Νίκος
Καραγιάννης

Μετά το μεγάλο deal με τους Άραβες της Masdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται να διαθέτει 3 δισ. ευρώ ως δύναμη πυρός. Η ιστορική συμφωνία των 3,2 δισ. ευρώ είναι από τις μεγαλύτερες που έχει ζήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και είναι ίσως η μεγαλύτερη ιδιωτική επιχειρηματική συναλλαγή της χώρας με την περιοχή του Κόλπου.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θεωρείται πλεόν ένας συνολικά καθετοποιημένος Όμιλος, με ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο υποδομών και παραχωρήσεων. Στην Ελλάδα για παράδειγμα Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η “βασίλισσα” των αυτοκινητοδρόμων καθώς αν προσθέσουμε και τον ΒΟΑΚ που κάποια στιγμή θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της, διαθέτει ή συμμετέχει σε 2.000 χιλιόμετρα κλειστών αξόνων από τα συνολικά 3.500 χιλιόμετρα.

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα επιτρέψει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αφοσιωθεί στον χώρο των μεγάλων έργων και υποδομών, της ιδιωτικής κατασκευής υψηλών επενδύσεων όπου ήδη με ένα ανεκτέλεστο που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ είναι ο κορυφαίος παίκτης της χώρας.

Βάσει πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 40-50 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, καθώς καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη δυτική Ευρώπη.

Η ρευστότητα και η μείωση του δανεισμού

Η αρχική πώληση του 36,6% μαζί με το μέρισμα για την περσινή χρήση δίνει μια ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό προσθέσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής, τα μερίσματα που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν αλλά και της δυνατότητας προσέλκυσης νέων κεφαλαίων, τα 3 δισ. ευρώ είναι ένας κινητήρας εξελίξεων για τον κορυφαίο ελληνικό όμιλο.

Πλέον η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει 2 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μόνο για την απόκτηση νέων έργων υποδομής. Αυτό γιατί όπως έχει γίνει γνωστό στα έργα που επικράτησε τα τελευταία χρόνια όπως το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, η Εγνατία και η Αττική Οδός, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα από τα νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν είναι το έργο του ΒΟΑΚ, η παραχώρηση δηλαδή του άξονα από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο.

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αφαιρεί ποσό 1,1 δισ. ευρώ από τον συνολικό της δανεισμό που αφορούσαν άλλωστε επενδύσεις της εν λόγω -μέχρι πρόσφατα θυγατρικής- εταιρείας. Ο υπόλοιπος δανεισμός προέρχεται από τις χρηματοδοτήσεις οδικών αξόνων όπου τα δάνεια εξυπηρετούνται από σταθερές χρηματοδοτικές ροές (κυρίως διόδια) για τα επόμενα 25-30 έτη. Η μητρική εταιρεία έχει ταμείο 500 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο κερδοφορίας όμως, αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA αλλά και Net Income θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια από τη λειτουργία των νέων επενδύσεων του Ομίλου και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028).

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι μία μεμονωμένη κίνηση, ούτε είναι απλά απόρροια της ευκαιρίας να πωληθεί σε ένα ελκυστικό τίμημα ο «πράσινος» βραχίονας του Ομίλου.

Οι «άσοι» σε απορρίμματα και αντλητικά έργα

Η συμφωνία προβλέπει ότι πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας, και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από άλλες δραστηριότητες που είχε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου), δηλαδή δραστηριότητες που κουμπώνουν απόλυτα στο χαρτοφυλάκιο ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων του Ομίλου. Ειδικά στη διαχείριση απορριμμάτων, υπενθυμίζεται ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3,0 GW. Η συμφωνία ακόμα περιλαμβάνει put option σχετικά με το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, που προβλέπει ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (100% θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ). Με αυτό τον τρόπο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί το δικαίωμα για μια πολύ ισχυρή παρουσία σε εμβληματικά έργα ενεργειακών υποδομών, σημαντικού μεγέθους και με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV