fbpx
Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Antulio Richetta: Η ΙΒΙ Group είναι ηγέτιδα στην παροχή συστημάτων διοδίων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Διευθυντής της IBI Group στην Ελλάδα Antulio Richetta

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στον Νίκο Καραγιάννη και το ypodomes.com o επικεφαλής της ΙΒΙ Group στην Ελλάδα, κύριος Antulio Richetta. Η ΙΒΙ είναι σήμερα η εταιρεία που έχει εγκαταστήσει σχεδόν στο σύνολο τους τα συστήματα διοδίων στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.

Ο κ.Richetta μας «συστήνει» την εταιρεία (στο κοινό του ypodomes.com τουλάχιστον), μας μιλάει για το μέλλον των αυτοκινητόδρομων, το mobility, τα πλάνα της ΙΒΙ. Τέλος προτείνει ένα διαλειτουργικό σύστημα διοδίων που θα είναι user-friendly αλλά και σύγχρονο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη του Διευθυντή της ΙΒΙ Group Antulio Richetta:

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι η IBI Group και που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα;

Antulio Richetta: H IBI Group είναι μια διεθνώς ολοκληρωμένη εταιρεία αρχιτεκτονικής, σχεδιασμού, μηχανικής και τεχνολογίας. Εξειδικευόμαστε σε τρείς τομείς: intelligence, κτίρια και υποδομές.

Το intelligence περιλαμβάνει το σχεδιασμό συστημάτων και την ανάπτυξη λογισμικού. Όσον αφορά τα κτίρια, εξειδικευόμαστε στην αρχιτεκτονική κατασκευών, το interior design και την οικοδομική μηχανολογία (μηχανική, δομική, ηλεκτρολογική). Τέλος, όσον αφορά τις υποδομές, εξειδικευόμαστε στο σχεδιασμό, τον αστικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική κτιρίων, τις μεταφορές και τα έργα πολιτικού μηχανικού.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 στο Τορόντο του Καναδά. Έκτοτε, ο όμιλος έχει αναπτυχθεί σημαντικά αλλά σταθερά και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 60 γραφεία στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, με περισσότερους από 2.700 επαγγελματίες και υποστηρικτικό προσωπικό.

Ο όμιλος ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα το 1997, με έμφαση στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη λογισμικού και την εφαρμογή ευφυών συστημάτων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων της Συλλογής Διοδίων και Προηγμένων Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας. Επίσης, ο όμιλος στην Ελλάδα παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού και συμβουλευτικές υπηρεσίες για έργα όπως το Στρατηγικό Πλάνο Δημόσιων Συγκοινωνιών της Αθήνας, το σχεδιασμό των Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τα Στρατηγικά Σχέδια Αεροδρομίων και συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με τα έργα ΣΔΙΤ. Η ΙΒΙ Group απασχολεί αυτή τη στιγμή 30 άτομα στα δύο γραφεία της στην Αθήνα και σε τρία περιφερειακά γραφεία σε Αττική και Θεσσαλία.

Το δεύτερο γραφείο μας στην Αθήνα ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πρόσφατα και παρέχει όλο το φάσμα υπηρεσιών σχεδιασμού και μηχανικού. Από αυτό το γραφείο δουλεύουμε αυτή τη στιγμή για μεγάλα έργα υποδομών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.

Νίκος Καραγιάννης: Θα ήθελα λίγο να μου εξειδικεύσετε το expertise που εχετε στα συστήματα διοδίων. Ποιες είναι οι δυνατότητές τους;

Antulio Richetta: Η IBI Group είναι ηγέτιδα εταιρεία στην παροχή συστημάτων διοδίων και μια από τις ηγέτιδες εταιρείες στην παροχή Προηγμένων Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα. Τα συστήματά μας διαχειρίζονται καθημερινά περισσότερες από 450.000 συναλλαγές διοδίων. Έως σήμερα έχουμε προμηθεύσει τέτοια συστήματα σε εταιρείες όπως η Αττική Οδός (Διαχείριση Διοδίων και Αυτοκινητόδρομου), ο Αυτοκινητόδρομος Μορέας (Διαχείριση Διοδίων), ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Διαχείριση Διοδίων), η Ολυμπία Οδός (Διαχείριση Διοδίων και Αυτοκινητόδρομου) και η Εγνατία Οδός (Διαχείριση Διοδίων).

Έχουμε υλοποιήσει περισσότερες από 700 λωρίδες διοδίων σε όλη την Ελλάδα, επιτρέποντας την πληρωμή των διοδίων με ανθρώπινη επαφή, με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης ή με ηλεκτρονική συναλλαγή. Το Τμήμα Υποστήριξής μας διαχειρίζεται τους λογαριασμούς περισσότερων από 650.000 συνδρομητών.

Τα Συστήματα Διαχείρισης Αυτοκινητοδρόμων μας παρέχουν μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τον έλεγχο των ανοικτών τμημάτων των δρόμων ή των σηράγγων τους, συνδυάζοντας τον εντοπισμό ατυχημάτων και τις προηγμένες δυνατότητες των συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας (όπως συστήματα CCTV, εντοπισμού κυκλοφορίας, μετεωρολογικών σταθμών, ηλεκτρονικών μηνυμάτων και σημάτων) με συστήματα facility management (όπως εξαερισμό σηράγγων, φωτισμό, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, άρδευση, εντοπισμό και κατάσβεση φωτιάς). Η προηγμένη λογική ανταπόκρισης σε συμβάντα των συστημάτων μας επιτρέπουν στους συντονιστές της Αίθουσας Διαχείρισης Κυκλοφορίας να ανταποκρίνονται σε κάθε συμβάν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Με αυτό τον τρόπο, οι αυτοκινητόδρομοί μας γίνονται πιο ασφαλείς σε περίπτωση συμβάντων αλλά και πιο αποδοτικοί υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Νίκος Καραγιάννης: Αυτή την εποχή ποιο είναι το σημαντικότερο project σας;

Antulio Richetta: Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε ένα υβριδικό ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής διοδίων στην Ολυμπία Οδό. Το σύστημα αυτό θα επιτρέπει τη χρέωση του κάθε χρήστη ηλεκτρονικών διοδίων ανάλογα με την απόσταση που έχει διανύσει εντός του αυτοκινητόδρομου, μέσω της παροχής εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, το υπάρχον σύστημα διοδίων θα εμπλουτισθεί με:
-30 μηχανισμούς ηλεκτρονικών διοδίων, ελεύθερης ροής, στα σημεία εισόδου προς και εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο, που ουσιαστικά θα καταγράφουν την είσοδο ή έξοδο των χρηστών προς ή από αυτόν

-Προηγμένη λογική trip matching, η οποία θα εγκατασταθεία στο Τμήμα Υποστήριξης

Από την εφαρμογή του συστήματος αυτού θα ωφεληθούν κυρίως οι τοπικές κοινότητες, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου καθώς και οι συχνοί χρήστες. Αναμένουμε, μετά την ολοκλήρωση του συστήματος στην Ολυμπία Οδό, και άλλες εταιρείες αυτοκινητοδρόμων να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να εγκαταστήστουν παρόμοια συστήματα.

Νίκος Καραγιάννης: Ποιο είναι κατά την άποψη σας το μέλλον του mobility στους αυτοκινητόδρομους;

Antulio Richetta: Από την ολοκλήρωση της κατασκευής των αυτοκινητόδρομων στη χώρα, το βάρος της κινητικότητας μετακινείται από την κατασκευή στην χρήση. Αυτό σε συνδυασμό με τις τελευταίες τάσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα (διαμοιρασμός) και την τεχνολογία (ηλεκτροκίνηση και αυτόνομα οχήματα), εισάγουν μία σημαντική πρόκληση για αυτούς που ασχολούνται με τα εφυή συστήματα ΙTS (την ΙΒΙ και τους πελάτες μας), ώστε οι αυτοκινητόδρομοι να υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω έγκαιρα, αλλά και να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την παροχή καινοτόμων υπηρεσιων για τους χρήστες στο δρόμο για μία κινητικότητα χωρίς εμπόδια.

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Antulio Richetta: Η ΙΒΙ θα υποστηρίξει το μέλλον της κινητικότητας πέρα από τους αυτοκινητόδρομους και μέσα πλέον στις πόλεις. Προσδοκούμε μία ενσωμάτωση της κινητικότητας με άλλες περιοχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των city logistics, διαχείριση ηλεκτρισμού και τη διαθεσιμότητα. Η τεχνολογία σε αυτή την περίπτωση είναι ο συνδετικός ιστός μεταξύ των διαφόρων στοιχείων της ζωής στην πόλη. Αναγνωρίζοντας αυτό σε πρώιμο στάδιο, ο όμιλος IBI καθιστά παγκοσμίως έναν άξονα για να γίνει μια εταιρεία σχεδιασμού με γνώμονα την τεχνολογία.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας δημιουργήσαμε μια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, όπως:

Η πλατφόρμα Smart City, η οποία κυριολεκτικά παρακολουθεί τον παλμό της πόλης, μετρώντας έναν αριθμό βασικών δεικτών απόδοσης μέσω προηγμένων αναλυτικών στοιχείων και φέρνοντας όλες τις λειτουργίες της πόλης κάτω από μια κοινή πλατφόρμα.
H BlueIQ, η οποία μειώνει το συνολικό ενεργειακό κόστος των δικτύων ύδρευσης σε πραγματικό χρόνο.

Το InForm, το οποίο είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

To TravelIQ, ένα προηγμένο σύστημα πληροφοριών κυκλοφορίας με πολλές τοποθετήσεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο το BIM και το ρομποτικό λογισμικό στις καθημερινές μας δραστηριότητες σχεδιασμού και διερευνούμε ενεργά τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία αιχμής για τη δημιουργία καλύτερου αστικού περιβάλλοντος.

Νίκος Καραγιάννης: Ποια είναι η γνώμη σας για το δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας. Τι θα το βελτίωνε;

Antulio Richetta: Οι αυτοκινητόδρομοι στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασφαλείς και συνεχίζουν να σώζουν ζωές κάθε μέρα. Παρέχουν επίσης την απαραίτητη συνδεσιμότητα για την προώθηση της ανάπτυξης που είναι τόσο απαραίτητη για την ελληνική οικονομία.

Νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην επέκταση της σύνδεσης πέραν του φυσικού χώρου και στην παροχή διασυνδεδεμένων υπηρεσιών κατά μήκος των αξόνων ανεξάρτητα από τον αυτοκινητόδρομο στον οποίο βρίσκεσαι.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν να υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα στο πέρασμα στο ηλεκτρονικό σύστημα συλλογής διοδίων σε όλο το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Κάτι που έχουμε επιτύχει εν μέρει σήμερα.

image_pdfimage_print

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Σε 3 μήνες ο διαγωνισμός για τα αστικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής στον Economist

Συνέντευξη παραχώρησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη και στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN TV». Ο κος Καραμανλής τοποθετήθηκε σε ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του ΥΠΟΜΕ, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο έργο κατασκευής του οδικού άξονα Πατρών-Πύργου αλλά και στην αυστηροποίηση του ΚΟΚ.

Διαβάστε παρακάτω σχετικά σημεία της συνέντευξής του:

Για το Μετρό

«…Ήδη όταν αναλάβαμε η απόσταση όταν άνοιγε η μπάρα ήταν γύρω στα 7 με 8 δευτερόλεπτα. Αυτό έχει μειωθεί. Θα κάνουμε αυτό που γίνεται παντού, θα γίνεται πολύ πιο αυστηρός έλεγχος. Θα ανοίξουν τα κλειστά εκδοτήρια για να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό έχει ξεκινήσει και γίνεται. Επίσης έχουμε και το φαινόμενο να πηγαίνει κόσμος στους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό και να μην υπάρχουν εκδοτήρια. Μέσα σε δυο μήνες θα πάρουμε άλλα 100 με 120 μηχανήματα για να καλύψουμε τα κενά που υπάρχουν».

Για τον Αυτοκινητόδρομο Πατρών-Πύργου

«…Δυστυχώς η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν άφησε καμία ωριμότητα έργων για τα επόμενα χρόνια. Επομένως, πρέπει γρήγορα να κινηθούμε έτσι ώστε να ξεμπλοκάρουν πολύ μεγάλα έργα, όπως το Πατρών – Πύργου. Ο δρόμος ήταν έτοιμος να δοθεί και να αρχίσει το 2015, το σπάσαμε σε οκτώ κομμάτια, το δώσαμε σε έναν εργολάβο ο οποίος χρεοκόπησε και αυτή τη στιγμή όποιος ισχυριστεί ότι το έργο αυτό μπορεί να γίνει σπασμένο, λέει ψέματα στους ανθρώπους της Πάτρας και στους ανθρώπους της Ηλείας.

Είμαστε σε επαφή και πολύ σύντομα θα έχουμε συμφωνία με τους παραχωρησιούχους. Εμείς έχουμε προτείνει αυτό το οποίο είναι το λογικό: Να πάει ο δρόμος πίσω στην παραχώρηση, να πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε το έργο να είναι έτοιμο πριν το ’23. Εάν πάμε τώρα έτσι όπως πάμε, το έργο δεν θα γίνει ποτέ».

Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

«…Είναι γερασμένος ο στόλος των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ξεπερνάμε τα 15 με 16 χρόνια μέσος όρος. Πρέπει να κάνουμε ένα διεθνή διαγωνισμό και σε τρεις μήνες αυτός ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος.

Σας θυμίζω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση τον έκανε στο γόνατο και αυτός ο διαγωνισμός κατέπεσε στην Ανεξάρτητη Αρχή. Καινούργια λεωφορεία, ηλεκτροκίνητα, υβριδικά CNG, θα έχουμε μέσα στο επόμενο 18μηνο. Στην Αθήνα έχουμε τώρα κάτω από 1.000 λεωφορεία αυτή τη στιγμή, ενώ, στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι χειρότερη και τα λεωφορεία δεν ξεπερνάνε τα 300.

Στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπογράψαμε σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, θα μπουν μέχρι τον Φεβρουάριο 120 λεωφορεία καινούργια για να συνδράμουν και μέχρι το καλοκαίρι άλλα 100. Στην Αθήνα, έχουμε ψηφίσει τροπολογία η οποία πλέον επιτρέπει το leasing έτσι ώστε, μέχρι να πάρουμε τα καινούργια λεωφορεία, ο ΟΑΣΑ να έχει τη δυνατότητα να κάνει leasing.

Αλλά εγώ δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου και έχω να σας πω ότι αυτή η κατάσταση θα πάρει αρκετό καιρό και τεράστια προσπάθεια να διορθωθεί. Αλλάζουμε τις Διοικήσεις στον ΟΣΥ και στη ΣΤΑΣΥ με τη σύμφωνη γνώμη του Υπερταμείου.

Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι υπεύθυνη για τις Διοικήσεις επί της ουσίας και για την επιλογή βάσει του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το Υπερταμείο. Εμείς έχουμε την πολιτική ευθύνη, επομένως μέσα στο 2020 θα δούμε μια σταδιακή σε πρώτη φάση βελτίωση.

…Έχουμε απόσυρση λεωφορείων τα επόμενα τρία χρόνια που ξεπερνά τα 800. Θα έρθουν τουλάχιστον 700 με 800 λεωφορεία εκ των οποίων το 1/3 θα πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα, διότι πρέπει να είμαστε συνεπείς με τα καινούργια δεδομένα. Έχουμε βρει χρηματοδοτικά εργαλεία θα έρχονται και σταδιακά. Θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Στην Αθήνα μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε μερικά πολύ απλά πράγματα τα οποία θα βελτιώσουν λίγο την κατάσταση.

Όταν πέντε χρόνια διέλυσαν τις αστικές συγκοινωνίες, δε μπορούμε εμείς με ένα μαγικό ραβδάκι να τα αλλάξουμε. Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, το παρουσιάζουμε και ζητάμε να καταλάβει ο κόσμος ότι ήδη σιγά – σιγά γίνονται κινήσεις για να εξορθολογιστούν τα πράγματα, διότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άπτονται στην καθημερινότητα του πολίτη και όλοι το καταλαβαίνουμε αυτό».

Για τα νέα διπλώματα οδήγησης

«…Είμαστε σε μια διαδικασία μέσα στο επόμενο τρίμηνο με τον αρμόδιο Υφυπουργό να παρουσιάσουμε ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τα νέα διπλώματα, διότι όταν αναλάβαμε είχαμε το φαινόμενο 100.000 άνθρωποι συμπολίτες μας να περιμένουν για διπλώματα. Το ξεμπλοκάραμε αυτό και η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

Σήμερα είμαστε σε μια διαδικασία να μπούμε στην εποχή της ψηφιοποίησης και να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα της ντροπής στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στις Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών, όπου έρχεται ο κόσμος και περιμένει με τις ώρες για να βγάλει το δίπλωμά του. Θα εξομαλυνθεί μέσα στον επόμενο χρόνο και είμαστε σε επαφή και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έτσι ώστε να μην έχουμε αυτά τα φαινόμενα».

Σχετικά με τον Κ.Ο.Κ.

«…Ζούμε δυστυχώς σε μια χώρα που πολλές φορές εμείς οι πολιτικοί θεσμοθετούμε και ψηφίζουμε πολύ αυστηρούς νόμους και μετά η εκτελεστική εξουσία δεν τους εφαρμόζει. Θα προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα να το αλλάξουμε. Και πώς θα το αλλάξουμε; Σε μερικές περιπτώσεις που πραγματικά πρέπει να βάλουμε αυστηρά πρόστιμα, θα βάζουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Δεν λέω ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα παντού, σε άλλες περιπτώσεις που τα πρόστιμα είναι εξωφρενικά, θα μειωθούν. Και το μεγάλο ζήτημα είναι κατά πόσο αυτά τα πρόστιμα θα εφαρμόζονται.

Σήμερα έχουμε ένα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος θα έλεγα ότι έχει αρκετά θέματα και προβλήματα. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι εμείς μπορούμε άμεσα να αναδιοργανώσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό πρέπει να γίνει με έναν ευρύτερο διάλογο με τους αρμόδιους φορείς, διότι το βασικό κίνητρο που έχουμε γι’ αυτό, είναι η οδική ασφάλεια. Οι Υπουργοί δεν αποφασίζουν και διατάζουν, πρέπει να κάτσουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και να δούμε όλες αυτές τις παθογένειες που υπάρχουν.

Για τις κάμερες, υπάρχει η θεωρία της αποτρεπτικότητας. Δεν πρέπει να γίνουμε ένα κράτος αστυνομοκρατούμενο, εγώ δεν είμαι αυτής της λογικής. Είμαι της λογικής ότι όταν εγώ που οδηγώ το αυτοκίνητό μου γνωρίζω ότι άμα μπω στην ΛΕΑ κινδυνεύω «να φάω» ένα τσουχτερό πρόστιμο, και «το φάνε» μερικοί, πιστέψτε με, πολύ γρήγορα θα αναθεωρήσουμε όλοι να οδηγούμε σε Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης.

Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ να ανακαλύψουμε τον τροχό. Και μάλιστα πολύ σύντομα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Μεταφορών θα συνάψει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα μεγάλο πακέτο που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό η αλήθεια είναι, δεν το ξεκινήσαμε εμείς, εμείς το ολοκληρώνουμε, 450 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα οδικής ασφάλειας, δηλαδή για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο που υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τροχαία ατυχήματα.

Σήμανση, βελτίωση και φύλαξη. Και θα κάνουμε και σεμινάρια σε σχολεία και παντού, έτσι ώστε, η οδική ασφάλεια σιγά – σιγά να μπει μέσα στην κουλτούρα μας από μικρά παιδιά».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Σωκράτης Φάμελλος: «Πόσο μακριά είναι η Αυστραλία;»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σωκράτης Φάμελλος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Άρθρο του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την κλιματική κρίση, με αφορμή την τεράστια οικολογική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, δημοσιεύτηκε, σήμερα, στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Ενώ οι φετινές πυρκαγιές τροφοδοτούν νέο κύκλο κινημάτων, ευαισθητοποίησης και αγωνίας για την κλιματική κρίση παγκοσμίως, τραγική αντίθεση αποτελεί το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδύναμο αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα άνθρακα και φυσικού αερίου μαζί με τις Η.Π.Α. και τη Βραζιλία, ενώ η νέα της κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες επενδύσεις σε ανθρακωρυχεία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στη μάχη για το Κλίμα: περισσεύουν οι δηλώσεις, όμως δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές, κυρίως οι καταναλωτικές, αλλά ούτε και το παραγωγικό μοντέλο.

Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όσο το ιδιωτικό κέρδος αποτελεί το μοναδικό κριτήριο άσκησης πολιτικής, αναπαραγωγής μηχανισμών εξουσίας και συγκρότησης της παγκόσμιας παραγωγής, οι καμπάνες της οικολογικής καταστροφής δεν θα σταματήσουν ποτέ να χτυπάνε πένθιμα» επισημαίνει ο Σ. Φάμελλος.

Τονίζει ακόμη ότι σε εθνικό επίπεδο, παρότι η απολιγνιτοποίηση έχει καταστεί πολιτικό σύνθημα πρώτης γραμμής, στην πραγματικότητα μένουμε πίσω ως χώρα. Η απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να γίνει με την αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο, όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στην ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Και καταλήγει: «Η στείρα επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κλιματικής κρίσης, στην οποία περιορίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να μείνουμε πίσω στο νέο παγκόσμιο και περιφερειακό ανταγωνισμό. Τελικά μήπως η Αυστραλία δεν είναι και τόσο μακριά;»

Ακολουθεί το πλήρες άρθρο:

Ο πλανήτης βιώνει ακόμα μία μεγάλη οικολογική καταστροφή. Μετά τον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, εδώ και μήνες καίγεται κυριολεκτικά ολόκληρη η Αυστραλία. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, που προκαλούνται και από την κλιματική αλλαγή και επιταχύνουν την εξέλιξή της, έχουν κάψει πάνω από 48 εκατομμύρια στρέμματα, έκταση έξι φορές μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ζώα, πολλά αυτόχθονων ειδών, έχουν θανατωθεί και, δυστυχώς, πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν προστεθεί σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό. Κάποιοι χρησιμοποιούν το όρο πανκτονία (omnicide), ως μία επέκταση του όρου οικοκτονία (ecocide), για να περιγράψουν τα αποτελέσματα.

Και ενώ οι φετινές πυρκαγιές τροφοδοτούν νέο κύκλο κινημάτων, ευαισθητοποίησης και αγωνίας για την κλιματική κρίση παγκοσμίως, τραγική αντίθεση αποτελεί το γεγονός ότι η Αυστραλία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αδύναμο αποτέλεσμα της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα άνθρακα και φυσικού αερίου μαζί με τις Η.Π.Α. και τη Βραζιλία, ενώ η νέα της κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες επενδύσεις σε ανθρακωρυχεία.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα στη μάχη για το Κλίμα: περισσεύουν οι δηλώσεις, όμως δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές, κυρίως οι καταναλωτικές, αλλά ούτε και το παραγωγικό μοντέλο. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όσο το ιδιωτικό κέρδος αποτελεί το μοναδικό κριτήριο άσκησης πολιτικής, αναπαραγωγής μηχανισμών εξουσίας και συγκρότησης της παγκόσμιας παραγωγής, οι καμπάνες της οικολογικής καταστροφής δεν θα σταματήσουν ποτέ να χτυπάνε πένθιμα.

Είναι προφανές ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, ο πόλεμος στη Συρία, ακόμα και η πρόσφατη, πολύ επικίνδυνη για την ειρήνη, εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, συνδέονται με συμφέροντα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτοντας ότι τα ορυκτά καύσιμα «απειλούν» και το περιβάλλον και την ειρήνη, τα πιο σημαντικά αγαθά της ζωής.

Η μεταρρύθμιση που απαιτεί η κλιματική κρίση μας αφορά όλους, και τον καθένα χωριστά. Και το σύνθημα «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» μας περιλαμβάνει και ως άτομα αλλά και ως χώρα.

Σε εθνικό επίπεδο, παρότι η απολιγνιτοποίηση έχει καταστεί πολιτικό σύνθημα πρώτης γραμμής, στην πραγματικότητα μένουμε πίσω ως χώρα. Η απεξάρτηση της Ελλάδας από τα ορυκτά καύσιμα και η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να γίνει με την αντικατάσταση του λιγνίτη από το φυσικό αέριο,όπως προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης στην ηλεκτροπαραγωγή, τουλάχιστον μέχρι το 2050.

Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα απαιτεί επενδύσεις στην καινοτομία και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και όχι τη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου, με την εκχώρηση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου, που υλοποιεί αυτές τις μέρες η κυβέρνηση.

Και βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η «κλιματική μετάβαση» δεν είναι οι κοντόφθαλμες ιδιωτικοποιήσεις του κυβερνητικού σχεδίου, που θα μεταφέρουν το κόστος της μετάβασης στους καταναλωτές, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Απαιτείται αντίθετα, μια ισχυρή δημόσια πολιτική για το Κλίμα, με ένα δεσμευτικό νόμο, όπως ζητήσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, στη Βουλή, τον προηγούμενο μήνα. Ένα νόμο που θα απαντάει ολιστικά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της ενέργειας, της κοινωνίας (ενεργειακή φτώχεια) και της οικονομίας, και που θα δρομολογεί την κλιματική ουδετερότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ένα νόμο που θα θέτει ένα δεσμευτικό στόχο για τις κρατικές χρηματοδοτήσεις που θα διατίθενται για δράσεις σχετικές με την κλιματική κρίση, όπως στην ΕΕ, θα συναρτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ιδιωτικά και δημόσια) με το κλιματικό αποτύπωμα των επενδύσεων, με ειδική αναπτυξιακή στρατηγική για τις λιγνιτικές περιοχές, με τομές και στόχους στην ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προώθηση της χρήσης υλικών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, με υποστήριξη εργαλείων τοπικής ανάπτυξης, όπως οι Ενεργειακές Κοινότητες.

Με αλλαγές στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στις χρήσεις γης σε ευάλωτες περιοχές (ακτογραμμή, ρέματα, μικτή ζώνη δάσους-κατοικίας) και ειδικό άξονα πολιτικών για τις βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις και την κοινωνική συνοχή, που αμφισβητείται και από την κλιματική κρίση.

Η στείρα επικοινωνιακή εκμετάλλευση της κλιματικής κρίσης, στην οποία περιορίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί να αποκλείσει την Ελλάδα από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να μείνουμε πίσω στο νέο παγκόσμιο και περιφερειακό ανταγωνισμό. Τελικά μήπως η Αυστραλία δεν είναι και τόσο μακριά;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Τι λέει ο Καραμανλής για αστικά λεωφορεία και Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Τη δέσμευση πως σε τρεις μήνες η εικόνα των αστικών συγκοινωνιών στη Θεσσαλονίκη θα είναι καλύτερη, μεταφέρει σε συνέντευξή του στη Web ΤV του MyPortal.gr ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Αναφέρεται στη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ, που εγκρίθηκε ήδη από το Υπουργείο λίγο πριν την εκπνοή του 2019, καθώς και στην προμήθεια με leasing από τον ΟΑΣΘ νέων οχημάτων. Ο κ. Καραμανλής επίσης προαναγγέλλει πως σε τρεις μήνες θα ξεκινήσει ο μεγάλος διαγωνισμός του Υπουργείου για την προμήθεια νέων λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός εξαπολύει σκληρή επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ για την κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών και επισημαίνει πως το 2014 τα έσοδα του Οργανισμού ήταν 55 εκ. και το 2019 μόλις 24 εκ. Ευρώ, ενώ το 2015 κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης 550 λεωφορεία και τον Αύγουστο του 2019, 220. Για το άλλο μεγάλο θέμα που έχει το Υπουργείο στη Θεσσαλονίκη, αυτό του Μετρό και ειδικά το σταθμό Βενιζέλου, ο κ. Καραμανλής σημειώνει στη συνέντευξή του πως η μέθοδος κατασκευής με τα αρχαία στη θέση τους (Insitu) θα κόστιζε 40 εκ. Ευρώ παραπάνω και θα έθετε σε κίνδυνο.

Κάνει λόγο για έωλη απόφαση του ΚΑΣ το 2017 και κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση της Αττικό Μετρό πως επί 4.5 χρόνια έλεγαν πράγματα που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, καθυστέρησαν το έργο για πολλά χρόνια και ο μόνος κερδισμένος ήταν ο εργολάβος. Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ακόμη πως για αρχαιολογικές ανασκαφές για το Μετρό Θεσσαλονίκης έχουν δαπανηθεί 130 εκ. Ευρώ και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί την ώρα η κατασκευή του Μουσείου της Ακρόπολης κόστισε 120 εκ. Ευρώ.

Πηγή: http://myportal.gr/k-karamanlis-sto-myportal-gr-vid-se-treis-mines-kalyteri-i-eikona-toy-oasth/

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα