Νίκος
Καραγιάννης

To όγδοο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αριθμό πτήσεων ήταν για το 2024 το αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” της Αθήνας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ελληνικό αεροδρόμιο κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στην ιστορία του στο TOP 10 των πτήσεων στις 27 χώρες που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 όπου πραγματοποιήθηκαν 6,7 εκατομμύρια πτήσεις είχαμε ως κορυφαίους τους μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος αντίστοιχα ήταν οι μήνες με τις λιγότερες πτήσεις.

Τις περισσότερες πτήσεις σε αεροδρόμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2024 καταγράφηκε στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με 484.000 πτήσεις, δεύτερο κατετάγη το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ με 463.000 πτήσεις και τρίτο το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης με 437.000 πτήσεις.

Στην τέταρτη θέση βρίσκουμε το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, στην πέμπτη θέση το αεροδρόμιο Πρατ της Βαρκελώνης, στην έκτη θέση το αεροδρόμιο του Μονάχου και στην έβδομη θέση το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης.

Το δικό μας, αεροδρόμιο “Ελ.Βενιζέλος” της Αθήνας για πρώτη φορά μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα με συνολικά με 268.300 πτήσεις παρουσιάζοντας άνοδο 11% σε σχέση με το 2023 όπου είχε 241.600 πτήσεις. Από αυτές οι 109.388 ήταν εσωτερικού και οι 158.913 ήταν εξωτερικού.

Κλείνοντας την δεκάδα των αεροδρομίων της Ε.Ε. με τις περισσότερες πτήσεις, βρίσκουμε στην ένατη θέση το αεροδρόμιο της Βιέννης και στην δέκατη θέση το αεροδρόμιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία.

Να σημειωθεί πως αναφερόμαστε μόνο στα αεροδρόμια εντός Ε.Ε., οπότε πολυσύχναστα διεθνή αεροδρόμια όπως το Χίθροου και το Γκατγουικ του Λονδίνου αλλά και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι εκτός λίστας.

Μεταξύ των 10 αεροδρομίων με τον μεγαλύτερο αριθμό εμπορικών πτήσεων, τα υψηλότερα ποσοστά μη τακτικών πτήσεων (τσάρτερ) καταγράφηκαν στην Αθήνα (5,5%) στην Ελλάδα, στη Βιέννη (4,6%) στην Αυστρία και στη Μαδρίτη (4,5%) στην Ισπανία.

To αεροδρόμιο της Αθήνας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και ανέκαμψε εντυπωσιακά μετά την πανδημία του covid-19 κάνοντας σπριντ ξεπερνώντας σε κίνηση σημαντικά αεροδρόμια της Ε.Ε. όπως του Μιλάνου, της Κοπεγχάγης και του Βερολίνου.

Η επιβατική κίνηση

Για το 2024 με επιβατική κίνηση που έφτασε τα 31,8 εκατ. επιβάτες κατετάγη ως 12ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο εντός Ε.Ε. και συνολικά 16ο στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο πάντα Ευρωπαϊκής Ένωσης πρώτο είναι το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ στο Παρίσι με 70,2 εκατ. επιβάτες, δεύτερο το Σιπχολ στο Άμστερνταμ με 66,8 εκατ., τρίτο το Μπαράχας της Μαδρίτης με 66,1 εκατ., τέταρτο της Φρανκφούρτης με 61,5 εκατ. και πέμπτο το Πρατ της Βαρκελώνης με 55 εκατ.

Την πρώτη δεκάδα κλείνουν τα αεροδρόμια Φιουμιτσίνο της Ρώμης με 42 εκατ., το αεροδρόμιο Μονάχου με 41,5 εκατ., το αεροδρόμιο της Λισαβώνας με 35 εκατ., το αεροδρόμιο του Δουβλίνου με 34,6 εκατ. και το αεροδρόμιο της Μαγιόρκας με 33,2 εκατ.,

Στις θέσεις 11-15 βρίσκουμε εντέκατο το αεροδρόμιο Ορλύ στο Παρίσι με 33,12 εκατ., δωδέκατο το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος της Αθήνας με 31,8 εκατ., δέκατο τρίτο το αεροδρόμιο της Βιένης με 31,7 εκατ. δέκατο τέταρτο το αεροδρόμιο της Ζυρίχης με 31,2 εκατ. και δέκατο πέμπτο το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης με 29,8 εκατ. επιβάτες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV