Μαρίνα
Ξυπνητού

Σε 299,775 ΜW ανήλθε η συνολική ισχύς που κατακυρώθηκε στους 7 συμμετέχοντες του δεύτερου διαγωνισμού αποθήκευσης ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αναμένεται τον επόμενο μήνα να πάρει την σκυτάλη η τρίτη και τελευταία διαγωνιστική διαδικασία αυτού του κύκλου.

Ειδικότερα, οι οικονομικές προσφορές των επιλεγέντων κυμάνθηκαν από 44.100,00 € /MW/έτος έως 49.917,00 €/MW/έτος, ήτοι χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της ανταγωνιστικής διαδικασίας που ήταν 115.000,00 € /MW/έτος, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε σε 47.680,36 €/MW/έτος.

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής και με έντονο ανταγωνισμό, καθώς εξαντλήθηκε η δημοπρατούμενη ποσότητα των 288,21 MW και υπήρξε σημαντική μείωση τιμών από την τιμή εκκίνηση.

Τα 11 νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας

Στον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντων έργων, περιλαμβάνονται:
– 2 της CNI Ενεργειακή των 25 MW έκαστη σε Λειβαδιά και Τρίπολη
– 2 του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μια μονάδα αποθήκευσης 40 MW της “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή” στη Δεσφίνα και μία του Ήρωνα 12 MW στη Θήβα)
–  3 του ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω των εταιρειών MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος 72 MW
– 1 της Enel Green Power στην Ανθεμούντα Χαλκιδικής (49 MW)
– 1 των Amber-Energy στη Μελίτη Φλώρινας (18 MW)
– 1 της Ενεργειακής Τεχνικής Αναπτυξιακής στη Φιλλύρα Ροδόπης (8,875 MW)
– 1 της Bat Solar στην Ελασσόνα (49,9 MW).

Ποιοι απορρίφθηκαν

Από τον διαγωνισμό αποκλείστηκαν από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς η Elpedison αλλά και η Αέναος Συσσωρευτές (Μυτιληναίος). Η Elpedison δεν προκρίθηκε λόγω της μετοχικής συγγένειας με την Helleniq Energy, η οποία στον προηγούμενο διαγωνισμό εξασφάλισε 100 MW, εξαντλώντας το όριο ισχύος ανά συμμετέχοντα.

Ο λόγος του αποκλεισμού της Αέναος Συσσωρευτές (Μυτιληναίος) αποδίδεται στο ότι ορισμένα δικαιολογητικά συμμετοχής που προσκομίστηκαν, τα οποία θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο 30 ημέρες πριν την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, είχαν εκδοθεί προγενέστερα.

Εκτός, έμεινε και το τρίτο έργο της ΤΕΡΝΑ που συμμετείχε στον διαγωνισμό, ισχύος 20 MW, διότι οριακά είχε συμπληρωθεί η δημοπρατούμενη ισχύς των 299,775 MW με μονάδες που είχαν προσφέρει χαμηλότερες προσφορές.

Τα επόμενα βήματα

Ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του διαγωνισμού αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Στο διαγωνισμό αυτό, θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ. Παράλληλα, το παρών μπορούν να δώσουν και οι εταιρείες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο επειδή είχαν καλύψει στον πρώτο το όριο των 100 MW που είχε οριστεί.

Όσον αφορά τον πρώτο διαγωνισμό, ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή 89 προτάσεων, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας έτσι τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400 MW που προβλεπόταν.

H δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μέση μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δημοπρασία οδήγησε στην επιλογή 12 προτάσεων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα. Ανάμεσα στις εταιρείες συγκαταλέγονταν θυγατρικές της Mytilineos, της HELLENiQ ENERGY, της INTRAKAT και της ΔEΗ Ανανεώσιμες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV