Σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής στο Διαδίκτυο, εκφράζουν οι πολίτες παγκοσμίως, δηλώνοντας ότι η εμπιστοσύνη τους στον παγκόσμιο ιστό φθίνει συνεχώς. Το 2019, οκτώ στους δέκα πολίτες (78%) απαντούν ότι ανησυχούν για την ιδιωτικότητά τους, όταν βρίσκονται online. Μάλιστα, σχεδόν το ήμισυ των πολιτών, που απαντούν ότι ανησυχούν για την ιδιωτική τους ζωή στο Internet, σημειώνει ότι ανησυχεί περισσότερο απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο έτος, που η πλειοψηφία των χρηστών απαντά ότι αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα πολίτες (81%) κατονομάζουν το ψηφιακό έγκλημα ως το “νούμερο ένα” παράγοντα, που πλήττει στην αξιοπιστία του Διαδικτύου.
Αμέσως μετά στη λίστα των λόγων, που πλήττουν την αξιοπιστία του Internet, οι πολίτες τοποθετούν τα social media. Για την ακρίβεια, το 75% όσων δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τον παγκόσμιο ιστό ενοχοποιεί γι’ αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter.
Τα παραπάνω εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα αποκαλύπτει η Παγκόσμια Έρευνα για την Ασφάλεια και την Εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο (CIGI-Ipsos), που διενεργήθηκε από τον Ipsos, για λογαριασμού του Κέντρου για την Καινοτομία της Διεθνούς Διακυβέρνησης (CIGI), σε συνεργασία με την Κοινωνία του Διαδικτύου (ISOC) και τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). Στην παγκόσμια έρευνα συμμετέχουν περισσότεροι από 25.000 χρήστες του Διαδικτύου σε περισσότερες από δύο χώρες σε όλη τη Βόρεια Αμερική, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Έλλειμμα εμπιστοσύνης
Η έρευνα εντοπίζει ένα σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης από την πλευρά των πολιτών προς το Κράτος, με τους χρήστες να αμφισβητούν την ικανότητα των κυβερνήσεων να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο.
Λιγότερο από το ήμισυ (48%) των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνησή τους κάνει αρκετά για να διασφαλίσει τα ηλεκτρονικά δεδομένα και τις προσωπικές πληροφορίες, με τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης να βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική (38%) και στις χώρες της ομάδας G-8 (39%). Για την ακρίβεια, οι πολίτες σε όλο τον κόσμο βλέπουν όλο και περισσότερο τις δικές τους κυβερνήσεις ως απειλή για την προστασία της ιδιωτικής ζωής τους στο Διαδίκτυο.
Στην πραγματικότητα, περισσότεροι άνθρωποι απέδωσαν τις αυξανόμενες ανησυχίες τους σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις εγχώριες κυβερνήσεις (66%) – απ’ ό,τι στις ξένες κυβερνήσεις (61%).
Ενώ το 73% δήλωσε ότι επιθυμεί να φυλάσσονται τα στοιχεία και οι προσωπικές του πληροφορίες στο Διαδίκτυο στη χώρα τους, η πλειοψηφία σε Χονγκ Κονγκ (62%), Ινδονησία (58%), Αίγυπτο (58%), Ινδία (57%) και Μεξικό (51%) δήλωσε ότι θέλει τα δεδομένα και οι προσωπικές πληροφορίες να αποθηκεύονται εκτός της χώρας. Αντίθετα, μόνο το 23% των Βορειοαμερικανών, το 35% των Ευρωπαίων και το 32% των χωρών της ομάδας G-8 μοιράζονται την ίδια επιθυμία.
Κρυπτογράφηση
“Αν και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την ιδιωτική τους ζωή και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, δεν χρησιμοποιούν εργαλεία, όπως η κρυπτογράφηση που μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή επικοινωνία”, διαπιστώνει η έρευνα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό των χρηστών παγκοσμίως ανέφερε ότι χρησιμοποιεί πιο εξελιγμένα εργαλεία προστασίας, όπως η χρήση ενισχυμένων μορφών κρυπτογράφησης (19%).
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV