Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Άκυρο της ΡΑΕ στις αντιρρήσεις δύο δήμων για νέα έργα ΑΠΕ  – Προχωρούν κανονικά τα πρότζεκτ με ισχύ 288 MW

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεμογεννήτριες Πηγή: Unsplash
Ανεμογεννήτριες Πηγή: Unsplash
Απορριπτικά απάντησε η ΡΑΕ στα αιτήματα του Δήμου Ζηρού, στην Περιφέρεια Ηπείρου και στο Δήμο Ναυπακτίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τι αντιρρήσεις τους για νέα έργα ΑΠΕ.
Τα αιτήματα των δύο δήμων αφορούσαν την αναθεώρηση των αδειών παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας για αιολικούς σταθμούς που έχει χορηγήσει η Αρχή και βρίσκονται εντός των ορίων των  διαμαρτυρόμενων δήμων.
Τα τρία έργα είναι συνολικής ισχύος 288 MW.
Σύμφωνα με το αίτημα του Δήμου Ζηρού, μεταξύ άλλων, η απόφαση της Αρχής δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την χορήγηση άδειας, όπως για παράδειγμα το αιολικό δυναμικό της περιοχής και η ενεργειακή αποδοτικότητα του έργου.
Από την πλευρά του,  ο Δήμος Ναυπακτίας κατέθεσε αίτημα αναθεώρησης της άδειας καθώς κρίνει πως η υποδομή παραβιάζει τη νομοθεσία περί ζωνών Προστασίας της Φύσης. Επίσης παραβιάζει τις διατάξεις  του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιστορικός. Τέλος, η υποδομή  δεν τηρεί  τις ελάχιστες αποστάσεις  από θεσμοθετημένες ή διαμορφωμένες τουριστικά περιοχές.
Στον αντίποδα,  η ΡΑΕ απάντησε  στους δύο  Δήμους πως οι ισχυρισμοί τους είναι  αβάσιμοι και αλυσιτελείς. Επίσης η απόφαση της είναι καθ’ όλα νόμιμη και πλήρως αιτιολογημένη, οπότε θα απορριφθούν οι αιτήσεις τους.

Τα έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου

Οι αιολικοί σταθμοί στο Δήμο Ζηρού προωθούνται από την  GAIACOMM LTD. Το πρώτο σχέδιο προβλέπει υποδομή μέγιστης ισχύος παραγωγής 140 MW  στη θέση Θεσπρωτικά Όρη – Ζακρορράχη – Προφήτης Ηλίας – Αλογομάνδρα – Τσούκκα – Μελλίσι – Σπηλιά – Λαμπούση.
Ο δεύτερος σταθμός με μέγιστη ισχύ  117,6 MW, προβλέπεται να εγκατασταθεί στη θέση Όρη Σουλίου – Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν) – Κακούρι.
Η εταιρεία που προωθεί τις υποδομές κατέχει εμπειρία σε έργα ΑΠΕ καθώς παρέχει υπηρεσίες ως ανάδοχος έργων.   Δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2006, με εξειδίκευση στην αιολική ενέργεια.
Το τρίτο έργο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Δήμο Ναυπακτίας,  προωθεί η WIND ENERGY Α.Ε.  Πρόκειται για αιολικό  σταθμό με μέγιστη  ισχύ παραγωγής 31,05 MW. Σύμφωνα με το σχέδιο η υποδομή  θα εγκατασταθεί στη θέση Βαράσοβα.

Αντιδράσεις ΟΤΑ

Οι αντιδράσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο , είναι πλέον δεδομένες στα σχέδια που προβλέπουν την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ.
Είτε γιατί υπάρχουν πραγματικές αιτίες , είτε για την ικανοποίηση των τοπικών κοινωνιών , είτε για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών οι αντιδράσεις αναμένεται να κορυφωθούν στο μέλλον.
Ενδεικτικό είναι πως για το έργο στο Δήμο Ναυπακτίας,  ένσταση κατά της άδειας κατέθεσε και ο «Περιβαλλοντικός, Φυσιολατρικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Κρυονερίου». Και σε αυτή την αίτηση η απάντηση της ΡΑΕ ήταν αρνητική.
Ίδια περίπτωση καταγράφηκε και στην ένσταση του Δήμου Καρύστου στην Εύβοια για τα αιολικά της Σοφράνο, πριν από λίγους μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η απάντηση ήταν αρνητική προς το Δήμο και το έργο προχωράει προς υλοποίηση.
Η ενεργειακή στροφή είναι πλέον σε εξέλιξη και οι αποφάσεις για την υλοποίηση των έργων αξιολογούνται και λαμβάνονται με μεγάλη λεπτομέρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις που μπορεί ένα πρότζεκτ να σταματήσει, λόγω κακών εκτιμήσεων και αστοχιών.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα