Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Σήμερα οι διαγωνισμοί της ΡΑΕ για φωτοβολταϊκά και αιολικά με 80 νέα έργα και 461 MW

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Δυναμικά ξεκινά ο Ιούλιος, αν και μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες, καθότι σήμερα θα διενεργηθούν οι νέες ανταγωνιστικές διαδικασίες ΑΠΕ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή, η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έδωσε στη δημοσιότητα τους ακόλουθους οριστικούς καταλόγους των έργων που θα συμμετάσχουν στους σημερινούς διαγωνισμούς, σε 2 κατηγορίες:

Κατηγορία Ι – Φ/Β εγκαταστάσεις ισχύος PPV≤20 MW (φωτοβολταϊκά έως 20 MW)

Οριστικός Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Στάδιο Β’ της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της Κατηγορίας Ι.

Σύνολο έργων: 68

Συνολική Ισχύς: ~200,26 MW

Δημοπρατούμενη Ισχύς Κατηγορίας Ι: ~143,04 MW

Κατηγορία ΙΙ – Αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος Pwind≤50 MW (αιολικά έως 50 MW)

Οριστικός Κατάλογος Συμμετεχόντων στο Στάδιο Β’ της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας της Κατηγορίας ΙΙ.

Αριθμός έργων: 12

Συνολική Ισχύς: 261,75 MW

Δημοπρατούμενη Ισχύς Κατηγορίας ΙΙ: ~186,96 MW

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ρυθμιστικής Αρχής, ο διαγωνισμός για την Κατηγορία Ι (φωτοβολταϊκά) η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 10.30 π.μ. ενώ αντίστοιχα για την Κατηγορία ΙΙ (αιολικά), μεταξύ 12 και 12.30 μ.μ.

Όπως προκύπτει, τα έργα που θα διαγωνιστούν και στις 2 τεχνολογίες θα είναι συνολικά 80 με την ισχύ τους να φτάνει αθροιστικά τα 461 MW.

Το φαινόμενο πάντως του να μην επιτυγχάνεται -για άλλη μία φορά- η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς, δηλαδή 300 MW για φωτοβολταϊκά και 300 MW για αιολικά, με τη συμμετοχή λίγων έργων και παρά τη συσσωρευμένη ισχύ αρκετών GW που βρίσκεται σε αναμονή και σε διάφορα στάδια αδειοδοτήσεων, θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα ακόμη (επείγον) κάλεσμα για απλοποίηση των διαδικασιών και πάταξη της γραφειοκρατίας.

Όπως είχε άλλωστε αναδειχθεί πρόσφατα από την ΕΛΑΤΑΕΝ και τον ΕΣΗΑΠΕ σε πρόσφατη εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα του Ανέμου, η βελτίωση του αδειοδοτικού πλαισίου δεν θα διευκολύνει απλά τις επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας αλλά θα επιταχύνει γενικότερα τη στροφή προς στις ΑΠΕ, όπως άλλωστε προβλέπει το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, με ορίζοντα το 2030, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της χώρας.

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print

Εταιρικά Nέα

Σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου Αιολικών Πάρκων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΗΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Περιστέρης Πρόεδρος ΤΕΡΝΑ

Σε σημαντική ενίσχυση του χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ οδηγεί η ολοκλήρωση δύο σημαντικών επενδύσεων στην περιοχή του Τέξας.

Συγκεκριμένα, σε εμπορική λειτουργία έχει τεθεί πλέον το αιολικό πάρκο «Gopher Creek» (Fluvanna 2) στην περιοχή Borden County του Τέξας, η ισχύς του οποίου ανέρχεται σε 158 MW. Η ανάπτυξη του έργου ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και πλέον βρίσκεται σε πλήρη εμπορική λειτουργία.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες για την εξαγορά του αιολικού πάρκου «Bearkat», στο Glasscock County του Τέξας. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 200 MW, βρίσκεται σε λειτουργία ήδη από τον Ιανουάριο του 2018.

Τα δύο νέα αιολικά πάρκα ανεβάζουν τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στις ΗΠΑ στα 651 MW. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία λειτουργεί ακόμα δύο αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ, ένα ισχύος 138 MW στην περιοχή Elmore County του Idaho κι ένα ισχύος 155 MW στην περιοχή Scurry County του Τέξας (Fluvanna 1).

Ο Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης δήλωσε σχετικά:

«Ανταποκρινόμενοι απολύτως στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει απέναντι στους μετόχους και τους συνεργάτες μας ολοκληρώσαμε με επιτυχία κι εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος δύο ακόμα σημαντικές επενδύσεις στην αγορά των ΗΠΑ.

Η συνολική ισχύς των αιολικών πάρκων που λειτουργούμε στις ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 651 MW. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία διεθνώς στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε δυναμικά τις επενδύσεις μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ώστε σύντομα να ξεπεράσουμε και τον στόχο των 2.000 MW, που έχουμε πλέον θέσει».

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Υπό ολοκλήρωση δύο αιολικά πάρκα 76,8 MW στη Δυτ. Μακεδονία από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το project αιολικών πάρκων που αναπτύσσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο Άσκιο Κοζάνης, το οποίο διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Βοΐου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα στο όρος Άσκιο κατασκευάζονται 2 αιολικά πάρκα, το Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο, με εγκατεστημένη ισχύ 36,6 MW και 40,2 MW αντίστοιχα. Μάλιστα, τα εν λόγω έργα «πράσινης» ενέργειας εντάσσονται στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου, το οποίο συνολικά αγγίζει τα 195,6 MW ισχύος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com οι μονάδες αιολικής ενέργειας στο Άσκιο αναμένεται να ολοκληρωθούν και να συνδεθούν με το Σύστημα Μεταφοράς πριν το τέλος του 2019, παράγοντας στο εξής 173 GWh «καθαρής» ενέργειας σε ετήσια βάση.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται παραλαβές τμημάτων ανεμογεννητριών της Vestas, οι οποίες από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και διαμέσου του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού θα φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, μία διαδικασία αρκετά σύνθετη που απαιτεί ακρίβεια, συντονισμό και συνεργασία με όσους εμπλέκονται στο έργο της μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω έργα αναμένεται να δώσουν ουσιαστική ώθηση στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας όσον αφορά την απαραίτητη στροφή που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επενδύσεις ήπιων μορφών ενέργειας. Ενδεικτικά, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών στην Περιφέρεια για το Α’ εξάμηνο, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ, ανήλθε μόλις σε 61,3 MW, μέγεθος που θα υπερδιπλασιαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι ΑΠΕ «ατμομηχανή» για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡ σύμφωνα με τα στοιχεία του Α’ εξαμήνου

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που εξέδωσε ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το Α’ εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών του κλάδου των ΑΠΕ βρίσκεται σε άνθηση εφόσον ανήλθε σε 33,1 εκατ. ευρώ έναντι 29,4 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του έτους 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 12,7%.

Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 14,2 εκατ. ευρώ έναντι 10,3 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2018 και τα κέρδη μετά από φόρους σε 12,1 εκατ. ευρώ έναντι 7,4 εκατ ευρώ.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ανήλθε σε 364,5 GWh, αυξημένη κατά 10,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018, γεγονός που οφείλεται στο συνδυασμό αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος (8,3%) και ευνοϊκότερων μετεωρολογικών συνθηκών (2,3%).

Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του κλάδου ΑΠΕ στο Α’ εξάμηνο ανήλθε σε 295,5 MW. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαθέτει 283,54 MW έργων ΑΠΕ (κυρίως Αιολικά Πάρκα) σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας ενώ δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 88,2 MW βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο υλοποίησης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Οι απόψεις της ΕΛΕΤΑΕΝ για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΛΕΤΑΕΝ επιστημονική ένωση για την αιολική ενέργεια

Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. A. Γεωργιάδη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση.

Το Πολυνομοσχέδιο κινείται σε ορθή κατεύθυνση. Λόγω της φύσης και των ιδιαιτεροτήτων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά σε αιολικά πάρκα, η ΕΛΕΤΑΕΝ επικεντρώθηκε σε μερικές μόνο από τις διατάξεις του, που αφορούν τον κλάδο της αιολικής ενέργειας:

Η θέσπιση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη είναι σημαντική. Ο χάρτης πρέπει να εμπλουτισθεί με πληροφορίες και δεδομένα που θα βοηθούν στην αποτελεσματική εφαρμογή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Α.Π.Ε.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ αξιολογεί ως εξαιρετικά θετική τη διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται άρνηση αδειοδότησης της οποιασδήποτε επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας στη βάση γεωχωρικών δεδομένων που δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη.

Αναφορικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις τροποποιήσεις του ν.4014/2011, οι παρατηρήσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ αφορούν κυρίως την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων που καθορίζονται με το Πολυνομοσχέδιο.

Πέραν αυτών, η ΕΛΕΤΑΕΝ προσδοκά σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να εφαρμοσθούν διαδικασίες αδειοδότησης που θα ενσωματώνουν μερικές βασικές αρχές, ιδιαίτερα σημαντικές για τις αιολικές επενδύσεις όπως:

– Η ανάγκη ευελιξίας και απλοποίησης των διαδικασιών τροποποίησης του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου μετά την ΑΕΠΟ, εντός τους ευρύτερου αδειοδοτημένου πολυγώνου,

– Η ανάγκη να υπάρχουν και να τηρούνται ρητές και αποκλειστικές προθεσμίες,

– Η ανάγκη τυποποίησης των γνωμοδοτήσεων των επί μέρους υπηρεσιών που θα πρέπει να γνωμοδοτούν αποκλειστικά εντός των αρμοδιοτήτων τους.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ είναι έτοιμη με επεξεργασμένες και ώριμες προτάσεις να συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά σε διάλογο με την Κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί όλο το φάσμα των διαδικασιών αδειοδότησης και ανάπτυξης των αιολικών επενδύσεων.

Εκτός από αυτονόητη ανάγκη, η βελτιστοποίηση αυτή αποτελεί νομική υποχρέωση αφού πλέον, σύμφωνα με τη νέα Οδηγία RED II για τις Α.Π.Ε., ο χρόνος οδειοδότησης πρέπει να κατέλθει σε 2 έτη (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα