη έργων χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων στις προσκλήσεις που έχουν εκδοθεί (και λήξει) έως σήμερα; Ποιος οι ενέργειες για την άμεση αξιολόγηση και ένταξη έργων σε προσκλήσεις που λήγουν άμεσα (έως το τέλος της χρονιάς), προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;

2. Για τα ήδη ενταγμένα έργα, ποια η πρόοδος εκτέλεσης και ποιο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της χωριστής συλλογής στους ΟΤΑ και στους πολίτες και τις επιχειρήσεις; Σε ποιους δήμους αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικού, πότε και σε τι ποσοστό του πληθυσμού ανά ΟΤΑ;

3. Τι πρόσθετοι πόροι εκτιμά το ΥΠΕΝ ότι θα απαιτηθούν για την πλήρη εφαρμογή της χωριστής συλλογής και επεξεργασίας βιοαποβλήτων σε όλη τη χώρα; Ποιος ο προγραμματισμός πρόσθετων χρηματοδοτήσεων, εφόσον χρειάζονται, και από ποιες πηγές;

4. Ποια μέτρα θα λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για να επιταχυνθούν οι ενέργειες των ΟΤΑ και των ΦΟΔΣΑ σε αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την νομοθετημένη υποχρέωσή τους;

5. Με δεδομένη την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών τόσο εθνικά όσο και τοπικά, ποια τα σχέδια του ΥΠΕΝ για το συντονισμό εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Δηλώσεις Πατούλη με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις πλημμύρες της Μάνδρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε δήλωση του επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης όλων των αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους με τόσο άδικο και τραγικό τρόπο στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας πριν από 2 χρόνια, αλλά και μία αφορμή να επαναδιατυπώσουμε τη δέσμευση μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξαναζήσουν οι πολίτες της Αττικής, τέτοιες τραγικές στιγμές.

Για εμάς, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η καλύτερη θωράκιση της Αττικής και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου, ζήτησα από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις με στόχο την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων, ενώ παράλληλα δρομολογούμε μελέτες και εκτελούμε έργα για την καλύτερη θωράκιση της περιοχής.

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, στρατηγική και με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών αλλά και ανθρώπων με τεχνογνωσία, διαμορφώνουμε ένα αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας, προκειμένου να μην ξανανιώσει κανένας πολίτης απροστάτευτος».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Συνάντηση Μώραλη-Γραφάκου για τη διαχείριση απορριμμάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγό αποκομιδής ανακυκλώσιμων

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, όπου συζήτησαν θέματα σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων και την υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον δήμο να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης που παράγει.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες τόσο εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης όσο και εκ μέρους των δήμων, οι οποίοι με τα μειωμένα μέσα που διαθέτουν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε καινοτόμες διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή τεχνικών διαλογής των αστικών στερεών αποβλήτων στην πηγή, με έμφαση τα βιοαπόβλητα. Μάλιστα, έγινε αναφορά στην πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Πειραιά στo πλαίσιο του ΟΠΣ-ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά προμήθεια κάδων βιοαποβλήτων, απορριμματοφόρων βιοαποβλήτων, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας, συνολικού ποσού 6.148.198,00 €.

Ο κ. Γραφάκος μετέφερε στον κ. Μώραλη την πρόθεση της Κυβέρνησης να ενισχύσει τις δράσεις προς αυτή τη κατεύθυνση, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να αξιοποιούν στο μέγιστο τα βιοαπόβλητά τους μέχρι το τέλος του 2020.

Οι κ.κ. Γραφάκος και Μώραλης συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και η λήψη στοιχείων από όλους τους φορείς με τους οποίους οι δήμοι συνεργάζονται για τη διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

Τέλος, επισημάνθηκε και από τον Γενικό Γραμματέα αλλά και από τον Δήμαρχο, ότι θα πρέπει να ανασταλούν οι διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4609/19, σχετικά με την επιβολή περιβαλλοντικής εισφοράς στους ΟΤΑ α’ βαθμού για την ενίσχυση δράσεων κυκλικής οικονομίας, δηλαδή την επιβολή 10 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 01.01.2020, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά ανά έτος 5 ευρώ ανά τόνο, έως τα 35 ευρώ ανά τόνο.

Πρόκειται για μια επιβάρυνση η οποία εάν εφαρμοστεί από 01.01.2020 θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην οικονομική διαχείριση των δήμων, δεδομένου ότι δεν είναι έτοιμοι ακόμα για την ορθή διαλογή και διαχείριση των ανακυκλώσιμών τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα