Σημαντικά έργα για αγωγούς φυσικού αερίου και μονάδες αποθήκευσης και επανααεριοποίησης LNG (FSRU) έχουν ενταχθεί στο ήδη εγκεκριμένο από τη ΡΑΕ Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (ΔΠΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και πρόκειται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον και στο νέο ΔΠΑ που αφορά στην περίοδο 2022-2031, το οποίο αναμένεται να υποβληθεί στη ΡΑΕ στα τέλη του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου.
Πρόκειται φυσικά για τους αγωγούς φυσικού αερίου σε Δυτική Μακεδονία, Πάτρα και Ιωάννινα καθώς και για τα FSRU σε Αλεξανδρούπολη και Αγίους Θεοδώρους. Το πρώτο έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP), ενώ σύντομα αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στη GASTRADE με την τελική επενδυτική απόφαση να αναμένεται στα τέλη του έτους. Το έργο στους Αγίους Θεοδώρους θα υλοποιηθεί από τη Motor Oil, η οποία “τρέχει” παράλληλα όλες τις διαδικασίες, ώστε να έχει τεθεί σε λειτουργία εντός χρονοδιαγράμματος.
Ανάπτυξη σε Δ. Μακεδονία, Πάτρα και Ήπειρο
Τα μεγαλύτερα έργα που έχει αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα του ο Διαχειριστής είναι οι τρεις αγωγοί φυσικού αερίου που θα κατασκευαστούν στη Δυτική Μακεδονία, την Πάτρα και την Ήπειρο. Πρόκειται για έργα συνολικής αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ με το μήκος των αγωγών να αγγίζει τα 400 χιλιόμετρα.
Το έργο που θα τρέξει πιο γρήγορα είναι ο αγωγός στη Δυτική Μακεδονία, καθώς όπως έχετε ήδη διαβάσει στο ypodomes.com, αναμένεται να βγει σε δημοπράτηση στα τέλη του 2021 ή τις αρχές του 2022 καθώς ήδη από τον Μάρτιο έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΝ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Πρόκειται για ένα αγωγό μήκους 155 χιλιομέτρων με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στελέχη του ΔΕΣΦΑ έχουν προχωρήσει σε επισκέψεις στην Περιφέρεια προκείμενου να συζητήσου με την Περιφερειακή Αρχή και τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία του έργου.
Σχετικά με τον αγωγό της Πάτρας, το έργο φαίνεται πως έχει την αποδοχή των τοπικών βιομηχανιών καθώς αφορά στη σύνδεση της πόλης και της Βιομηχανικής Περιοχής της με το ΕΣΜΦΑ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης στον Πύργο και το Αγρίνιο.
Ο διαγωνισμός για το έργο, που κοστολογείται στα 85 εκατομμύρια ευρώ και έχει μήκος 130 χιλιομέτρων, αναμένεται εντός του 2022 καθώς εκτιμάται πως θα υποβληθεί η σχετική η σχετικά ΜΠΕ.
Το πιο φρέσκο έργο του ΔΕΣΦΑ είναι ο αγωγός στα Ιωάννινα. Πρόκειται για ένα υπό εξέταση το έργο, το οποίο μέχρι στιγμής βρίσκεται στο επίπεδο της ανάλυσης κόστους-οφέλους, η οποία έχει ζητηθεί από τη ΡΑΕ.
Σε αυτή εξετάζονται ζητήματα όπως το όφελος του διαχειριστή καθώς και η όδευση του αγωγού. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, εκτός από τον αγωγό για την τροφοδοσία της Ηπείρου που θα ξεκινάει από την Πτολεμαΐδα εξετάζεται και η εναλλακτική της κατασκευής υποδομών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η κατασκευή αγωγού από εκεί προς τα Ιωάννινα. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται στο ίδιο μήκος κύματος με τους αγωγούς στη Δυτική Μακεδονία και την Πάτρα, δηλαδή περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ, και θα προτιμηθεί η οικονομικότερη όδευση.
Η χρηματοδότηση των έργων, ένεκα της μη ένταξης του αγωγού της Δ. Μακεδονίας στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα αναζητηθεί μέσω του νέου ΕΣΠΑ (2021-2027). Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε αυτό το σενάριο, τότε ο Διαχειριστής δηλώνει έτοιμος να πραγματοποιήσει τα έργα με αυτοχρηματοδότηση από ίδια ή δανειακά κεφάλαια. Βέβαια, αυτό εκτιμάται πως θα μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.
Τα FSRU σε Αλεξανδρούπολη και Αγίους Θεοδώρους
Άλλα δύο έργα που έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο Δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, είναι τα FSRU σε Αλεξανδρούπολη και Αγίους Θεοδώρους.
Το πρώτο έργο αφορά στην κατασκευή σταθμού επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, στο οποίο συμμετέχει και ο ΔΕΣΦΑ μαζί με τις Bulgartransgaz, Όμιλο Κοπελούζου (DAMCO Energy), ΔΕΠΑ, Gaslog ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η κρατική Εταιρεία Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (NER).
Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα ο ΔΕΣΦΑ είναι έτοιμος να πάρει το πράσινο φως από την DG Comp για τη συμμετοχή του στο Gastrade, η οποία είναι o φορέας υλοποίησης του έργου, καθώς αυτή τοποθετείται περί τον Οκτώβριο του 2021.
To FSRU θα εγκατασταθεί σε απόσταση περίπου 17,6 km από την Αλεξανδρούπολη στη Βόρεια Ελλάδα, σε υπεράκτια απόσταση περίπου 10 km από την πλησιέστερη ακτή και η συνολική της δυναμικότητα θα ανέρχεται στα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος. Τα υποθαλάσσια και χερσαία τμήματα του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους 24 km και 4 km αντίστοιχα, θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο από το FSRU στο ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου.
Tο δεύτερο FSRU που έχει ενταχθεί στο ΔΠΑ του ΔΕΣΦΑ και αναμένεται να ενταχθεί και στο νέο πλάνο ανάπτυξης είναι αυτό στους Αγίους Θεοδώρους, γνωστό και με την ονομασία Διώρυγα Gas. Το Διώρυγα Gas δρομολογείται από την Motor Oil και προς το παρόν έχει υπογραφεί η Πρότυπη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας.
Το FSRU εκτιμάται πως θα έχει δυναμικότητα 2 έως 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Η 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του Διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου και σε καθορισμένη περιοχή αγκυροβολίου. Η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα γίνει σε απόσταση περίπου 2 χλμ. οnshore/offshore.
Στην παρούσα φάση το έργο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης των τεχνικών χαρακτηριστικών, ενώ το επόμενο βήμα είναι θέσπιση του ρυθμιστικού και εμπορικού πλαισίου. Ύστερα η Motor Oil θα προχωρήσει στο market test και στη συνέχεια θα υποβάλλει στο ΥΠΕΝ την ΜΠΕ.
Πρόκειται για ένα πλήθος διαδικασιών, οι οποίες τρέχουν παράλληλα, καθώς στόχος της Motor Oil είναι η μονάδα να έχει ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV