Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Σήμερα οι διαγωνισμοί της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά και αιολικά με 80 νέα έργα και 461 MW

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυναμικά ξεκινά ο Ιούλιος, αν και μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες, καθότι σήμερα θα διενεργηθούν οι νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έδωσε στη δημοσιότητα τους ακόλουθους οριστικούς καταλόγους των έργων που θα συμμετάσχουν στους σημερινούς διαγωνισμούς, σε 2 κατηγορίες:

Κατηγορία Ι – Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος PPV≤20 MW (φωτοβολταϊκά έως 20 MW)

Οριστικός Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Στάδιο Β’ της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της Κατηγορίας Ι.

Σύνολο έργων: 68

Συνολική Ισχύς: ~200,26 MW

Δημοπρατούμενη Ισχύς Κατηγορίας Ι: ~143,04 MW

Κατηγορία ΙΙ – Αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος Pwind≤50 MW (αιολικά έως 50 MW)

Οριστικός Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Στάδιο Β’ της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της Κατηγορίας ΙΙ.

Αριθμός έργων: 12

Συνολική Ισχύς: 261,75 MW

Δημοπρατούμενη Ισχύς Κατηγορίας ΙΙ: ~186,96 MW

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ρυθμιστικής Αρχής, ο διαγωνισμός για την Κατηγορία Ι (φωτοβολταϊκά) η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 10.30 π.μ. ενώ αντίστοιχα για την Κατηγορία ΙΙ (αιολικά), μεταξύ 12 και 12.30 μ.μ.

Όπως προκύπτει, τα έργα που θα διαγωνιστούν και στις 2 τεχνολογίες θα είναι συνολικά 80 με την ισχύ τους να φτάνει αθροιστικά τα 461 MW.

Το φαινόμενο πάντως του να μην επιτυγχάνεται -για άλλη μία φορά- η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς, δηλαδή 300 MW για φωτοβολταϊκά και 300 MW για αιολικά, με τη συμμετοχή λίγων έργων και παρά τη συσσωρευμένη ισχύ αρκετών GW που βρίσκεται σε αναμονή και σε διάφορα στάδια αδειοδοτήσεων, θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα ακόμη (επείγον) κάλεσμα για απλοποίηση των διαδικασιών και πάταξη της γραφειοκρατίας.

Όπως είχε άλλωστε αναδειχθεί πρόσφατα από την ΕΛΑΤΑΕΝ και τον ΕΣΗΑΠΕ σε πρόσφατη εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα του Ανέμου, η βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου δεν θα διευκολύνει απλά τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας αλλά θα επιταχύνει γενικότερα τη στροφή προς στις ΑΠΕ, όπως άλλωστε προβλέπει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το 2030, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της χώρας.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

EY: Σύντομα η ανάκαμψη για τον κλάδο τον ΑΠΕ παρά τον κορωνοϊό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο κλάδος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παγκοσμίως αναμένεται να ανακάμψει σύντομα, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά. Αυτό προκύπτει από την 55η έκδοση της έκθεσης της EY για τον τομέα, η οποία συνοδεύεται και από σχετική κατάταξη των 40 ελκυστικότερων χωρών για ΑΠΕ.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η κλιματική αλλαγή, και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα και ζητήματα διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance – ESG), αναγνωρίζονται ως ολοένα και πιο σημαντικοί παράγοντες για τη μελλοντική δυναμική μιας εταιρείας στη δημιουργία αξίας.

Οι θεσμικοί επενδυτές απαιτούν από τις επιχειρήσεις, όχι μόνο αξιόλογα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά, επίσης, να δημιουργούν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναξιολογήσουν την εταιρική τους στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησή τους και να βελτιώσουν τις μεθόδους γνωστοποίησης των δράσεών τους για το κλίμα.

Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή της ΕΥ, έχει ως αποτέλεσμα την κατανομή μεγαλύτερου μέρους κεφαλαίων στις υποδομές ΑΠΕ από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλιματική τους έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της EY, η Ελλάδα υποχώρησε από την 31η στην 33η θέση της κατάταξης. Πρόκειται για την τρίτη, κατά σειρά, υποβάθμιση, σε σχέση με την 28η θέση στην οποία είχε βρεθεί η χώρα τον Νοέμβριο του 2018, όταν η έκθεση σημείωνε ότι η Ελλάδα είχε δημιουργήσει ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για τους διαγωνισμούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας, στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου της ΕΕ για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 18% μέχρι το 2020.

Για πρώτη φορά από το 2016, οι ΗΠΑ βρέθηκαν ξανά στην πρώτη θέση του δείκτη ΑΠΕ της EY. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βραχυπρόθεσμη παράταση του Production Tax Credit και στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 57 δισ. δολ. για την εγκατάσταση πάρκων έως και 30GW, μέχρι το 2030.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κίνα έχει επιβραδυνθεί, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να διακόψει τις επιδοτήσεις, χάριν μίας ανταγωνιστικότερης εγχώριας αγοράς. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση ως επίπτωση του COVID-19, η Κίνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Ωστόσο, οι προβλέψεις παραμένουν αισιόδοξες για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα.

Η Γαλλία ανέβηκε από την τέταρτη στην τρίτη θέση, εξασφαλίζοντας υψηλές τιμές για την ενέργεια και συμβόλαια ισχύος 1,4GW για παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας, κατά την τελευταία Ανταγωνιστική Διαδικασία (auction), καθώς απεξαρτάται σταδιακά από την πυρηνική ενέργεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στην έκτη θέση του δείκτη, υπέβαλε μια πρόταση-ορόσημο για την επανένταξη χερσαίων αιολικών και ηλιακών έργων ενέργειας στην επόμενη Ανταγωνιστική Διαδικασία για Συμβόλαια Προσαύξησης Τιμής (contracts-for-difference auctions), ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη και περισσότερο διαφοροποιημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η Ισπανία ανέβηκε κατά τέσσερις θέσεις, και βρίσκεται πλέον στην 11η, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε από τον COVID-19, καθώς η κλιματική και η ενεργειακή πολιτική παραμένουν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Η χώρα έχει θέσει απαιτητικούς, αλλά εφικτούς στόχους για την αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας και οι περισσότεροι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξή της.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

«Ιερή» Ενέργεια: Οι πράσινες λύσεις της Μονής Βατοπεδίου με τη σφραγίδα της ΜΕΤΚΑ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Πιο «πράσινη» είναι πλέον η Μονή Βατοπεδίου, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Όρους, καθώς τους τελευταίους 6 μήνες έχει αισίως στραφεί σε μια λιγότερο ρυπογόνα λύση για τις ενεργειακές της ανάγκες, με ένα υβριδικό έργο που ανέπτυξε η ΜΕΤΚΑ του Ομίλου MYTILINEOS, η οποία εξειδικεύεται και στην κατασκευή ενεργειακών έργων.

Στόχος του έργου είναι να μειωθεί αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τη Μονής που μέχρι πρότινος κατανάλωνε περίπου 450.000  λίτρα πετρελαίου ετησίως. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους συνολικά δεν τροφοδοτείται από το διασυνδεδεμένο σύστημα, καθιστώντας τη χερσόνησο του Άθω, ένα ακόμη απομονωμένο ενεργειακό σύστημα. Ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω καθότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου έχει πέσει κάτω από το μισό με 12 ώρες «καθαρής» ενέργειας κάθε μέρα αλλά και με ένα πιο αξιόπιστο σύστημα ηλεκτροδότησης, χωρίς διακοπές και αυξομειώσεις τάσης.

Το έργο

Τον περασμένο Δεκέμβριο το μοναστήρι απέκτησε ένα πρωτοποριακό υβριδικό μικρο-δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ισχύος 462 kW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 6 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου με αθροιστική χωρητικότητα αποθήκευσης 553,8 kWh συνεχούς ρεύματος, 4 γεννήτριες ντίζελ, μετασχηματιστές καθώς και μία γραμμή μεταφοράς 20 kV, μήκους 2 χλμ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτό που έπεται είναι η αναβάθμιση της δυνατότητας ανάκτησης του πλεονάσματος ενέργειας και η επέκταση των υποδομών του μικρο-δικτύου στις οποίες θα προστεθεί μία μονάδα βιομάζας -η οποία θα τροφοδοτείται από οργανική ύλη που θα ανακτάται από τα δάση της περιοχής-, περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες και μπαταρίες, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της Μονής -και άρα μηδενισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων- που την προηγούμενη χρονιά άγγιξαν τις 1,45 GWh.

 

Με πληροφορίες από pv-magazine

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ξεκίνησε η δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης των ΑΠΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Την εκκίνηση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ σηματοδότησε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συστηθεί από το ΥΠΕΝ, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρας Σδούκου, καθιστώντας έτσι σαφή την αποφασιστικότητα του ΥΠΕΝ να επιλύσει χρόνια προβλήματα της αδειοδοτικής αυτής διαδικασίας που αποτελούσαν τροχοπέδη στην προσέλκυση και ολοκλήρωση νέων επενδύσεων.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι με το πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο (ν.4685/2020) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της απλοποίησης και επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας, σημειώνοντας τις εκκρεμότητες που απομένουν (αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της ΡΑΕ, έκδοση του Κανονισμού Βεβαιώσεων και την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου που θα φιλοξενήσει ολόκληρη την αδειοδοτική διαδικασία και θα διαλειτουργεί με το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο) ώστε το νέο πλαίσιο να καταστεί λειτουργικό και εφαρμόσιμο.

Τόνισε επίσης ότι για την περαιτέρω απλοποίηση, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των υπολοίπων σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας θα απαιτηθεί η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε αρχικά να εντοπιστούν και στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν διαδικασίες και τα προβλήματα που την διέπουν.

Η κ. Σδούκου υπογράμμισε ότι τελική επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι η ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας του 2018 που επιτάσσει ότι η αδειοδότηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη (τρία έτη σε εξαιρετικές περιπτώσεις).

Παρουσιάστηκαν κωδικοποιημένα οι θεματικές ενότητες που θα εξεταστούν κατά την δεύτερη φάση όπως ενδεικτικά ο τρόπος ανάπτυξης των δικτύων, η χρησιμότητα και ο τρόπος έκδοσης των Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης σε περιπτώσεις που απαιτείται μικρή τροποποίηση υφιστάμενων αδειών σταθμών ΑΠΕ κ.ά.

Συζητήθηκαν αναλυτικά επίσης οι προτάσεις των φορέων της αγοράς των ΑΠΕ όπως κατατέθηκαν έπειτα από κάλεσμα του Υπουργείου στο πλαίσιο της Επιτροπής, σχετικά με τις δυνατότητες επιτάχυνσης και τα προβλήματα δεκαετιών που ταλανίζουν την αδειοδοτική διαδικασία των σταθμών ΑΠΕ.

Τέλος, έγινε αναφορά και στις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον κλάδο ΑΠΕ –πέραν των αδειοδοτικών διαδικασιών-, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάδειξη του net metering, την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των αιολικών πάρκων (life extension) και την ανανέωση του εξοπλισμού τους (repowering) κ.α.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα