Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Αυτοί είναι οι 4 μνηστήρες για το μεγάλο έργο ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλο ενδιαφέρον  προσελκύει το πολύ σημαντικό έργο του “lifting” του ΚΥΤ Κουμουνδούρου στα Μέγαρα Αττικής, καθώς έχει γίνει στόχος 4 επίδοξων μνηστήρων με τους 3 εξ αυτών να κατεβαίνουν στο διαγωνισμό ως κοινοπραξίες. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του ypodomes.com οι ενδιαφερόμενοι για το ΚΥΤ είναι οι εξής:

 •  Mytilineos
 • ΤΕΡΝΑ-Siemens
 • Electromec-Nari-GE
 • Dongfang-TBEA

Όπως βλέπουμε και παραπάνω το ενδιαφέρον είναι ισχυρό τόσο από ελληνικούς όσο και διεθνείς ενεργειακούς παίκτες για το πολύ σημαντικό αυτό έργο που αποτελεί κομβικό σημείο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρισκόμαστε στο στάδιο της εξέτασης των τεχνικών προσφορών, το οποίο προηγείται της αποσφράγισης των οικονομικών.

Απομένει λοιπόν να δούμε πως η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τη σταθερή επιθυμία του ΑΔΜΗΕ να συμβασιοποιηθεί το έργο στις αρχές του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023. Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως κατά την προκήρυξη του διαγωνισμού για το μεγάλο αυτό έργο, η οποία δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, η ημερομηνία παραλαβής και αποσφράγισης των προσφορών είχε οριστεί η 10η Αυγούστου. Να υπενθυμίσουμε πως η αξίας της σύμβασης ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρω (46 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ)

Ωστόσο, η σχετική διαδικασία της εξέτασης των τεχνικών προσφορών των μνηστήρων αποτελεί μία πολύ πιο χρονοβόρα διαδικασία από ότι αυτή της εξέτασης των οικονομικών προσφορών με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις  ίδιες πηγές, η αποσφράγιση των δεύτερων να αναμένεται περί τα τέλη του 2020.

Η ιστορία, η σημασία και η ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Το ΚΥΤ Κουμουνδούρου μετράει ήδη 50 χρόνια ζωής καθώς κατασκευάστηκε το 1970 μαζί με αυτά των Αγίων Στεφάνου, Αχαρνών, Παλλήνης και Αργυρούπολης με στόχο να μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια προς το Λεκανοπέδιο Αττικής από το τότε κέντρο ηλεκτροπαραγωγής που βρισκόταν στη Δυτική Μακεδονία.

Οι λόγοι στους οποίους βασίστηκε το “lifting” του ΚΥΤ είναι δύο. Αρχικά είναι απαραίτητη η αντικατάσταση των έξι αυτομετασχηματιστών, δηλαδή των αυτόματων διακοπτών για τη ομαλή λειτουργία του συστήματος. Επιπλέον, το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που κατά ένα μεγάλο μεγάλο μέρος θα είναι κλειστού τύπου, αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τη διπλή  διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, γνωστή και ως “μεγάλο καλώδιο”, συνολικής ισχύος 1000 MW.

Το ΚΥΤ Κουμουνδούορου, όμως, είναι σημαντικό και για την ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου, διότι εντάσσεται στον ¨ανατολικό διάδρομο”, ο οποίος έχει ορίζοντα κατασκευής το 2024 και περιλαμβάνει τα ΚΥΤ Μεγαλόπολης και Κορίνθου, καθώς και νέες εναέριες γραμμές μεταφοράς 400 kV. Υπενθυμίζεται πως η κοινοπραξία Μυτληναίος-Sieyuan Electric έχει ήδη οριστεί ως ανάδοχος της αναβάθμισης του ΚΥΤ Κορίνθου με το κόστος να ανέρχεται στα 20.6 εκατ. ευρώ, ενώ ανάδοχος για τις γραμμές μεταφοράς στο τμήμα Μεγαλόπολης-Κορίνθου έχει οριστεί ανάδοχος η κοινοπραξία Ατέρμων-Ιντρακάτ από τον Μάιο του προηγούμενου έτους και το κόστος ανέρχεται στα 26 εκατ. ευρώ.

Το έργο

Όπως περιγράφεται στη σχετική προκήρυξη για την ανακατασκευή του ΚΥΤ Κουμουνδούρου, πρόκειται για «έργο με το κλειδί στο χέρι» («turn key project») το οποίο περιλαμβάνει:

 1. Τη συλλογή στοιχείων για τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες και τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ερευνών, για τη διαπίστωση των χαρακτηριστικών και τον προσδιορισμό δεδομένων, που απαιτούνται για τον σωστό σχεδιασμό και τη μελέτη του έργου (π.χ. ανεμολογικές, σεισμολογικές, κλιματολογικές συνθήκες),
 2. Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό όλων των Η/Μ εγκαταστάσεων και ΕΠΜ του έργου,
 3. Την εκπόνηση και υποβολή στον ΑΔΜΗΕ όλων των υποστηρικτικών μελετών, μελετών εφαρμογής και σχεδίων (ΕΠΜ και ηλεκτρομηχανολογικά), όπως προβλέπονται στα τεχνικά τεύχη,
 4. Την έκδοση της άδειας δόμησης, σύμφωνα με τις μελέτες του αναδόχου,
 5. Τις εργασίες διαμόρφωσης του γηπέδου στα προβλεπόμενα επίπεδα ισοπέδωσης (περιλαμβάνονται επιχώσεις, εκσκαφές, εναποθέσεις πλεοναζόντων προϊόντων εκσκαφών σε νόμιμα αδειοδοτημένους χώρους κ.λπ.), καθώς και όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού, που προβλέπονται στα τεχνικά τεύχη,
 6. Την εξασφάλιση όλων των εργοταξιακών παροχών, για όλο το διάστημα ανέγερσης του έργου μέχρι την ηλέκτρισή του,
 7. Την προμήθεια των υλικών και τη μεταφορά τους επί τόπου του έργου,
 8. Την εγκατάσταση του εξοπλισμού,
 9. Την ολοκληρωμένη ανέγερση του έργου,
 10. Την εκτέλεση όλων των προδιαγραφόμενων δοκιμών
 11. Την παράδοση των προβλεπόμενων ανταλλακτικών,
 12.  Την παράδοση του έργου στον ΑΔΜΗΕ, πλήρως έτοιμου για ηλέκτριση και θέση σε εμπορική λειτουργία.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα