Βαγγέλης
Θάνος

Αδειοδοτικό “άλμα” πραγματοποίησε το mega φωτοβολταϊκό ισχύος 217 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πρότζεκτ που δρομολογείται στην περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και να προσθέσει το πιο κρίσιμο κομμάτι του αδειοδοτικού παζλ. Το γεγονός δημοσιοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη σχετική απόφαση να αναφέρει πως εγκρίνεται η ΑΕΠΟ για φωτοβολταϊκό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 217 MW και συνοδών έργων, όπως ο νέος Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης 33/400 kV και εναέρια σύνδεση.

Το πρότζεκ βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της ισπανικής Elmya S.A. Η εταιρεία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες της “πράσινης” ενέργειας στην Ισπανία ενώ καταγράφει παρουσία και σε χώρες του εξωτερικού. Στην Ελλάδα αναπτύσσει δραστηριότητα από το 2020 και ήδη χτίζει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο.

Το έργο

Το έργο προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 217 MW και νέου Υποσταθμού Ανύψωσης Τάσης 33/400 kV με εναέρια σύνδεση.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός συνολικής ισχύος 217 MW, της «ELMYA S.A.-ΕΣ ΕΝΕΡΤΖΥ 2 ΙΚΕ»», πρόκειται να εγκατασταθεί, σε συνολική έκταση 2.239.284 τ.μ., στην περιοχή «Αγ. Αντώνιος», στις θέσεις «Κοκκίνω» και «Πλάτανος», του Δήμου Φαρσάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η εν λόγω έκταση αναπτύσσεται σε δύο ενότητες, στην ενότητα Α, θέση «Κοκκίνω» , που καταλαμβάνει έκταση 603.253 τ.μ. και στην ενότητα Β, θέση «ΠΛΑΤΑΝΟΣ», που καταλαμβάνει έκταση 1.636.031 τ.μ. Ο νέος Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης 33/400 kV, πρόκειται να καταλάβει έκταση 17.262 τ.μ., η οποία οριοθετείται εντός της συνολικής έκτασης του Φ/Β σταθμού, που καταλαμβάνει η ενότητα Β, στη θέση «ΠΛΑΤΑΝΟΣ».

Ο σταθμός θα συνδεθεί στην υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 kV «ΚΥΤ Λάρισας – ΚΥΤ Λάριμνας», που διέρχεται από την περιοχή, μέσω του νέου Υποσταθμού Ανύψωσης Τάσης 33/400 kV με εναέρια γραμμή μεταφοράς μήκους 204 μέτρων.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον τεχνικό φάκελο, ο σταθμός θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:
• φωτοβολταϊκά στοιχεία
• μεταλλικές βάσεις και πλαίσια στήριξης των φωτοβολταϊκών γεννητριών
• αντιστροφείς τάσης (inverters)
• μετασχηματιστές
• προκατασκευασμένους οικίσκους για τις ανάγκες στέγασης και φύλαξης των κομβικών λειτουργικών στοιχείων
• διάφορες άλλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις (καλωδιώσεις, γειώσεις, κ.α.)
• κατασκευή περίφραξης
• νέος Υποσταθμός Ανύψωσης Τάσης 33/400 kV

Η πορεία της

Η ισπανική εταιρεία μέσα από θυγατρικές της στην Ελλάδα, συνεχίζει ακάθεκτη το χτίσιμο του πράσινου χαρτοφυλακίου της.

Στο ενεργητικό της καταγράφει άδεια για φωτοβολταϊκά εγκατεστημένης ισχύος 220 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 220 MW, στους Δήμους Αμφίκλειας – Ελάτειας , Καμένων Βούρλων, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Φωτοβολταϊκό σταθμό 196 MW στο Δήμο Παλαμά, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και ένα φ/β ισχύος 75 MW στον Δήμο Αριστοτέλη, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος, το επενδυτικό της σχέδιο προβλέπει και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά δύο πρότζεκτ αποθήκευσης στο Δήμο Αρταίων, στις θέσεις Άρτα 1 και Άρτα 2.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV