Βαγγέλης
Θάνος

Δύο μονάδες-γίγαντες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να αποτελέσουν ασφαλιστική δικλείδα για το ενεργειακό σύστημα της χώρας στην εποχή της μετάβασης. Παράλληλα, με την σύνδεση τους στο δίκτυο θα εξασφαλίσουν την επάρκεια και την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Ο λόγος για τις μονάδες θερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατασκευάζουν εταιρείες πρωτοπόροι της ενέργειας .

Η πρώτη είναι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο που κατασκευάζει η Mytilineos, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Βοιωτίας.
Μάλιστα ως επισφράγισμα της σπουδαιότητας και της απήχησης που έχει το συγκεκριμένο έργο , το κοινό του ypodomes.com, σε μια ψηφοφορία μεγάλης κλίμακας το ανέδειξε ως έργο της χρονιάς.

Η δεύτερη είναι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζουν από κοινού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, η οποία επίσης θα έχει ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Οι δύο μονάδες αναμένεται να προσφέρουν στο σύστημα ισχύ που θα φτάνει το 1,7 GW. Σε απλούς αριθμούς μεταφράζεται πως τα δύο έργα θα παρέχουν σε ετήσια βάση, ηλεκτρική ενέργεια για σχεδόν 290.000 νοικοκυριά.

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αγίου Νικολάου Βοιωτίας

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ . Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα , η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μytilineos αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2022.

Με τη σύνδεσή του στο εθνικό δίκτυο θα είναι ο μεγαλύτερος, αποδοτικότερος και πλέον σύγχρονος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο εκτός από εντυπωσιακή ως πλάνο είναι και ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο και τις δυνατότητες της αναμένεται να καλύψει σχεδόν το 10% των αναγκών που έχει η χώρα σε ηλεκτρική ενέργεια.

To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».

Όταν η νέα μονάδα  τεθεί σε λειτουργία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW.
Με θερμική απόδοση άνω του 63%, θα είναι η πιο αποτελεσματική, αποδοτική και σύγχρονη μονάδα σε όλη την Ευρώπη.

Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη

Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.

Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάνει το ποσό των 250kg / MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν 1,5 τόνο περίπου, από 1,2 -1,5 τόνους, 1.200 έως 1.400 λοιπόν kg διοξειδίου του άνθρακα / MWh.

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζουν από κοινού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, βρίσκεται λίγο πιο πίσω όσον αφορά το στάδιο κατασκευής.

Βάσει χρονοδιαγράμματος οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2022.
Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ ενώ η ισχύς του έργου θα φτάνει τα 877 ΜW . Η νέα μονάδα χαρακτηρίζεται ως “μονάδα μετάβασης” καθώς θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο. Στην ουσία πρόκειται για ένα βήμα απομάκρυνσης από το λιγνίτη με κατεύθυνση την πράσινη ενέργεια

Η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή ούτως ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας, οι οποίες θα προκύψουν από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής στην περιοχή.

Τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται μόνο σε ενεργειακό επίπεδο καθώς θα προσφέρουν και σε θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν κατά την περίοδο λειτουργίας της μονάδας.

Οι δύο νέες μονάδες παραγωγής ρεύματος αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στο σύστημα και να σηκώσουν το μεγάλο βάρος κατά την ενεργειακή μετάβαση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV