Νίκος
Καραγιάννης

Μετά από μία “στείρα” χρονιά αναφορικά με την παραγωγή νέων έργων, το 2018 έρχεται ως η χρονιά των μεγάλων προσδοκιών για τον κατασκευαστικό κλάδο. Η ολοκλήρωση σχεδόν στο σύνολο τους των μεγάλων έργων κυρίως σε αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομο έχει φέρει μεγάλο άγχος στους τεχνικούς ομίλους της χώρας για την επόμενη μέρα, κυρίως σε ότι αφορά τον προγραμματισμό αλλά και την υλοποίηση νέας γενιάς έργων.

Το 2017 αποδείχθηκε ότι ήταν έτος προετοιμασίας. Πολλά νέα έργα ζυμώθηκαν και πλέον είναι ώριμα προς δημοπράτηση με κορυφαίο τον ΒΟΑΚ, άλλα είναι σε πρώιμη ή μέση φάση δημοπράτησης όπως η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, άλλα είναι ένα βήμα πριν την υπογραφή όπως το Αεροδρόμιο στο Καστέλι και το Θριάσιο ενώ κάποια άλλα δείχνουν να μπαίνουν σε προγραμματισμό όπως οι περίφημες πλέον επεκτάσεις της Αττικής Οδού.

Ο προβληματισμός που επικράτησε όλο το 2017 για το λεγόμενο “κενό” που σημειώθηκε εντάθηκε τους τελευταίους μήνες του έτους και η πρόκληση είναι το κατά πόσο το Υπουργείο Υποδομών και οι άλλοι φορείς υλοποίησης θα τρέξουν τα παραπάνω έργα αλλά και άλλα με τέτοια ταχύτητα που να μειώσουν αυτό το “κενό”.

Το ίδιο ισχύει και για έργα μεσαίου ή μικρότερου προϋπολογισμού που αφορά και την μεγάλη μερίδα του κατασκευαστικού κλάδου. Πολύ δύσκολο το 2017, λίγα έργα, λίγες συμβάσεις, άγχος για την επιβίωση ενός από τους ιστορικότερους κλάδους τη χώρας και παραδοσιακό πυλώνα της οικονομίας μας.

Τα σημάδια δείχνουν ότι το 2018 θα είναι καλύτερη χρονιά και από το 2017. Λόγω της μεγάλης κασθυστέρησης στην υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ από το σύνολο των Φορέων Υλοποίησης περιμένουμε σταδιακά μέσα στο 2018 την συμβασιοποίηση πολλών έργων πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της δραστηριότητας είναι μεν μπροστά μας αλλά θα είναι σταδιακή και με αναμονές.

Για όσους είναι “μυημένοι” ξέρουν ότι ένα έργο, ακόμα και όταν συμβασιοποιηθεί, δεν ξεκινά την επόμενη μέρα λόγω της κακής διαλειτουργικής συνεργασίας των φορέων υλοποίησης με τοπικούς φορείς ή οργανισμούς. Για παράδειγμα το μεγάλο έργο Ψαθόπυργος-Ρίο που έχει υπογραφεί από τον Αύγουστο ακόμα βρίσκεται σχεδόν σε μηδενική ανάπτυξη, 5 και πλέον μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Έχουν υπάρξει πολλά άλλα παραδείγματα τέτοιων ενδοσυμβατικών καθυστερήσεων και με πολλή μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Ένα άλλο παράδειγμα στο έργο του Τραμ προς Πειραιά, ήταν η καθυστέρηση έγκρισης των κυκλοφοριακών μελετών που ήλθε σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης προκαλώντας αντίστοιχη καθυστέρηση στο έργο. Τα ίδια πολλές φορές συμβαίνουν με εταιρείες ΟΚΩ, με απαλλοτριώσεις ή αρχαιολογικά με αποτέλεσμα ένα έργο να είναι μεν συμβασιοποιημένο αλλά ταυτόχρονα και “παγιδευμένο” στον ιστό της γραφειοκρατίας.

Αυτό σημαίνει αύξηση του χρόνου της σύμβασης, του κόστους του έργου και της απόδοσης του στην τεχνική εταιρεία που το έχει αναλάβει. Για αυτό το λόγο είμαστε αρκετά συγκρατημένοι για το πόσο θα μπορέσουν τα νέα έργα που ξεκινούν να μπουν σε μία γρήγορη βιώσιμη και αποτελεσματική υλοποίηση τους ακολουθώντας πιστά το αρχικό τους χρονοδιάγραμμα.

Ακόμα και έτσι, το 2018 παραμένει ένα έτος υψηλών προσδοκιών. Με την κρίση να δείχνει ότι μένει πίσω μας και με το νέο τοπίο στον κατασκευαστικό κόσμο να είναι ορατό οι ισορροπίες θα βοηθήσουν τις πιο υγιείς, τις πιο αυτοδύναμες εταιρείες που μπόρεσαν να επιβιώσουν τα “πέτρινα χρόνια”. Έχουμε δει εταιρείες να μπλοκάρουν έργα μέσα από την αδυναμία εκτέλεσης τους με καταστροφικά πολλές φορές αποτελέσματα για τις κοινωνίες που το βιώνουν αυτό. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα το βλέπουμε στα έργα του Άκτιο-Αμβρακία αλλά και σε άλλα έργα που τελικά οι ανάδοχοι υποκαταστάθηκαν.

Το στοίχημα είναι λοιπόν πολλαπλό. Να έρθουν γρήγορα τα έργα, να ξεκινήσουν με βιώσιμο τρόπο και οι εταιρείες να είναι ικανές να τα προχωρήσουν και τελικά να τα τελειώσουν. Είναι προφανές ότι δεν αρκεί μόνο το Κράτος να κάνει τη δουλειά του σωστά, είναι και ο ιδιωτικός τομέας που πρέπει να ανταπεξέλθει για να μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε μία ικανοποιητικά παραγωγή και εκτέλεση έργων.

Καλή Χρονιά με υγεία σε όλους

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV