Connect with us

Επικαιρότητα

Απάντηση Κεφαλογιάννη σε επίκαιρη ερώτηση για τις ακυρωμένες πτήσεις λόγω κορωνοϊού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο υφυπουργός Μεταφορών, κ.Γιάννης Κεφαλογιάννης

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαου Ηγουμενίδη για τα δικαιώματα των επιβατών από ακυρωμένες πτήσεις λόγω κορωνοϊού, απάντησε στη Βουλή σήμερα, 26 Ιουνίου 2020, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κατά την πρωτολογία του ο κ. Κεφαλογάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω για λίγο στο κλίμα του περασμένου Απριλίου. Βρισκόμασταν εν μέσω κορύφωσης μιας πανδημίας και μέσα σε ένα γενικό lockdown, σχεδόν πανευρωπαϊκά, το οποίο εκείνη την περίοδο δεν ήταν καθόλου σαφές πότε θα αρθεί.

Εκείνη τη χρονική στιγμή, η διχογνωμία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού 261/2004 για αποζημίωση είτε με voucher είτε με επιστροφή ποσού δεν είχε να κάνει, όπως κακώς υπονοείτε, με το να παίρνει κάποιος το μέρος των αεροπορικών εταιρειών ή των επιβατών.

Αντίθετα, είχε να κάνει με το πώς ακριβώς τα συμφέροντα επιβατών/καταναλωτών θα διασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με δύο λόγια, ο προβληματισμός στις συνεδριάσεις και τις τηλεδιασκέψεις των Υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν περίπου ο εξής:

Εφαρμόζω τον Κανονισμό όπως ακριβώς προβλεπόταν τότε και προβλέπεται και σήμερα; Δηλαδή, αφήνω ένα μέρος, ενδεχομένως, καταναλωτών να καταστήσουν απαιτητή την επιστροφή χρημάτων από τις αεροπορικές εταιρείες, με κίνδυνο πολλές από αυτές να πτωχεύσουν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα δικαιώματα άλλων καταναλωτών/επιβατών που προτίμησαν να πάρουν voucher, όπως επίσης τους επιτρέπει ο Κανονισμός;

Ή αντίθετα, επιχειρώ σε μια έκτακτη κατάσταση, η οποία απαιτεί ενδεχομένως μια έκτακτη προσέγγιση, να νομοθετήσουμε μια έκτακτη λύση; Γιατί αυτό έκανε η Κυβέρνηση.

Νομοθέτησε ότι για το χρονικό διάστημα από τις 25 Φεβρουαρίου 2020 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, οι απαιτήσεις επιστροφής του αντιτίμου αεροπορικών εισιτηρίων προς επιβάτες, λόγω ματαιώσεων πτήσεων, ικανοποιούνται με την παροχή προς τους δικαιούχους πιστωτικού σημειώματος, ίσης αξίας με το αντίτιμο του εισιτηρίου της ματαιωθείσας πτήσης.

Το πιστωτικό σημείωμα, το voucher δηλαδή, εκδίδεται από τον αερομεταφορέα και έχει ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ (18) μήνες από την έκδοσή του.

Κατά τη διάρκεια του δεκαοκτάμηνου, ο δικαιούχος του πιστωτικού σημειώματος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση αυτού σε οποιονδήποτε προορισμό του δικτύου του αερομεταφορέα.

Η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη και απαιτητή, εφόσον παρέλθουν 18 μήνες από την έκδοση του πιστωτικού σημειώματος και αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή, αν ο επιβάτης δεν κάνει χρήση του voucher μέσα στους 18 μήνες τότε μπορεί να πάρει πίσω τα χρήματά του.

Αυτό, θα μου επιτρέψετε να πω, ελάχιστα έγινε γνωστό από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Προτιμήθηκε, αντίθετα, να δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι προστατεύσαμε τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κεφαλογιάννης συμπλήρωσε τα εξής:

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το άρθρο 61, διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των επιβατών/καταναλωτών.

Είπατε ορθά ότι η Επιτροπή ζητά να εφαρμοστεί ο σχετικός Κανονισμός, που δίνει τη δυνατότητα για άμεση επιστροφή χρημάτων. Χαίρομαι που κάνατε αναφορά στη Σύσταση της Επιτροπής της 13ης Μαΐου 2020, αλλά είναι καλό αυτό να μην το κάνετε «a la carte».

Την καταθέτω, λοιπόν, στα πρακτικά. Στην παράγραφο 21 αναφέρει επί λέξει:

«Οι οργανώσεις καταναλωτών και επιβατών σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες και τους επιβάτες να δέχονται, αντί επιστροφής χρημάτων, κουπόνια τα οποία παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά που περιγράφονται στην παρούσα σύσταση και τυγχάνουν προστασίας έναντι της αφερεγγυότητας».

Γιατί κύριε Συνάδελφε θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε αυτή τη σύσταση;

Δεν την ενδιαφέρουν τα συμφέροντα των επιβατών/καταναλωτών ή γιατί θεωρεί ότι στη δεδομένη οικονομική συγκυρία ενδεχόμενη κατάρρευση των αεροπορικών εταιρειών θέτει σε πραγματικό κίνδυνο τη μη επιστροφή των χρημάτων των επιβατών;

Και αλήθεια, ποια θα ήταν η πρόταση της αντιπολίτευσης σε περίπτωση κατάρρευσης των αεροπορικών εταιρειών; Από ποιον θα ζητούσαν επιστροφές και αποζημιώσεις οι καταναλωτές;

Δεν νομίζετε ότι αν κατέρρεε μια αεροπορική εταιρεία δεν θα έχανε το κράτος ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα έχαναν άνθρωποι τις δουλειές τους, δεν θα έχαναν οι καταναλωτές τα δικαιώματά τους;

Ο κλάδος των αερομεταφορών στην Ελλάδα, και δεν είναι μόνο οι αεροπορικές εταιρείες, απασχολεί 11.000 χιλιάδες εργαζόμενους. Και νομίζω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μια πράγματι φιλεργατική πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, να είναι οι επιχειρήσεις σε λειτουργία.

Με βάση τις έκτακτες συνθήκες, λοιπόν, που επικράτησαν αυτό το διάστημα, προχωρήσαμε στη βέλτιστη λύση. Εύχομαι να περάσει αυτή η δυσκολία και να μη χρειάζεται να νομοθετούμε αυτές τις έκτακτες λύσεις.»

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Τον ΟΛΘ επισκέφθηκε ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη, Geoffrey R. Pyatt, συνοδεία του Γενικού Προξένου, Gregory W. Pfleger, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, στην ΟΛΘ Α.Ε. Τον Πρέσβη των Η.Π.Α. υποδέχτηκαν στο κτίριο Διοίκησης της Εταιρείας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος – Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Franco Nicola Cupolo και ο Γενικός Διευθυντής Επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Artur Davidian.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα μέλη της Διοίκησης της ΟΛΘ Α.Ε., ο Αμερικανός Πρέσβης, ενημερώθηκε για το επενδυτικό πλάνο και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Αθανάσιος Λιάγκος δήλωσε σχετικά:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, η δυνατότητα που μας δόθηκε να παρουσιάσουμε τα επενδυτικά σχέδια και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία της Πρεσβείας των Η.Π.Α., με επικεφαλής τον Αμερικανό Πρέσβη Geoffrey R. Pyatt. Με όραμα και συνέπεια συνεχίζουμε την υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Λιμένα της Θεσσαλονίκης».

Ο Πρέσβης των Η.Π.Α., Geoffrey R. Pyatt ευχαρίστησε την ΟΛΘ Α.Ε. για τη συνεργασία στο παρελθόν, σχετικά με τις περιοδικές μετακινήσεις αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων, και τόνισε ότι προσβλέπει στο κτίσιμο μίας σχέσης διαφάνειας και συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πως σχηματοποιείται η “δεξαμενή” με τα μεγάλα έργα νέας γενιάς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρέμα, αντιπλημμυρικά έργα

Με έργα που έχουν συζητηθεί κατά το παρελθόν αλλά δεν έχουν μετουσιωθεί σε πράξη προχωρά και γεμίζει η δεξαμενή των νέων project στην χώρα μας από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα περισσότερα από αυτά είναι σιδηροδρομικά ενώ και τα οδικά έργα φαίνεται ότι είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά στη λίστα αυτή.

Στο πεδίο των παραχωρήσεων δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα εκτός από τα δύο έργα για το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία και το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος. Ωστόσο προετοιμάζεται ο ΒΟΑΚ, που θα είναι και το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης για την τρέχουσα δεκαετία. Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις θα ενεργοποιηθεί το 2021 αφού έχουν ωριμάσει οι σχετικές μελέτες.

Παραμένοντας στο πεδίο των οδικών έργων, περνάμε στα ΣΔΙΤ, όπου προετοιμάζεται να περάσει από τη διυπουργική επιτροπή το μεγάλο έργο της Θεσσαλονίκης για τον νέο υπέργειο άξονα στο ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής οδού της πόλης που έχει ονομαστεί “fly-over”. Σύμφωνα με προβλέψεις κυβερνητικών στελεχών, το έργο θα προκηρυχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Με ενδιαφέρον περιμένουμε και την προετοιμασία του νέου διαγωνισμού για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού που περιλαμβάνει και την συντήρηση-εκμετάλλευση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου. Όπως φαίνεται προκρίνεται η σύνδεση με τη Ραφήνα, η επέκταση της Λ.Κύμης, η αστική σήραγγα Κατεχάκη-Βουλιαγμένης και πιθανόν η σήραγγα που θα ενώσει την Αργυρούπολη με το Κορωπί. Ωστόσο δεν είναι ένας διαγωνισμός που πρόκειται να δούμε σύντομα.

Επίσης στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ υπάρχουν και κάποια άλλα οδικά έργα που προετοιμάζονται, όπως η Παράκαμψη Χαλκίδας.

Στα σιδηροδρομικά έργα έχουμε μία μεγάλη ενεργοποίηση σε πολλά έργα. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΚΟ του Υποδομών, ΕΡΓΟΣΕ, τα έργα χωρίστηκαν σε εκείνα που θα προχωρήσουν μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου και εκείνα που θα προχωρήσουν μέσω ΕΣΠΑ.

Στην πρώτη κατηγορία μπήκαν μεγάλα οραματικά έργα όπως η νέα γραμμή Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, το Ρίο-Πάτρα, οι επεκτάσεις του Προαστιακού της Αθήνας προς Ραφήνα και Λαύριο και η γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο.

Στη δεύτερη κατηγορία βλέπουμε “γνωστά” έργα όπως η εργολαβία ολοκλήρωσης του τμήματος Αίγιο-Ρίο, η Β`φάση του σταθμού της Αθήνας και η ηλεκτροκίνηση στα τμήματα Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, Κιάτο-Αίγιο και Λάρισα-Βόλος.

Αυτό που ακόμα δεν βλέπουμε να έχει σχηματοποιηθεί είναι το αύριο στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα πέρα από την πολύκροτη υπόθεση του πρώτου τμήματος της Γραμμής 4, έχουμε σε πιο ώριμο στάδιο την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, την υπογειοποίηση της Γραμμής 1 στο τμήμα Φάληρο-Πειραιάς ενώ πρόσφατα μπήκαν στην ατζέντα οι επεκτασεις προς Γλυφάδα (Γραμμή 2) και Συγγρού μέχρι το ΚΠΙΣΝ (αναζητείται η πατρότητα της Γραμμής).

Στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκαθαρισμένα. Έχουμε την επέκταση προς τα δυτικά της πόλης και την επέκταση προς το Αεροδρόμιο. Εδώ περιμένουμε με ενδιαφέρον και μελλοντικές επεκτάσεις σε νέα σημεία που Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της πόλης.

Εκτός ατζέντας μένουν ως φαίνεται τα έργα για τον άξονα Ελευσίνα-Υλίκη λόγω εμπλοκής με διπλανούς σε αυτόν αυτοκινητόδρομους και το Ιωάννινα-Κακαβιά, η βόρεια επέκταση της Ιόνιας Οδού λόγω χρηματοδότησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΟΣΕ και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εξυπηρέτηση - Συνεργασία

O ΟΣΕ ΑΕ μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου προχωρά στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Μονάδα Προβλέψεων και Στρατηγικής του Εργαστηρίου Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στόχος της συνεργασίας του ΟΣΕ ΑΕ με το ΕΜΠ είναι η υλοποίηση κοινών δράσεων προς όφελος της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της βελτίωσης γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού του ΟΣΕ ΑΕ.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες δράσεων:

– Σχεδιασμός και από κοινού υποβολή προτάσεων στα πλαίσια Ερευνητικών και Αναπτυξιακών προγραμμάτων προς τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές Αρχές, για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση δράσεων προς όφελος της εκπαίδευσης και της έρευνας.

– Κοινή παρουσία σε προσκλήσεις οπουδήποτε ανά τον κόσμο μπορεί να προκύψει συνεργασία και επωφελής συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων.

– Σχεδιασμός και υλοποίηση Εκπαιδευτικών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων που περιλαμβάνουν δράσεις με αποδέκτες το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ ΑΕ καθώς και ιδιώτες κατόπιν επιλογής του ΟΣΕ ΑΕ με σκοπό την εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους για την ανάπτυξη και τη βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων.

– Απόκτηση Εργασιακής (πρακτική άσκηση) και Ερευνητικής (πτυχιακές/μεταπτυχιακές εργασίες και διατριβές) Εμπειρίας από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ στον ΟΣΕ ΑΕ.

Η συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάπτυξη του ΟΣΕ ΑΕ δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση του στελεχιακού της δυναμικού σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμα εργαλεία, στοιχεία απαραίτητα για έναν ισχυρό Οργανισμό.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα