Ενισχυμένη κατά 50 MW και με πρόσθετη κατακυρωμένη ισχύ 142,8 MW σε 23 νέα έργα από τους πρόσφατους διαγωνισμούς της ΡΑΕ, βρίσκεται η φωτοβολταϊκή ενέργεια στη χώρα στο τέλος του Ιουλίου, εν μέσω ενός κλίματος γενικότερης ανάκαμψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
Είναι γεγονός ότι οι δημοπρασίες της ΡΑΕ έχουν βοηθήσει στη διείσδυση νέων έργων ΑΠΕ στο εγχώριο σύστημα με τα φωτοβολταϊκά να επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο σε μία αγορά που επί χρόνια έχει ως «ατμομηχανή» ανάπτυξης της «πράσινης» ενέργειάς της, πρωτίστως τα αιολικά τα οποία μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες έσπασαν το φράγμα των 3 GW εγκατεστημένης ισχύος.
Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, πάνω από 6 GW νέων φωτοβολταϊκών έργων, που μεταφράζονται σε πάνω από 500 νέα έργα, βρίσκονται στην ουρά για την χορήγηση αδειών παραγωγής, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επερχόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το μέσο κόστος εγκατάστασης μιας μονάδας φωτοβολταϊκών ανά MW κυμαίνεται μεταξύ 700 και 800 χιλ. ευρώ.
Οι επόμενες ανταγωνιστικές διαδικασίες
Σύμφωνα με τα σχέδια της ΡΑΕ για τις νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες, δρομολογείται η προκήρυξη διαγωνισμών πρόσθετης ισχύος 430 MW και 300 MW το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.
Σημαντική εξέλιξη είναι επίσης ότι για του χρόνου προσδοκώνται επιπλέον μεικτοί διαγωνισμοί φωτοβολταϊκών και αιολικών (έως 500 MW) για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων έργων και την κάλυψη του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος ενώ υπάρχει πρόβλεψη για νέο μεικτό διαγωνισμό, ειδικά για την Εύβοια, ακόμη και εντός του 2019.
Παρόλη τη διαφαινόμενη μετάβαση της χώρας σε μία νέα «άνοιξη» για τα φωτοβολταϊκά -έπειτα από αρκετά χρόνια αναιμικού ενδιαφέροντος ειδικά εν συγκρίσει με την αιολική ενέργεια- πονοκέφαλο εξακολουθεί να αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο που απαιτεί τα έργα τα οποία συμμετέχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες που διενεργεί η ΡΑΕ, να διαθέτουν άδειες παραγωγής και σύνδεσης με το δίκτυο.
Μία απαίτηση που ανακόπτει το επενδυτικό ενδιαφέρον και την αξιόλογη δυναμική που υπάρχει για μία μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με μεγάλη αξία για τη χώρα μας που απολαμβάνει υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας τους περισσότερους μήνες του χρόνου.
Στην επόμενη δεκαετία πάντως, οι προοπτικές που διαγράφονται είναι άκρως ενθαρρυντικές για την ηλιακή ενέργεια αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι ο στόχος που έχει τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ανέρχεται στα 6,9 GW – περίπου δυόμισι φορές πάνω σε σχέση με τα 2,6 GW εγκατεστημένης ισχύος προ τριετίας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV