Με τα ρεκόρ να σπάνε σταθερά τα τελευταία χρόνια στη διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας έχει γίνει σαφές για το που πρέπει να κινηθούν τα επόμενα έργα μεταφορών της χώρας.
Στον Πειραιά έχουν σπάσει τα κοντέρ και σχεδόν 4,5 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια διακινήθηκαν από τον ΟΛΠ το 2018 ενώ αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη και τον ΟΛΘ είχαμε 424.000 containers. Τα δύο ιδιωτικοποιημένα λιμάνια δείχνουν μεγάλη δυναμική και το 2019 αναμένεται να έχουμε νέα ρεκόρ με τον Πειραιά να προσδωκά πάνω από 5εκατ. εμπορευματοκιβώτια και τη Θεσσαλονίκη να σπάει το φράγμα των 500.000.
Αν πάμε στα αεροδρόμια η εικόνα είναι η ίδια. Το Ελ.Βενιζέλος έκανε μία ονειρεμένη χρονιά και έφτασε τους 24,1εκατ.επιβάτες και στη Θεσσαλονίκη είχαμε 6,8εκατ.επιβάτες. Επίσης και εδώ περιμένουμε αύξηση επιβατών και το 2019 με τους πρώτες εκτιμήσεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Η ίδια εικόνα υπάρχει και στα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει με το αν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να υποστηριχθεί βιώσιμα αυτή η ανάπτυξη και το κυριότερο να συνεχιστεί.
Στον Πειραιά αυτό που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία είναι η εκκίνηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου που κατά κάποιο τρόπο θα διαμορφώσει τις εμπορευματικές μεταφορές. Αναμένεται επίσης η εκκίνηση του διαγωνισμού του νέου Logistics Park στην περιοχή του λεγόμενου Θριάσιου 2, που έχει ήδη διαθέσιμες τις υφιστάμενες υποδομές.
Αυτό που δυνητικά θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ενεργοποίηση του ακυρωθέντος πριν από μερικά χρόνια έργου του οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Θριάσιο-Θήβα, ή αλλιώς της μεγάλης παράκαμψης της Αττικής που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά περίπου 55χλμ της απόστασης του λιμανιού του Πειραιά από τη Λαμία, τη Θεσσαλονίκη και τα σύνορα της χώρας. Το έργο αυτό, όσο διογκώνεται η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, γίνεται όλο και πιο απαραίτητο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια από σήμερα να ζήσουμε ένα μεγάλο κυκλοφοριακό κορεσμό στο οδικό και σιδηροδρομικό τμήμα της πρωτεύουσας.
Για το Αεροδρόμιο της Αθήνας, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί το μεγάλο πλάνο επέκτασης του Αεροσταθμού μιας και η επιβατική κίνηση πιάνει “ταβάνι” και είναι αναγκαία τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου. Αυτό φυσικά από την πλευρά της πολιτείας μπορεί να σημάνει και την ανάγκη δημιουργίας νέων υποδομών. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί μέσω των επεκτάσεων της Αττικής Οδού προς Ραφήνα με ένα κλάδο προς το βόρειο τμήμα του αεροδρομίου και τη σχεδιαζόμενη σιδηροδρομική επέκταση από το αεροδρόμιο προς τη Ραφήνα που ενδεχομένως θα μπορούσε να καλύψει με μία επιπλέον στάση τον επεκτεινόμενο αεροσταθμό.
Για τη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα είναι φανερό ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα επέκτασης του Προβλήτα 6 από τον ΟΛΘ που θα υπερδιπλασιάσουν την δυνατότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα ενώ θα πρέπει να τρέξουν τα σχέδια της οδικής και σιδηροδρομικής του σύνδεσης με το υφιστάμενο δίκτυο.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το Logistics Park στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται σε διαγωνισμό και που θα σηματοδοτήσει την σημαντικότητα του λιμανιού της πόλης ως βασικού λιμένα της βαλκανικής χερσονήσου.
Στο Αεροδρόμιο Μακεδονία θα πρέπει να τρέξει η επέκταση του Μετρό από την Καλαμαριά μέχρι τον Αεροσταθμό. Ο σχεδιασμός εκεί έχει ξεκινήσει και πιθανότητα θα δούμε μία υπέργεια γραμμή (πάνω σε γέφυρα) που θα συνδέει απευθείας το αεροδρόμιο με το κέντρο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Αν δούμε λίγο και την ευρύτερη εικόνα, δηλαδή τα έργα μεταφορών σε πανελλαδικό επίπεδο που θα υποστηρίξουν αυτή τη δυναμική και τα ιεραρχήσουμε ως προτεραιότητες τότε θα δούμε πως είναι αναγκαία η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65. Η κατασκευή του νότιου τμήματος από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα ξεκίνησε και τώρα απομένει να κλειδώσει η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του τμήματος Τρίκαλα-Εγνατία. Αυτό θα δώσει στη χώρα ένα επιπλέον αυτοκινητόδρομο που θα οδηγεί από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια και θα ενδυναμώσει τη δυνατότητα μετακίνησης ανάλογα με τον προορισμο ενώ μην ξεχνάμε ότι με την ολοκλήρωση του Ε65 πραγματοποιείται η σύνδεση των λιμένων Ηγουμενίτσας και Βόλου που θα τους δώσει ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές.
Επίσης αναγκαία είναι και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Θεσσαλονίκης-Προμαχώνα, ενός έργου που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και που θα διασφαλίσει για πρώτη φορά την γρήγορη μετακίνηση προς τα ανατολικά Βαλκάνια σε Βουλγαρία και Ρουμανία, δύο οικονομίες που αναπτύσσονται επίσης.
Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να προχωρήσουν με πολύ πιο βραδείς ρυθμούς αν δεν βλέπαμε αυτή την εκρηκτική άνοδο σε λιμάνια και αεροδρόμια. Αν επαληθευθεί και η πρόβλεψη για ραγδαία άνοδο των σιδηροδρομικών μεταφορών με την ολοκλήρωση του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη τότε μιλάμε για μία νέα “χρυσή εποχή” στο χώρο των μεταφορών και των logistics με τα έργα μεταφορών να παίζουν τον κρίσιμο ρόλο για την διαρκώς αυξανόμενη κίνηση τους.
Αυτή η χέρι-χέρι ή win-win κατάσταση είναι ίσως το πιο θετικό νέο που μπορεί να έχουν αυτοί οι δύο πολύ σημαντικοί κλάδοι, των κατασκευών και των μεταφορών εδώ και χρόνια και που βγάζουν με σταθερά, δυνατά βήματα τη χώρα από την αφάνεια και την καθιστούν πραγματικό διεθνή κόμβο μεταφορών.
Καλή Εβδομάδα σε όλους
21.1.2019
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη σε twitter και Linkedin
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV