Σημαντικές εξελίξεις έχουμε σε έργα και διαγωνισμούς του ΑΔΜΗΕ τόσο για το Δυτικό Διάδρομο, όσο και για το ΚΥΤ Κομουνδούρου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com «ξεμπλοκάρει» το έργο της ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου, το οποίο αφορά τη σύνδεση του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς του 400 kV Αχελώου-Διστόμου.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το Φεβρουάριο του 2021. Πρόκειται για μία επένδυση η οποία αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ και θα «θωρακίσει» την Πελοπόννησο στην οποία υπολογίζεται πως κατά τις βραδινές ώρες το τοπικό μέγιστο ανέρχεται στα 1000 MW.
Μιλάμε για ένα έργο με μεγάλες καθυστερήσεις, το οποίο είχε παγώσει για περισσότερα από 10 χρόνια για να συνεχίσει από το 2018, αλλά «κόλλησε» ξανά για 14 σχεδόν μήνες, όταν η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων αντέδρασε ως προς την επένδυσή. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές γνωμοδότησαν αρνητικά την προσφυγή της Μονής και πλέον ο εργολάβος έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή των δύο τελευταίων πυλώνων.
Πλέον το έργο βρίσκεται στο 95% της ολοκλήρωσής σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, ενώ παρέχει τα εξής οφέλη:
• Η επέκταση του Συστήματος 400 kV προς τη Μεγαλόπολη (με τη δημιουργία στη συνέχεια βρόχου 400 kV Πάτρα – Μεγαλόπολη – Κόρινθος) αυξάνει δραστικά την ικανότητα μεταφοράς προς και από την Πελοπόννησο
• Δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ και θερμικών Σταθμών
• Βελτιώνει σημαντικά το περιθώριο της ευστάθειας των τάσεων για το Νότιο Σύστημα και εξασφαλίζει την Πελοπόννησο σε οποιονδήποτε συνδυασμό συνθηκών παραγωγής και φορτίου.
• Συνδέει ισχυρά το κέντρο παραγωγής Μεγαλόπολης με τις περιοχές υψηλού φορτίου (Αττική και περιοχή Πάτρας)
• Συμβάλλει στην επίτευξη ισοβαρούς ανάπτυξης των Συστημάτων Παραγωγής και Μεταφοράς στο Νότιο Σύστημα.
• Συμβάλλει στον περιορισμό των συνολικών απωλειών του ΕΣΜΗΕ.
Τέλη του έτους ο μειοδότης για το ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Όσον αφορά το έτερο σημαντικό έργο του ΑΔΜΗΕ, αυτό της δημοπράτησης του lifting του ΚΥΤ Μεγάρων (Κουμουνδούρου) αναμένονται άμεσα και εδώ εξελίξεις, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουμε την ανάδειξη του μειοδότη μέσα από τα 4 σχήματα που έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους και τα οποία είναι:
• Mytilineos
• ΤΕΡΝΑ-Siemens
• Electromec-Nari-GE
• Dongfang-TBEA
Όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν ο ΑΔΜΗΕ βρισκόταν στο στάδιο της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και έπειτα θα ακολουθούσε αυτή των οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αξιολόγηση των πρώτων, η οποία είναι και η πιο χρονοβόρα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 15ημερού του Δεκεμβρίου. Έπειτα θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των οικονομικών προσφορών, η οποία θα διαρκέσει λιγότερο από εβδομάδα. Το επόμενο βήμα είναι η ανάδειξη του μειοδότη, ο οποίος στη συνέχεια θα αναδειχθεί ο ανάδοχος για να υπογράψει τη σύμβαση για το σημαντικό αυτό έργο που κοστολογείται στα 57 εκατ. ευρω (46 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ).
Πλέον ο στόχος του ΑΔΜΗΕ για τη συμβασιοποίηση του έργου στις αρχές του 2021 φαίνεται να είναι εφικτός, ενώ η ολοκληρωσή του τοποθετείται περί τα τέλη του 2023.
Ο “φάκελος” του ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου κατασκευάστηκε το 1970 μαζί με αυτά των Αγίων Στεφάνου, Αχαρνών, Παλλήνης και Αργυρούπολης, τα οποία είχαν ως στόχο να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια προς το Λεκανοπέδιο Αττικής από το τότε κέντρο ηλεκτροπαραγωγής που βρισκόταν στη Δυτική Μακεδονία.
Οι λόγοι στους οποίους βασίστηκε το “lifting” του ΚΥΤ είναι δύο. Πρώτον, είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των έξι αυτομετασχηματιστών, οι οποίοι είναι οι αυτόματοι διακόπτες για την ομαλή λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που κατά ένα μεγάλο μεγάλο μέρος θα είναι κλειστού τύπου, αποτελεί κομβικό σημείο για τη διπλή διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, γνωστή και ως “μεγάλο καλώδιο”, συνολικής ισχύος 1000 MW.
Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, όμως, είναι σημαντικό και για την ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου, διότι εντάσσεται στον “ανατολικό διάδρομο”, ο οποίος έχει ορίζοντα κατασκευής το 2024 και περιλαμβάνει τα ΚΥΤ Μεγαλόπολης και Κορίνθου, καθώς και νέες εναέριες γραμμές μεταφοράς 400 kV. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία Μυτληναίος-Sieyuan Electric έχει ήδη οριστεί ως ανάδοχος της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κορίνθου με το κόστος να ανέρχεται στα 20.6 εκατ. ευρώ, ενώ ανάδοχος για τις γραμμές μεταφοράς στο τμήμα Μεγαλόπολης-Κορίνθου έχει οριστεί ανάδοχος η κοινοπραξία Ατέρμων-Ιντρακάτ από τον Μάιο του προηγούμενου έτους και το κόστος ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ.
Το έργο του ΚΥΤ Κουμουνδούρου
Όπως περιγράφεται στη σχετική προκήρυξη για την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, πρόκειται για «έργο με το κλειδί στο χέρι» («turn key project») το οποίο περιλαμβάνει:
1. Τη συλλογή στοιχείων για τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες και τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ερευνών, για τη διαπίστωση των χαρακτηριστικών και τον προσδιορισμό δεδομένων, που απαιτούνται για τον σωστό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου (π.χ. ανεμολογικές, σεισμολογικές, κλιματολογικές συνθήκες),
2. Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων και ΕΠΜ του έργου,
3. Την εκπόνηση και υποβολή στον ΑΔΜΗΕ όλων των υποστηρικτικών μελετών, μελετών εφαρμογής και σχεδίων (ΕΠΜ και ηλεκτρομηχανολογικά), όπως προβλέπονται στα τεχνικά τεύχη,
4. Την έκδοση της άδειας δόμησης, σύμφωνα με τις μελέτες του αναδόχου,
5. Τις εργασίες διαμόρφωσης του γηπέδου στα προβλεπόμενα επίπεδα ισοπέδωσης (περιλαμβάνονται επιχώσεις, εκσκαφές, εναποθέσεις πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφών σε νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους κ.λπ.), καθώς και όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού, που προβλέπονται στα τεχνικά τεύχη,
6. Την εξασφάλιση όλων των εργοταξιακών παροχών, για όλο το διάστημα ανέγερσης του έργου μέχρι την ηλέκτρισή του,
7. Την προμήθεια των υλικών και τη μεταφορά τους επί τόπου του έργου,
8. Την εγκατάσταση του εξοπλισμού,
9. Την ολοκληρωμένη ανέγερση του έργου,
10. Την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών
11. Την παράδοση των προβλεπόμενων ανταλλακτικών,
12. Την παράδοση του έργου στον ΑΔΜΗΕ, πλήρως έτοιμου για ηλέκτριση και θέση σε εμπορική λειτουργία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας