Connect with us

Αττική Οδός

Ακύρωση των αυξήσεων στα διόδια αποφάσισε η Αττική Οδός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κόμβος Αττικής Οδού

Την απόφασή του να μην εφαρμόσει τις αυξήσεις διοδίων τελών που ανακοίνωσε στις 14 Ιουνίου 2019, γνωστοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικής Οδού, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του ypodomes.com, την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό , ενώ υπήρχε αρχικά τεταμένο κλίμα και από τις δύο πλευρές (η μία πλεύρα λόγω των αυξήσεων, η άλλη λόγω της άρνησης να τις δεχτεί), υπήρξαν τελικά συναντήσεις με εκπροσώπους από το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ και τον παραχωρησιούχο, το κλίμα εκτονώθηκε και έγινε προσπάθεια να αποφευχθούν οι αυξήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Υπουργός ΥΠΟΜΕ, Χρήστος Σπίρτζης με την έκδοση ΠΝΠ, ουσιαστικά «πέταξε» και την ευθύνη των επικείμενων αυξήσεων στη επόμενη Kυβέρνηση, εφόσον έχοντας ισχύ 45 ημερών, απέτρεψε την άμεση εφαρμογή των αυξήσεων που ανακοινώθηκαν προεκλογικά, μεταθέτοντας την «καυτή πατάτα» της διαχείρισης τόσο της ΠΝΠ όσο και της ανακοίνωσης για την διπλή αύξηση διοδίων (1.7.19 και 1.1.20), στη νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση.

Υπό αυτή την έννοια, η απόσυρση των αυξήσεων των διοδίων, θεωρείται και η πρώτη μεγάλη επιτυχία του νέου Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε, όπως είχε αφήσει το Υπουργείο να διαρρεύσει, ήταν σχεδόν αδύνατον, με το «καλημέρα» μίας Κυβέρνησης, να ανακοινωθούν αυξήσεις, στον πιο πολυσύχναστο δρόμο της χώρας, ακόμα και αν αυτό προβλεπόταν συμβατικά.

image_pdfimage_print

Αττική Οδός

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο διαγωνισμός για τη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αττική Οδός

Για το πρώτο εξάμηνο του 2021 προσδιορίσθηκε η έναρξη του διαγωνισμού για την νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού. Όπως πρώτο σας ανέφερε το ypodomes.com, μετά το “κλείδωμα” του ΤΑΙΠΕΔ ως φορέα υλοποίησης του έργου, η όλη διαδικασία άρχισε να τρέχει.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε το επικαιροποιημένο ADP του ΤΑΙΠΕΔ και σε αυτό βλέπουμε πλέον και τον προγραμματισμό για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την Αττική Οδό. Να σημειώσουμε πως η περίοδος της υφιστάμενης παραχώρησης ολοκληρώνεται το 2024 και όπως σημειώνει πηγή του ypodomes, δεν υπάρχει καμία περίπτωση παράτασης της ισχύουσας σύμβασης.

Σύμφωνα με το δημοσιευμένο πλέον ΑDP του ΤΑΙΠΕΔ, τα επόμενα βήματα είναι η πρόσληψη Χρηματοοικονομικών, Τεχνικών και Νομικών Συμβούλων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου.

Νέα είσοδος για το ΤΑΙΠΕΔ

Με μία πρώτη ματιά, αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι πως είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το asset στο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε προσπάθεια να “περάσει” στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κάτι που τελικά δεν έγινε εφικτό. Η Αττική Οδός υπάρχει βέβαια στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ ήδη από το 2011.

Αναφορικά με το διαγωνισμό, είναι φανερό πως θα χρειαστεί η συνεργασία ΤΑΙΠΕΔ-Υπουργείου Υποδομών, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και στην περίπτωση της Εγνατίας Οδού. Προς το παρόν δεν έχει προσδιορισθεί ο χρόνος της νέας περιόδου παραχώρησης μιας και αυτό θα είναι ένα από τα καθοριστικότερα σημεία για το τίμημα το οποίο θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Η Αττική Οδός, ο δρόμος με τις πολλές πρωτιές, έχει και μία ακόμα, ιδιαίτερη πρωτιά. Είναι η πρώτη παραχώρηση που έρχεται από τη δεκαετία του 1990 και λήγει το 2024, έχοντας ήδη προσελκύσει λόγω της εμπορικής της επιτυχίας, όλους τους εγχώριους ομίλους αλλά και σημαντικούς τεχνικούς ομίλου του εξωτερικού και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στον νέο διαγωνισμό θα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του asset που πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως την “κότα με τα χρυσά αβγά”.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Κατεχάκη-Ελληνικό σε δέκα λεπτά μέσω νέας σήραγγας – Ελεύθερη Λεωφόρος γίνεται η Βουλιαγμένης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

λεωφόρος Βουλιαγμένης

Με ένα φιλόδοξο πλάνο σκοπεύει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να φτάσει η Αττική Οδό μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης και από εκεί μέχρι το Ελληνικό μειώνοντας τον απαιτούμενο χρόνο οδήγησης σε μόλις 10 λεπτά. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ότι οι τρεις επεκτάσεις της Αττικής Οδού προχωρούν ως δημόσια έργα.

Η πρώτη αφορά στην επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την Εθνική Οδό, η δεύτερη την επέκταση μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας και η τρίτη την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Το concept

Σε συνέντευξη του το περασμένο Σάββατο στα «Νέα» ο κ.Καραμανλής είπε πως «η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς το Ελληνικό είναι στον άμεσο σχεδιασμό μας. Θα περιλαμβάνει μάλιστα υπόγεια σήραγγα στην Ηλιούπολη και νέες γέφυρες επί της Λ. Βουλιαγμένης. Η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς το Ελληνικό είναι στον άμεσο σχεδιασμό μας. Θα περιλαμβάνει μάλιστα υπόγεια σήραγγα στην Ηλιούπολη και νέες γέφυρες επί της Λ. Βουλιαγμένης».

Η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις τρεις καθώς θα αποσυμφορήσει την διασύνδεση νοτίων-βόρειων προαστίων της πόλης μέσω της Λ.Κατεχάκη. Τι προβλέπεται εκεί; Η επέκταση της Αττικής Οδού από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω μίας νέας «αστικής σήραγγας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως concept έχει προκριθεί η κατασκευή μίας σήραγγας μήκους λίγο παραπάνω από 3χλμ, με 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, χωρίς εξόδους, που θα ξεκινά να βυθίζεται στο ύψος της Καισαριανής (εκεί που τερματίζει σήμερα η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) και θα καταλήγει σε σύνδεση με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος των συνόρων Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης, λίγο νοτιότερα από τον σταθμό Μετρό του Αγίου Δημητρίου. Η διαδρομή θα απαιτεί περίπου 1-2 λεπτά όταν σήμερα πολλές φορές απαιτούνται μέχρι και 30 λεπτά σε ώρες αιχμής.

Η Λεωφόρος Βουλιαγμένης

Επίσης, στο ίδιο έργο περιλαμβάνεται και η «ελεύθερη Λεωφόρος Βουλιαγμένης», έργο το οποίο σχετίζεται άμεσα με την λειτουργία του νέου πόλου στο Ελληνικό. Τι σημαίνει αυτό; Η νέα σήραγγα από την Κατεχάκη μέχρι τη Βουλιαγμένης και η λειτουργία του «Ελληνικού» θα προσθέσουν πολλές χιλιάδες νέα οχήματα σε μία ήδη κορεσμένη λεωφόρο.

Το σχέδιο του υπουργείου είναι ο ανασχεδιασμός και η «απελευθέρωση» της Λ.Βουλιαγμένης σε μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων με την ανισοπεδοποίηση τουλάχιστον 4 ισόπεδων σήμερα κόμβων στη συμβολή με τις οδούς Δωδεκανήσου, με την Εθνάρχου Μακαρίου και Μαυρομιχάλη, με την Ανεξαρτησίας-Κύπρου και την Εθνικής Αντιστάσεως-Λεωφόρο Αλίμου. Σε όλο αυτό το τμήμα θα λειτουργούν 4 λωρίδες ανά κατεύθυνση από 3 σήμερα, με την κατάργηση της μεσαίας νησίδας. Η κατάληξη της ελεύθερης Λεωφόρου θα είναι στο ύψος του Ελληνικού (από εκεί και έπειτα θα συνεχίζει ως έχει σήμερα).

Στα 400 εκατ.ευρώ το κόστος

Στο σύνολο της η παρέμβαση υπολογίζεται σε 400 εκατ.ευρώ ενώ ο διαγωνισμός δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2022 μιας και οι μελέτες ξεκινούν αυτή την εποχή. Ο διαγωνισμός ενδέχεται να γίνει με τη μέθοδο της μελετο-κατασκευής. Το έργο είναι πλήρως απαραίτητο για την αποσυμφόρηση των Λεωφόρων Κατεχάκη και Βουλιαγμένης αλλά και την ομαλή κυκλοφορία στο Ελληνικό. Συνολικά θα χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά για την μετάβαση από το ένα άκρο στο άλλο, μεταμορφώνοντας τις οδικές μετακινήσεις στα νότια και ανατολικά προάστια της πόλης.

Το φιλόδοξο αυτό έργο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με βασική προϋπόθεση να τρέξουν και να εγκριθούν γρήγορα οι απαιτούμενες μελέτες. Από κυκλοφοριακής απόψεως είναι βέβαιο πως μιλάμε για ένα βιώσιμο έργο ενώ προς το παρόν παραμένει προς συζήτηση αν η συγκεκριμένη επέκταση μαζί με τις άλλες δύο που προαναφέρθηκαν, θα ενταχθούν στην νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού για την περίοδο από το 2024 και μετά.

Άλλωστε μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε οριστικό πως ο νέος διαγωνισμός παραχώρησης της Αττικής Οδού θα διεξαχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ ενώ οι όποιες επεκτάσεις θα προχωρήσουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως δημόσια έργα.

Η Σήραγγα Αργυρούπολης

Ενδιαφέρον, για τα νότια προάστια θα έχει και η πιθανολογούμενη σύνδεση του πόλου του Ελληνικού μέσω της Σήραγγας Αργυρούπολης με το Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος».

Από τον περασμένο Οκτώβριο έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ και του ΥΠΟΜΕ που αφορά και τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού και μέρος αυτής αφορά και τη διερεύνηση της πιθανότητας υλοποίησης της Σήραγγας Αργυρούπολης είτε οδικά είτε σιδηροδρομικά.

Επιπρόσθετα, είναι ένα έργο που υπάρχει στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας. Στο Παράρτημα του Νόμου 4277/1-8-2014 που με βάση το άρθρο 40 αποτελεί μαζί με τα συνοδευτικά 9 διαγράμματα κλίμακας 1:100000, αναπόσπαστο τμήμα του νόμου, στο άρθρο 30.4.4. αναφέρεται ότι: «…4. Ο άξονας της Σήραγγας Αργυρουπόλεως θα αξιολογηθεί ως μία εκ των εναλλακτικών λύσεων οδικής διασύνδεσης Ελληνικού-Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών…».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Ως δημόσια έργα οι διαγωνισμοί για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήραγγα στο νότιο τμήμα του Ε65 Κεντρικής Οδού

Ως δημόσια έργα θα προχωρήσουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, και οι δημοπρατήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε πως τα έργα εκτιμώμενου κόστους 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσουν ξεχωριστά και όχι ως τμήμα ενός cluster έργων προς παραχώρηση. Η πρώτη δημοπράτηση θα αφορά την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης και η οποία προγραμματίζεται να βγει στον αέρα στις αρχές του 2021.

Αργότερα, εντός του 2022 εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί η επέκταση μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας (εδώ αναμένουμε αν υπάρξει και ταυτόχρονη επέκταση του προαστιακού στη Ραφήνα). Τέλος θα ακολουθήσει και η δημοπράτηση της αστικής σήραγγας Ηλιούπολης με την ταυτόχρονη αναβάθμιση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης ως ελεύθερης λεωφόρου.

Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστούν ανισόπεδοι κόμβοι κατά μήκος της λεωφόρου από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου, μέχρι το Ελληνικό, προκειμένου να «απελευθερωθεί» η Βουλιαγμένης από τα δεκάδες φανάρια που προκαλούν καθημερινά κυκλοφοριακό έμφραγμα.

Επίσης όπως ανέφερε ο κ.Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του ypodomes.com, ο διαγωνισμός για την νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, θα πραγματοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αντικείμενο προς εξέταση είναι αν μετά το τέλος της κατασκευής των επεκτάσεων, αυτές θα ενταχθούν στον παραχωρησιούχο που θα προκύψει από το νέο διαγωνισμό, αν θα λειτουργούν ως αυτόνομοι κλάδοι ή θα δημιουργηθεί μία νέα δεύτερη παραχώρηση.

Σε σχέση με άλλα μεγάλα έργα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα δημοσιευτεί η πρόσκληση για την κατασκευή του Flyover Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσει η προεπιλογή.

Επίσης σύμφωνα με τα όσα είπε,  εντός Φθινοπωρου θα ολοκληρωθούν όλες οι γεωτεχνικές μελέτες για να προχωρήσει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης. Στόχος είναι στο τέλος του 2021 το υπουργείο να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου.

Στην ατζέντα του υπουργείου είναι επίσης το βόρειο τμήμα του Ε65 απο τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία όπου αναμένεται η τελική έγκριση, η Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας όπου συνεχίζεται ο διαγωνισμός ενώ για το Πάτρα-Πύργος επανέλαβε ότι έχει ληφθεί η πρώτη έγκριση και αναμένονται άλλες δύο για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα