Νίκος
Καραγιάννης

Πριν από περίπου 2 χρόνια το πρώτο μεγάλο έργο που ακυρώθηκε επί Υπουργείας Χρήστου Σπίρτζη, ήταν ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Υλίκη ή αλλιώς η μεγάλη οδική παράκαμψη Αττικής. Το έργο ήταν ευθέως ανταγωνιστικό στον Αυτοκινητόδρομο της Νέας Οδού και το Υπουργείο έκρινε ότι με εκείνες τις συνθήκες το έργο δεν θα γλύτωνε από αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ ως ευθέως ανταγωνιστικός δρόμος.

Έκτοτε το έργο μπήκε στα συρτάρια και κανείς δεν ασχολήθηκε και πάλι μαζί του. Σήμερα, με τους αυτοκινητόδρομους να έχουν τεθεί σε λειτουργία ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που τίθενται είναι η επόμενη μέρα στις υποδομές της χώρας και η διαφαινόμενη στροφή σε σιδηροδρομικά έργα.

Παρά την εμφανή ανάγκη της χώρας για επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι επίσης προφανές ότι το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας χρειάζεται “συμπληρώματα”. Πάτρα-Πύργος, ολοκλήρωση του Ε65, ΒΟΑΚ είναι τα επόμενα βήματα. Σε αυτό το μονοπάτι όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μας προκύψει και η ανάγκη των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Κάπου εκεί τελειώνει η ανάγκη νέων δρόμων για τη χώρα. Σίγουρα;

Η ραγδαία ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, αλλάζει τα δεδομένα και τις ανάγκες για υποδομές. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και μεγάλη τύχη για τη χώρα αυτή η ατμομηχανή ανάπτυξης των μεταφορών και του εμπορίου που λέγεται COSCO.

Το 2016 η Κινεζική εταιρεία, κατάγραψε 3,5εκατ.εμπορευματοκιβώτια, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ ενώ σύμφωνα με πηγές τη εταιρείας στο ypodomes.com o αριθμός αυτός θα μπορούσε το 2019 να φτάσει τα 5,5εκατ.εμπορευματοκιβώτια. Δηλαδή 2 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια περισσότερα από σήμερα, με τον αριθμό αυτό να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο μέχρι το 2021 και ακόμα περισσότερο μέχρι το 2023.

Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι σαφές. Η υπάρχουσα οδική και σιδηροδρομική υποδομή της Αττικής, αντέχει αυτή την αύξηση; Σχεδόν το σύνολο αυτών των εμπορευματοκιβωτίων θα χρησιμοποιήσει τον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Σκόπια (Ειδομένη για τρένα και Εύζωνοι για οχήματα). Αν λοιπόν η όπως φαίνεται αλματώδης αύξηση του λιμανιού του Πειραιά, δοκιμάσει τις αντοχές των υποδομών που υπάρχουν, τότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα και όπως φαίνεται εδώ το έργο της μεγάλης παράκαμψης Αττικής επανέρχεται με νέο όμως μανδύα.

Αυτή τη φορά θα ήταν πολύ πιο σοφό αντί να δούμε και πάλι κοντόφθαλμά με ένα δρόμο, μπορεί να σχεδιαστεί ένα έργο συνδυασμένων μεταφορών που να εντάσσει και τον δρόμο και τον σιδηρόδρομο, καθώς επί της ουσίας θα εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση της ανάπτυξης της δυναμικής του λιμανιού του Πειραιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα και μία νέα υποδομή που θα δώσει νέες δυνατότητες στην ίδια την Αττική.

Αυτή η νέα υποδομή θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο μεγάλο έργο που θα έκανε το μεγάλο βήμα για την Αττική, θα μίκραινε κατά 60χλμ την απόσταση της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με την Πελοπόννησο ενώ τα εμπορεύματα θα έφευγαν πολύ πιο γρήγορα από αυτή τη διαδρομή.

Το βέβαιο είναι ότι την ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικών υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και της Αττικής θα την βρούμε αρκετά σύντομα μπροστά μας και είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να κάνουμε, ίσως για πρώτη φορά, την κίνηση να προλάβουμε καταστάσεις αντί να τρέχουμε πίσω από αυτές.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
8.5.2017

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV