Την ανάγκη έντασης των ελέγχων και της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας όχι μόνο των δημόσιων κτιρίων αλλά και των ιδιωτικών κατασκευών επεσήμανε ο Προέδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλης Καραχάλιος κατά τον χαιρετισμό του το απόγευμα της Πέμπτης στο 27ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο«Επισκευές και Ενισχύσεις Κατασκευών 2024» που φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τη συνδιοργάνωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου και του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικής.
Ειδικότερα ο κ. Καραχάλιος πρότεινε την υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ελέγχου και ενισχύσεων των ιδιωτικών οικοδομών σ’ όλη τη χώρα με -πιθανόν με προτεραιότητα στις σεισμογενείς περιοχές- που μπορεί να έχει τον τίτλο «ΘΩΡΑΚΙΖΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» κατά τα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Μέσω του προγράμματος αυτού θα επιδοτείται -μ’ επιλέξιμες δαπάνες- ο έλεγχος και η ενίσχυση των κατασκευών, κυρίως όσων έχουν ανεγερθεί πριν το 1985, δηλαδή με βάση τον παλιότερο αντισεισμικό κανονισμό.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας υπογράμμισε ότι το 75% των ιδιωτικών κατασκευών της χώρας έχει χτιστεί με παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς συνεπώς είναι αναγκαίος ο ενεδελεχήςαντισεισμικός έλεγχος και ακολούθως οι αναγκαίες επεμβάσεις στις περιπτώσεις που πιστοποιείται φθορά, γήρανση υλικών κ.λπ. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας προτίθεται ν’ αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να τεθεί με πιο συντεταγμένο τρόπο το αίτημα της δημιουργίας ενός προγράμματος στοχευμένου στον έλεγχο της σεισμικής διακινδύνευσης των ιδιωτικών οικοδομών.
Ο κ. Καραχάλιος σημείωσε ακόμη ότι για τα δημόσια κτίρια ήδη έχει δρομολογηθεί πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ώστε να διαπιστωθεί και να καταχωρηθεί σε ειδική πλατφόρμα η κατάσταση τους.
Αναφορικά με το 27ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο ο κ. Καραχάλιος ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική επιστημονική συνάντηση καθώς κάθε χρόνο έρχεται να καλύψει όλους τους τομείς που σχετίζονται με την επάρκεια των υφιστάμενων κατασκευών και επεμβάσεων, ανεξαρτήτων υλικού».
Στο Συνέδριο που ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης φιλοξενήθηκαν παρουσιάσεις εργασιών από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, από υποψήφιους διδάκτορες και νέους αποφοίτους των Σχολών Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας με τίτλο της ομιλίας του «Οι Σεισμοί Τουρκίας -Συρίας 2023, ένας Χρόνος Μετά – Το Επιστημονικό Τεχνικό και Επιχειρησιακό Έργο της Ελληνικής Αποστολής».
Επίσης, άλλοι προσκεκλημένοι ομιλητές στο Συνέδριο ήταν οι Ε. Βιντζηλαίου, Ομότιμη Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Χ. Γιαρλέλης, πολιτικός μηχανικός-μελετητής, Ν. Μιλτιάδου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Α. Σέξτος, αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Μπρίστολ, Κ. Σπυράκος, ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV