Βαγγέλης
Θάνος

Το 2022 έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως χρονιά ορόσημο για την πορεία που θα έχει η ενεργειακή μετάβαση. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί χρειάζεται μια συντεταγμένη προσπάθεια για την υλοποίηση έργων που θα δημιουργούν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Αυτή η προσπάθεια είναι πολύπλευρη καθώς ιδιωτικός και δημόσιος τομέας ενεργοποιούνται με μοναδικό στόχο την υλοποίηση τέτοιων έργων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ξεκάθαρο πλέον, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο αιτούνται και λαμβάνουν άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και σε δημόσιο επίπεδο. Οι κρατικές αρχές απλοποιούν στο μέγιστο βαθμό τις αδειοδοτικές διαδικασίες ούτως ώστε τα έργα ΑΠΕ , εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις να περνούν σε ελάχιστο χρόνο από τα χαρτιά στη φάση υλοποίησης.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το αίτημα του ΑΔΜΗΕ για την θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτικών διαδικασιών για τα νέα έργα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, που είναι όπως αναφέρει απαραίτητα για τη διεύρυνση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΡΑΕ στις 2 Φεβρουαρίου χορήγησε πάνω από 30 άδειες παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας , συνολικής ισχύος 1.040 MW. Σε απλούς αριθμούς αυτό σημαίνει πως, εφόσον αυτά τα έργα υλοποιηθούν θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ρεύμα σε 176.000 σπίτια.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ακόμα, είναι το γεγονός πως αν αυτές οι αιτήσεις πραγματοποιούνταν στη φάση που τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της “εγγυητικής επιστολής” που έχει θέσει η ΡΑΕ, μόνο το ποσό της εγγύησης που έπρεπε να καταβάλουν οι αιτούντες θα έφτανε τα 36 εκατομμύρια ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε πως το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο κύκλο αιτήσεων μετά το καλοκαίρι και προβλέπει την καταβολή 35.000 ευρώ για κάθε MW. Ο σκοπός του μέτρου είναι να αποτελέσει ένα «φίλτρο» για την οικονομική φερεγγυότητα των επενδυτών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια αδειοδότησης για νέα έργα ΑΠΕ.

Αιολικοί σταθμοί για 810 MW

Τη μερίδα του λέοντος στις αιτήσεις που βεβαίωσε η ΡΑΕ, την κατέχουν οι αιολικοί σταθμοί με σύνολο 28 άδειες συνολικής ισχύος 810 MW .
Σε αυτές που ξεχωρίζουν βρίσκεται η βεβαίωση για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 96,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 96,6 MW, της VOLTERRA L-S ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. Το πρότζεκτ αναφέρει την κατασκευή σταθμού με 23 ανεμογεννήτριες, στο δήμο Σαμοθράκης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η εταιρεία που εξασφάλισε 13 άδειες συνολικής ισχύος 382MW είναι η Χ. ΡΟΚΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ . Το πλάνο προβλέπει την κατασκευή των έργων σε διάφορα σημεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ανάμεσα στις 13 άδειες που έλαβε ξεχωρίζει αυτή για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,
εγκατεστημένης ισχύος 58MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 58MW. Οι εγκαταστάσεις του σταθμου θα βρίσκονται στο δήμο Λήμνου , στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και θα περιλαμβάνουν 29 ανεμογεννήτριες.
Τέλος,  6 άδειες για αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 73MW εξασφάλισε η ENEL GREEN POWER HELLAS Α.Ε.

Φωτοβολταϊκοι σταθμοί

Οι άδειες παραγωγού για φωτοβολταϊκούς σταθμούς που βεβαίωσε η Αρχή ήταν δύο. Ωστόσο ήταν οι μεγαλύτερες σε ισχύ. Πιο συγκεκριμένα τις έλαβε η ILIAKO POWER . Η μία άδεια προβλέπει φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 115 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 115 MW τη θέση Κρεμαστά Ι. Η δεύτερη φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 115 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 115 MW τη θέση Κρεμαστά ΙΙ. Τα σημείο βρίσκονται στους δήμος Αγράφων , Αμφιλοχίας και Αγρινίου , στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ανερχόμενος και δημιουργεί πεδίο για ευκαιρίες που οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αξιοποιήσουν στο έπακρο, γεγονός που επιβεβαιώνεται καθημερινά με τα νέα σχέδια για έργα ΑΠΕ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV